MONDEN SPORT/ Ei s-au drogat din placere!

Numărul fotbaliştilor depistaţi dopaţi pe mapamond este unul considerabil, dar o parte dintre aceştia au consumat substanţe interzise în scopuri recreaţionale. „SportMagazin” vă oferă lista celor care au călcat pe bec, oprindu-ne doar la cele mai spumoase personaje

Problemele cu drogurile în viaţa lui Mark Bosnich au apărut din cauza unei relaţii agitate cu celebrul model englez Sophie Anderton, pe care portarul australian a acuzat-o ulterior că l-a corupt să se drogheze. „Tot ce am făcut a fost să mă îndrăgostesc de cineva şi să mă dedic acelei persoane în totalitate. În acel moment, Sophie a fost mai importantă pentru mine decît fotbalul”, a povestit Mark Bosnich ulterior despărţirii de fotomodelul englez. În decembrie 2002, australianul a fost depistat pozitiv la un control anti-doping, iar clubul Chelsea l-a dat afară într-un mod similar cazului Mutu. Abia după cinci ani în care s-a luptat cu dependenţa de droguri şi cu problemele cu greutatea, Bosnich s-a reapucat de fotbal, iar în prezent joacă la 36 ani în ţara sa natală la Central Cost Mariners.

„Viaţa nu merită trăită, dacă nu ai pentru ce să mori!”, este un citat celebru din Martin Luther King, prin care portarul australian a încercat să îşi explice derapajele în viaţa extrasportivă.

Higuita a făcut puşcărie din cauza traficanţilor de droguri

Cunoscut mai mult pentru giumbuşlucurile sale din poartă, columbianul Rene Higuita a făcut puşcărie în 1993. Higuita s-a implicat într-o reglare de conturi între două clanuri rivale conduse de baronii drogurilor Pablo Escobar şi Carlos Molina. Portarul columbian s-a ocupat personal de eliberarea fiicei lui Molina, sechestrată de Escobar, primind în schimbul serviciilor sale 64.000 de dolari.

Pentru această faptă a primit şapte luni de puşcărie şi a ratat participarea la CM din 1994. Ieşit o perioadă din atenţia presei de scandal, Higuita a „comis-o” din nou în 2004, fiind depistat pozitiv cu cocaină pe cînd evolua la un club modest din Ecuador. După ce şi-a ispăşit perioada de suspendare, Higuita a revenit anul trecut în activitate la 41 de ani şi a şocat lumea spunînd că vrea să redevină portarul echipei naţionale, pentru care a activat ultima oară în 1999.

Mutu a primit o amendă record

Chiar dacă cei mai celebri jucători care au avut probleme cu consumul de stupefiante sînt fără îndoială Diego Armando Maradona şi „Gazza” Gascoigne, cazul Adrian Mutu a reuşit să stîrnească la fel de multă vîlvă în lumea fotbalului graţie amenzii de 17,7 milioane de euro dictate de FIFA împotriva sa, ca urmare a faptului că s-a dopat în perioada în care juca la Chelsea.

Maradona, un butoiaş cu pastile

Depistat pozitiv cînd era încă jucător activ, „Butoiaşul Atomic” s-a luptat ani la rînd cu dependenţa de droguri. După ce a fost aproape de moarte, ca urmare a unei supradoze de cocaină, Maradona s-a internat în repetate rînduri într-o clinică de dezintoxicare din Cuba pentru a scăpa de viciul său, iar acum a fost numit în funcţia de selecţioner al naţionalei Argentinei.

Gascoigne, în pragul sinuciderii

Unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din istoria fotbalului englez, Paul Gascoigne a fost de mai multe ori aproape de a deceda ca urmare a consumului excesiv de alcool şi a supradozelor de cocaină. Starea sa este foarte gravă, iar unii britanici fac deja pariuri morbide pe data morţii fostului fotbalist.

Lista fotbaliştilor drogaţi:

Henry Antouchet Gabon cocaină
Chris Amstrong Anglia canabis
Michael Arroyo Ecuador marijuana
Jonathan Bachini Italia cocaină
Mark Bosnich Australia cocaină
Lee Bowyer Anglia marijuana
Paul Gascoigne Anglia cocaină
Derlis Gomez Paraguay cocaină
Berkant Goktan Turcia cocaină
Rene Higuita Columbia cocaină
Mark Iuliano Italia cocaină
Rotson Kilambe Zambia canabis
Francis Kombe Zambia canabis
Bernard Lama Franţa canabis
Diego Maradona Argentina cocaină, marijuana
Mbulelor Mizebala Africa de Sud marijuana
Harry Milanzi Zambia canabis
Adrian Mutu România cocaină
Shaun Newton Anglia cocaină
Euszebius Smolarek Polonia canabis
Roger Stanislaus Anglia cocaină
Jamie Stuart Anglia cocaină, marijuana
Albeiro Usuriaga Columbia cocaină
Jorge Valdez Paraguay cocaină