Olanda – Romania: Echilibru între cluburi

0
99

Dacă în urmă cu mai multe decenii, la nivel de echipe de club, nu suflam în faţa olandezilor, în ultimii ani a fost consemnat un reviriment românesc

Rivalitatea româno-olandeză nu s-a întins doar la nivel de reprezentative naţionale. Timp de 36 de ani, echipele de club s-au întîlnit în toate cele trei competiţii europene. Olandezii nu au fost “peste” români, aşa cum s-a întîmplat la naţională, în privinţa calificărilor păstrîndu-se un echilibru. Golaverajul atîrnă însă zdrobitor în favoarea formaţiilor din Ţara Lalelelor.
Prima întîlnire dintre o formaţie românească şi una din Olanda s-a transformat într-o uriaşă surpriză. UTA a reuşit în urmă cu peste trei decenii să elimine din Cupa Campionilor Europeni pe Feyenoord Rotterdam, o forţă de temut la acea vreme. De atunci şi pînă în urmă cu doar cîţiva ani însă, olandezii au răzbunat din plin acea eliminare. În ediţia următoare, Feyenoord a zdrobit-o pe Dinamo, consemnînd prima revanşă. Nici Steaua n-a avut succes în faţa lui PSV Eindhoven, fiind eliminată fără drept de apel atît din Cupa Campionilor, cît şi din defuncta Cupa Cupelor. În Cupa UEFA, FC Argeş a debutat fără succes în faţa unei echipe olandeze, cedînd în confruntarea cu FC Utrecht. Nici Rapid n-a avut mai mult noroc, deşi fosta echipă a lui Fane Nanu, Vitesse Arnhem, nu părea a fi un adversar de calibru.

Reviriment românesc
De atunci însă, formaţiile din România nu au mai avut nici un fel de probleme în întîlnirile cu olandezii. Saltul reuşit de echipele noastre în Cupa UEFA a dus la alte confruntări cu olandezii. O prezenţă obişnuită a devenit Heerenveen. În numai trei ani, Heerenveen s-a întîlnit cu FC Naţional, Dinamo şi Steaua, iar Feyenoord s-a văzut eliminată de Rapid.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 12 martie 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here