NBA/ New York il asteapta pe LeBron

Knicks îşi doreşte mult să îl transfere pe LeBron James din 2010, cînd acesta va deveni jucător liber

Chiar şi regizorul Spike Lee, cunoscut ca un fan înrăit al celor de la New York Knicks, a fost susţinătorul lui LeBron săptămîna trecută, cînd James şi Cleveland Cavaliers au jucat la Madison Square Garden. Cînd fundaşul celor de la Knicks, Nate Robinson, l-a călcat pe ghetele roşii, similare cu cele pe care LeBron le purta în premieră în acea seară, Lee i-a replicat: „Opreşte-te! Va fi coechipierul tău!”.

Cam asta speră toţi fanii celor de la Knicks. James a venit să joace în Madison Square Garden la cîteva zile după ce Knicks au transferat cîţiva jucători pentru a scăpa de nişte salarii mari. Intenţia lui Donnie Walsh, directorul executiv al echipei din Big Apple, este de a avea suficient spaţiu sub limita salarială impusă de ligă pentru a-i oferi un contract cît mai mare lui LeBron James începînd din 2010, cînd vedeta de la Cavaliers va deveni agent liber.

La conferinţa de presă susţinută de Cavs şi James înainte de meci au fost peste 50 de ziarişti şi 15 camere tv. Comparativ, cam tot atîta lume a fost la conferinţele de presă cînd Cleveland juca finala NBA cu San Antonio în 2007. Toată lumea vroia să ştie ce are de gînd LeBron peste doi ani, cînd şi alţi jucători, ca Dwayne Wade sau Chris Bosh, vor deveni agenţi liberi.

„Cred că 1 iulie 2010 va fi o zi mare”, a spus James. „Va fi probabil una dintre cele mai importante zile de transferuri. O mulţime de echipe se vor pregăti să facă oferte unor nume mari care este posibil să fie disponibile.”

James însă nu se gîndeşte în acest moment să părăsească pe Cavaliers. Nu crede că transferul la altă echipă i-ar da mai multe şanse de a cîştiga titluri NBA. „Nu contează dacă sînt într-un oraş mare sau nu”, consideră jucătorul. „Să-l luăm ca exemplu pe Tim Duncan. San Antonio nu este un jucător foarte mare, dar Tim Duncan a ales să semneze pe mai puţini bani pentru ca Spurs să îi păstreze pe Manu Ginobili şi Tony Parker. El ştie că doar aşa poate cîştiga titluri. Pentru mine important este să cîştig, nu să joc într-un oraş important.” Pe de altă parte, speculaţiile sînt întărite de faptul că James se simte foarte bine la Madison Square Garden. În plus, îi şi place să joace pentru noul antrenor al new-york-ezilor, Mike DAntoni, care a fost antrenor secund al naţionalei americane la Beijing. În plus, New York Yankees este echipa lui preferată de baseball.

LeBron însă nu vrea să discute acum ce se va întîmpla peste doi ani. „Acum mă concentrez asupra echipei mele. Vreau să cîştigăm titlul NBA. Dacă aş începe să vorbesc despre ce voi face în 2010 ar însemna să distrag atenţia coechipierilor, a antrenorilor şi a întregii organizaţii. Deocamdată mă simt bine la Cavs, dar ştiu că multe echipe vor încerca din greu să îmi obţină semnătura peste doi ani. Vom vedea atunci ce se va întîmpla.”

Celtics domină Estul

Campionii NBA, Boston Celtics, au început foarte bine şi actualul sezon. Cu un record de 13 victorii şi două înfrîngeri ocupă prima poziţie în Atlantic Division şi în Conferinţa de Est. Singura adversară ce pare că poate ţine pasul cu Celtics este Cleveland Cavaliers (11-3), echipa lui LeBron James. Deşi l-au transferat pe Allen Iverson în locul lui Chauncey Billups, cei de la Detroit Pistons (8-5) sînt abia a patra echipă din Est, în faţa lor fiind şi Orlando Magic (10-4). Cel mai slab început de sezon îl au Washington Wizards (2-10), care l-au şi concediat de altfel pe antrenorul Eddie Jordan, şi Indiana Pacers (5-8).