Noapte magica in Ardeal

Într-o ţară în care orgoliile din fotbal depăşesc de multe ori limitele unui adevărat război, un eveniment precum cel de la cluj, de pe stadionul „Dr. constantin Rădulescu”, în care „Generaţia de aur” a întîlnit olanda, a arătat că acest sport poate însemna şi divertisment la cel mai înalt nivel. cadrul a fost însă altul decît cel obişnuit într-un meci din liga I. chiar dacă partida de binefacere organizată de Gică Popescu, menită să adune fonduri pentru copiii defavorizaţi din satele româneşti, s-a desfăşurat într-unul dintre punctele fi erbinţi ale fotbalului intern, adică acela al liderului la zi în ierarhia primului eşalon, CFR, publicul, în jur de 10.000 de spectatori, a dat dovadă de relaxare şi fair-play, atitudine potrivită la o întîlnire amicală între foşti mari fotbalişti

„Seara campionilor” nu a putut fi onorată de cîteva nume importante, aparţinînd ambelor tabere: de la olandezi, Ruud Gullit, accidentat, Frank Rijkard, ocupat cu pregătirea liderului din Spania, Barcelona, sau Marco Van Basten, selecţionerul Olandei fi ind alături de „Portocala mecanică” în vederea meciului cu tricolorii de la Constanţa; de la noi, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, aflat în străinătate, Florin Prunea şi Ionuţ Lupescu, ultimii doi, la rîndul lor, deplasaţi pe litoral pentru meciul crucial cu batavii din preliminariile Campionatului European. Pînă la urmă, cele două echipe au aliniat garnituri sonore. Olandezii, conduşi de pe bancă de Ben Wijnstekers, s-au bazat pe Hans van Breukelen – Frank de Boer, Arthur Numan, Marc van Hintum, Orlando Trustfull – Bert Konterman, Wim Jonk, Ronald de Boer, Erwin Koeman – Richard Witschge, Pierre van Hooijdonk, la care, pe parcursul meciului, s-au adăugat Van Hintum, Paul Bosvelt, Michel Kreek şi Regi Blinker. Tabăra noastră, condusă de Anghel Iordănescu şi Emeric Ienei, i-a aliniat pe Stelea – Petrescu, G. Popescu, Selymes, Mihali – Sabău (cpt.), Hagi, Lăcătuş – Moldovan, Ilie, Ganea, pe parcurs intrînd şi Rotariu, Sîngaciu, Balint, Doboş, Craioveanu şi Andone.

Meciul de la Cluj a avut şi o altă semnifi caţie, aceea de partidă de retragere dedicată unuia dintre marii jucători ai naţionalei, Ioan Ovidiu Sabău, actualul tehnician al Gloriei Bistriţa, care a debutat în fotbal la U Cluj, formaţie pe care a şi antrenat-o pe vremea cînd se zbătea în Liga a III-a. Istoria personală a „Moţului” este una specială, acesta adunînd 55 de selecţii pentru prima reprezentativă, înscriind opt goluri, deşi de mai multe ori a fost afectat de accidentări, din cauza cărora a ratat Campionatul Mondial din 1994 şi pe cel European din 1996. În afara ţării, Sabău a evoluat pentru Feyenoord, devenind campion cu formaţia olandeză, precum şi pentru Brescia, Dinamo şi Rapid.

Pe teren s-au aflat şi jucători care încă activează, cum ar fi Ronald de Boer, fotbalist ce joacă încă în Qatar. Acesta a străbătut un drum de nu mai puţin de 13 ore din Orientul Mijlociu pentru a participa la gala din Ardeal. Ar mai trebui adăugat, ca un amănunt interesant, că goalkeeper-ul batavilor, Van Breukelen, debuta în echipa naţională a Olandei exact cu 27 de ani înainte de partida de la Cluj, pe 11 octombrie 1980. Dintre români, Stelea, portarul Unirii Urziceni, precum şi Ionel Ganea, atacantul suspendat al Politehnicii Timişoara, sînt încă activi, dar Gică Popescu, Adrian Ilie sau Viorel Moldovan au arătat că nu sînt departe de forma de altă dată. Totuşi, cel care a făcut spectacol printre tricolori a fost marele Hagi, care, deşi spunea înaintea meciului că scopul întîlnirii este unul umanitar şi că vîrsta îşi va spune cuvîntul, a jucat 90 de minute şi a înscris de două ori. „Regele” a fost, evident, cel mai ovaţionat jucător de pe teren – chiar dacă spre fi nal le-a explicat prin gesturi sugestive spectatorilor că îl lasă puterile -, alături de Lăcătuş, care a amintit de răutatea din teren de pe vremea cînd scria istorie la Steaua. În ceea ce priveşte scorul, batavii au condus mereu, după ce au înscris prin Witscghe, Van Hooijdonk (autorul unei duble), Frank de Boer şi Trustfull, dar ai noştri au revenit mereu prin Hagi, Ganea, Moldovan şi Craioveanu, astfel că rezultatul fi nal de 5-5 spune totul despre cum arată un amical-spectacol . Pînă la urmă şi obiectivul umanitar a fost atins, dacă ne gîndim că doar din vînzările de tricouri s-au încasat 40.000 de euro, în timp ce oaspeţii olandezi au donat nu mai puţin de 50.000 de euro.

Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

Stiri recente

Ana Bogdan va participa la JO de la Paris

Ana Bogdan a spus într-un mesaj pe Instagram, că va participa la Jocurile Olmpice de la Paris, astfel că...