Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

Nae Stanciu: ”Mi-e greata de porcii de la Rapid”

S-a născut şi a crescut în Giuleşti şi a fost dedicat sută la sută culorilor alb-vişinii. A jucat 17 ani la Rapid şi a ridicat în vara lui 1999 al doilea titlu de campion din istoria clubului, deasupra capului. A refuzat ofertele rivalilor de moarte de nenumărate ori, dar în 2002 a ajuns chiar şi la echipa a doua pentru cîteva săptămîni. A revenit spectaculos şi a cucerit Cupa României, în ultimul său meci la gruparea giuleşteană. Cu toate acestea, Nae Stanciu a fost păcălit de conducerea Rapidului şi nu şi-a primit 21 de mii de dolari din contractul său. A încercat să-şi facă dreptate, iar comisiile UEFA i-au dat dreptate, dar societatea UFC Rapid a fost declarată falimentară. A plecat un an în Rusia şi a jucat în următorul sezon la FC Bihor. În vara lui 2004 s-a lăsat de fotbal, deşi avea doar 31 de ani în acel moment. De atunci, pentru „Il Capitano” Nae Stanciu, Rapidul a murit.

Rapid: trecut si prezent

SportM: Ce mai face Nae Stanciu?
Nicolae Stanciu: Deocamdată sînt în vacanţă.

SportM: De ce te-ai retras din fotbal la doar 31 de ani?
Stanciu: Fotbalul se joacă pînă la o anumită vîrstă şi pînă cînd condiţia fi zică te lasă şi starea financiară este acceptabilă. Altfel, începi să îţi forţezi organismul pe la echipe modeste din ligile inferioare. Am avut de ales între a mai juca doi trei ani, doar ca să treacă timpul, sau să îmbrăţişez profesia de antrenor, chiar dacă, deocamdată, sînt la un nivel mai mic, dar omul sfinţeşte locul.

SportM: Ce a reprezentat Rapidul pentru tine şi ce reprezintă acum?
Stanciu: Ca pentru orice copil care se apucă de fotbal, acest sport a însemnat totul, multă muncă, bucurii, dezamăgiri, tristeţe, împliniri, toate senzaţiile pe care le poate trăi un fotbalist de la juniori pînă la maturitatea lui fotbalistică. În momentul de faţă, Rapidul nu reprezintă nimic la nivelul conducerii clubului, iar la nivel de suporteri şi echipă e o zbatere în van şi o naivitate în a face performanţă.

SportM: De ce spui asta?
Stanciu: Pentru că la nivel de conducere, Rapid a pierdut de mult tempoul cu performanţa. Spun asta pentru că anumite persoane din conducerea clubului nu pot ţine pasul financiar, din averea lor fabuloasă, cu celelalte competitoare.

SportM: Regreţi că ai jucat aproape toată cariera la Rapid?
Stanciu: Nu şi-a renegat Petre Ţuţea apartenenţa la Mişcarea Legionară dar eu la ceea ce a însemnat Rapid. Asta ar presupune să anulez ani de muncă, crezul meu de sportiv şi legitimarea mea la această grupare.

Amintiri din cei 17 ani petrecuti la Rapid

SportM: Care sînt amintirile plăcute pe care le-ai păstrat din cei 17 ani petrecuţi în Giuleşti?
Stanciu: Junioratul, inclusiv promovarea in divizia A, anul 1990, debutul meu în prima ligă la o vîrstă fragedă, cu gol la meciul cu FC Braşov, scorul terminîndu-se 1-1, cîştigarea celor două Cupe, a campionatului, participările în cupele europene, cele cîteva „locuri” de vicecampion, aplauzele şi apostrofările galeriei.

SportM: Ce diferenţe sînt între Rapidul tău şi cel din ziua de azi?
Stanciu: Este o schimbare dublă. În trecut prima spiritul Rapidului şi o „sărăcie financiară”, acum există o anumită bogăţie şi o infrastructură cît de cît modernă, dar erodarea spiritului Rapidului este dramatică.

De ce Rapid nu mai este ce a fost

SportM: Te rog să fi mai explicit.
Stanciu: Sînt mai multe cauze, dar vi le enumer cu plăcere.
1. Plecarea galeriei de la tribuna a doua la peluză, deşi le-am atras atenţia şefilor galeriei înainte să plec, că fac cea mai mare greşeală pentru că brandul galeriei Rapidului era Tribuna a doua, atît în Giuleşti, cît şi pe fostul „23 August”.
2. Schimbarea emblemelor clubului. Cea din prezent este patetică.
3. Nemodernizarea stadionului.
4. Schimbarea deasă, în genul politicii româneşti, a şefi lor de galerie. Ca o părere personală, de la Mincea (odihnească-se în pace), nimeni nu s-a mai ridicat la nivelul lui.
5. În prezent schimbarea acţionariatului, de la „secera şi ciocan” Kominternistă, la sabia verde a Islamului.
6. Afluenţa publicului pe stadion este modestă. Am văzut meciuri cu 2000-2500 de spectatori, meciuri cu tribune goale, din cauza suspendărilor, peluzele de partidele
din deplasare cu Dinamo şi Steaua neumplute, cît şi tribuna a doua din fostul „23 August”, goală.
Eu eram obişnuit să joc în deplasare cu aceste peluze şi tribuna a doua arhipline. Toate acestea duc la un spirit perimat al Rapidului.

Restul interviului incendiar cu Nae Stanciu il puteti citi numai in numarul recent al revistei Sport Magazin.

Citeste mai multe!