Mopsu’ joaca in Rai

0
186

Fostul atacant dinamovist Florea Dumitrache a incetat din viata, joi, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, la doua saptamani de cand a fost supus unei interventii chirurgicale pentru indepartarea unui hematom cerebral descoperit in urma unor investigatii medicale. Florea Dumitrache, in varsta de 59 de ani, a suferit, la inceputul lunii aprilie, o puternica hemoragie cerebrala, potrivit declaratiei administratorului delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu. El a fost internat in spital si apoi a suferit o interventie chirurgicala. Dumitrache a jucat 31 de meciuri in echipa nationala a Romaniei si a inscris 15 goluri. A facut parte din lotul care a evoluat la turneul final al Cupei Mondiale din 1970. El a mai jucat la echipele Jiul Petrosani si Corvinul Hunedoara. in cele 357 de meciuri disputate in Divizia A a inscris 170 de goluri. Dumitrache a fost golgheterul primei ligi in anii 1969 si 1971. El a mai jucat 20 de meciuri in cupele europene, inscriind 8 goluri.

Internat la urgenta din 5 aprilie

Florea Dumitrache, legendarul fotbalist al echipei Dinamo Bucuresti, de altfel simbolul gruparii din “Stefan cel Mare”, s-a zbatut intre viata si moarte pe un pat de spital din Capitala. “Mopsul” a fost internat de urgenta, joi, 5 aprilie, la Spitalul Universitar din Bucuresti, prezentind simptomele unui atac cerebral. Medicii au mai constatat ca fostul mare jucator inregistra o hemoragie digestiva si ca suferea de o ciroza hepatica. In acea noapte, Dumitrache s-a aflat in coma profunda. In cursul zilei de vineri, starea sanatatii sale a cunoscut o firava imbunatatire, in sensul ca hemoragia a fost oprita, iar coma a devenit una de nivel mediu. Cu toate acestea, medicii au fost rezervati in privinta sanselor de supravietuire. Medicii Spitalului Universitar au intirziat efectuarea interventiei chirurgicale ca urmare a faptului ca, in cazul pacientului, valoarea masei trombocitare era foarte diminuata. In mod normal, masa trombocitara a unui organism trebuie sa fie cuprinsa intre parametrii 160 si 170. Prezenti la spital, administratorul-delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, si presedinte FC Dinamo, Nicolae Badea au alergat, disperati, sa rezolve problema unei transfuzii cu celule sangvine, pentru cresterea masei trombocitare. In cele din urma, valoarea a fost crescuta la nivelul 70, asa incit, aseara, Florea Dumitrache urma sa fie supus unei interventii chirurgicale. Dumitrache a fost supus, marti, 10 aprilie, unei operatii, in cadrul careia i-a fost inlaturat hematomul cerebral descoperit in urma unor investigatii medicale.

Nea Traian si bataia cu scaunul

Florea Dumitrache si Cornel Dinu au fost buni prieteni din frageda tinerete. De fapt, cei doi au facut parte din aceeasi generatie, cunoscuta drept Generatia “Guadalajara”. Au fost crescuti de faimosul antrenor Traian Ionescu, un tip dur, dar foarte priceput. Se spune ca, desi abia fusesera legitimati la Dinamo, pustii Dumitrache si Dinu au plecat intr-o seara la distractie, la un chef cu fete si bautura. Traian Ionescu a aflat, i-a prins si a vrut sa le plateasca pentru aceasta obraznicie. Dinu a mai scapat cum a scapat, dar Florea Dumitrache a furat-o serios. Bietul baiat a fost batut, cu un scaun pe spinare, timp de zece minute.

“Viorile” si periuta de dinti

Pe vremuri, atunci cind Dinamo sau nationala de fotbal voiajau in strainatate, pentru un meci oficial sau amical, ori poate pentru vreun turneu de pregatire, “Mopsul” nu-si lua cu el nici un bagaj. Avea asupra sa doar ghetele de fotbalist – pe care Dinu le considera niste “viori” – si periuta de dinti.

Mondialul `70

Florea Dumitrache va ramine in memoria microbistilor prin evolutia sa de la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970. Dumitrache, de fapt, inseamna mai mult decit atit. Practic, el a fost jucatorul care a readus nationala de fotbal la un turneu final dupa o pauza de 32 de ani. La Guadalajara, de neuitat sint nu numai cele doua goluri marcate in partidele cu Cehoslovacia si Brazilia, ci si fantastica actiune din confruntarea cu Anglia, cind “Mopsul” i-a intors pe toate fetele pe Bobby Moore si Brian Labone, fiind oprit doar prin fault. In timpul Mondialului din `70, faza respectiva a fost prezentata la televiziunile mexicane de cite 10 ori pe zi, iar astazi nu lipseste din niciun documentar dedicat istoriei Campionatului Mondial de fotbal.

