O poveste nemuritoare

0
75

Echipa care deţine recordul de spectatori la un meci din a treia ligă italiană, SSC Napoli, se pregăteşte să revină în Serie A

înfiinţată în 1904, Napoli a fost una dintre formaţiile stindard ale fotbalului italian. într-un timp în care existau doar echipe din Torino, Genoa şi Milano, sicilienii au spart gheaţa, fiind primul club din sud care a participat în Serie A. Fotbalul a ajuns în insula mafiei o dată cu sosirea în Italia a unui marinar englez, William Poths. Acesta a înfiinţat Clubul de Cricket şi Fotbal Napoli. Echipa era formată doar din 15 fotbalişti amatori, care au disputat primul meci împotriva unei formaţii de marinari englezi. Napoli a cîştigat, spre surprinderea multora, cu 3-2.

De la Guillermo Stabile la Dino Zoff

Istoria englezească a continuat pînă în 1930, cînd Napoli a început să conteze în campionatul italian. Antrenată de William Thomas Garbutt, echipa napolitană s-a clasat pe poziţia a treia în 1933 şi 1934. în 1935, Napoli făcea primul mare transfer din fotbalul italian, aducîndu-l pe argentinianul Guillermo Stabile, primul golgheter al Cupei Mondiale. O dată cu cel de-al Doilea Război Mondial, a urmat o perioadă de declin. Gruparea napolitană a pendulat între prima şi a doua ligă italiană pînă în 1967, cînd a venit la echipă campionul mondial Dino Zoff. Cu el între buturi, napolitanii au cîştigat Cupa Italiei în 1962. Pînă în 1984, Napoli nu a obţinut practic nici o performanţă, exceptînd Cupa. în acel an însă, debuta în tricoul albastru Diego Armando Maradona. Argentinianul a reuşit, cu o echipă de mijlocul clasamentului, ceea ce nici un alt fotbalist nu a făcut de unul singur. în şase ani, Maradona s-a luptat la titlu cu Juventusul lui Platini, Interul nemţesc şi Milanul olandez. în 1987, Napoli a reuşit primul şi singurul event din istorie. Cu Maradona în rolurile de fundaş, mijlocaş şi atacant, echipa napolitană a scos pentru prima dată capul în Europa. Maradona centra, Maradona marca: din acţiune, lovitură liberă, chiar şi din corner, cu capul, piciorul sau fundul. Un an mai tîrziu, Napoli a terminat pe locul secund, la mare luptă cu diavolul milanez al lui Rijkaard, Gullitt şi Van Basten. Calificată în Cupa UEFA, Napoli a eliminat pe rînd Juventus şi Bayern Munchen, iar în finală a învins pe Stuttgart. în 1990 s-a repetat istoria. Sicilienii au cîştigat titlul din nou, iar Maradona avea statuie în faţa stadionului.

Continurarea in numarul 54 al Sport Magazin powered by kicker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here