Divortul de Dinamo

Dumitrache si Dinu au inceput sa joace in marea echipa a lui Dinamo – campioana in Divizia A patru ani la rind, intre 1961 si 1965 – cam in aceeasi perioada. “Mopsul”, un produs al centrului de copii Rapid Bucuresti, apoi evoluind la juniorii lui Dinamo, intrase deja sub pulpana lui Traian Ionescu cind “Procurorul” a fost transferat de la Metalul Tirgoviste. Dumitrache a evoluat in “Stefan cel Mare” pina in 1976, cind cariera i-a fost dinamitata. Conducerea clubului l-a trimis in bejenie, sa joace la Jiul Petrosani, echipa temutilor Gogu Tonca sau Andrei Stocker. Dumitrache a plecat din “Groapa”, dar povestile au ramas. Omul avea o amanta, pe nume Vicky, care lucra la un magazin “Shop”. Cind ea a fost acuzata de niste afaceri dubioase, Militia s-a legat si de Florea. Asa ca lui Dumitrache i s-a facut vint catre Valea Jiului.

“Semnez cu o conditie: am un prieten care vrea sa intre la facultate”

Cind Florea Dumitrache a semnat cu Jiul Petrosani, n-a cerut nici case, nici masini, nici prime barosane, nici alte favoruri. “Mopsul” a pus sefilor din Valea Jiului o singura conditie: sa-i ajute un prieten sa intre la Facultatea de Mine din Petrosani. Astazi, prietenul lucreaza la Federatia Romana de Fotbal.

Chemarea lui Lucescu

La sfirsitul anilor `70, dupa trei sezoane jucate la Petrosani, Florea Dumitrache a fost chemat de Mircea Lucescu sa vina sa construiasca impreuna cu el o mare echipa la Corvinul Hunedoara. Prin prezenta “Mopsului” in teren, dar mai ales in vestiar, Lucescu dorea sa-si stimuleze tinerii fotbalisti, Andone, Rednic, Klein, Gabor sau Mateut, sa le arate stofa de mare fotbalist.

Episodul Sarajevo: Gabor – suspendat patru etape, Dumitrache – Sapte ani!

In noiembrie 1982, in meciul retur din Cupa UEFA, cu FC Sarajevo, pierdut de Corvinul cu 0-4, hunedorenii au fost facuti harcea-parcea de arbitrul italian Gianfranco Menegalli. In minutul 80, Dumitrache si Gabor n-au mai rezistat si au sarit la gitul centralului. Au primit amindoi cartonase rosii si invitatia de a se prezenta la Comisia de Disciplina a UEFA. Desi Gabor a fost cel care a lovit, “Mopsul”, care tinea la tinarul Romulus ca la un copil de-al sau, a luat toata vina asupra sa. Gabor avea 21 de ani, juca la nationala, fusese decretat cel mai bun junior al lumii, la Mondialul din Australia, avea tot viitorul inainte. Dumitrache, in schimb, la cei 34 de ani ai sai, nu mai avea ce pierde. In fata Comisiei, Dumitrache a pledat ca unicul vinovat. UEFA i-a dat 7 ani de suspendare, iar Gabor a scapat cu patru etape. Mai tirziu, avea sa se constate ca acel incident de la Sarajevo le-a fost fatal amindurora. Dumitrache n-a mai jucat niciodata in cupele europene, iar Gabor, avind in circa cele patru etape de suspendare, a ratat transferurile la Steaua sau la Dinamo, cluburi care se temeau sa angajeze un jucator pe care nu se putea tine cont in competitiile inter-cluburi. Dumitrache s-a retras definitiv din fotbal, la finalul sezonului 1983-`84, iar Gabor a imbatrinit la Corvinul.

Trista generatie Guadalajara

Foarte multi fotbalisti din leatul lui Florea Dumitrache se afla astazi mult sub pragul minim al existentei. Cu citeva exceptii, majoritatea fotbalistilor din “Generatia Mexic `70” ba sint loviti de boli – mai mult sau mai putin incurabile – ori de indiferenta celor pe care ei i-au crescut. Sint marginalizati, batrini, suferinzi, viciosi, iar unii chiar ne-au parasit – vezi dramele portarului Stere Adamache, innecat in Dunare, sau a lui Gigi Tataru (Tataru II), plecat dintre cei vii in iarna lui 2004. Citeva cazuri de data recenta: Necula Raducanu – bolnav, are probleme cardiace; Nicolae Dobrin – bolnav, proaspat externat din spital dupa o operatie la plamini; Sandu Neagu – bolnav, traieste undeva sub tribuna stadionului Rapid; Ilie Greavu, poreclit “cauciuc” s-a stins din viata in preajma derby-ului Rapid – Steaua

Articol aparut in tabloidul “7 PLUS”