MONDEN SPORT/ Amendati celebri

0
95

Relaţiile dintre club, ca angajator, şi fotbalist, ca angajat, nu pot fi întotdeauna excelente. Chiar dacă obiectivul final este acelaşi, obţinerea performanţei, nu de puţine ori apar divergenţe în ceea ce priveşte mijloacele prin care aceasta se poate realiza. Cuţitul este la cluburi, care taie în carne vie ori de cîte ori se cere acest lucru, indiferent de numele celui care a călcat pe bec.

Iată cîteva exemple de jucători celebri care au greşit şi au plătit.

Adrian Mutu, FC Chelsea Londra – 17,2 milioane euro

Record! Atît cere clubul FC Chelsea despăgubiri de la fostul său jucător, deoarece, susţin londonezii, Mutu ar fi compromis imaginea clubului şi şi-ar fi scăzut valoarea de piaţă prin implicarea sa în scandalul “Cocaina”.

Ariel Ortega, Fenerbahce Istanbul – 11 milioane euro

Pe 13 februarie 2003, Ariel Ortega a rupt fără un motiv justificat contractul cu Fenerbahce Istanbul. FIFA l-a suspendat pe jucătorul argentinian şi l-a constrîns să plătească daune în valoare de 11 milioane de dolari grupării turce, faţă de care nu şi-a respectat angajamentele luate.

Jucătorii lui Manchester United – 1 milion de lire sterline

Managerul echipei Manchester United, Sir Alex Ferguson, şi-a penalizat propriii jucători cu această sumă în urma comportamentului avut de “diavoli” la o petrecere de Crăciun găzduită de hotelul “Great John Street”. Cu exceptia portughezului Cristiano Ronaldo, aflat atunci la Zurich, jucătorii grupării britanice au transformat evenimentul într-o adevărată orgie, tînărul Jonny Evans fiind chiar reţinut de poliţie în urma unei acuzaţii de viol. Întreaga sumă, cea mai mare amendă colectivă dictată de vreun club din Premier League, a fost folosită în scopuri caritabile. De asemenea, Ferguson le-a interzis jucătorilor, sub ameninţarea excluderii din lot, să mai participe la orice fel de petreceri.

Nicolas Anelka, Real Madrid – 658.000 euro

Datorită mai multor abateri disciplinare, Real Madrid a hotărît ca Nicolas să nu fie plătit timp de 45 de zile. Nemulţumit de această situaţie, atacantul francez a părăsit antrenamentul galacticilor, iar boicotarea şedinţei de pregătire l-a mai costat încă 685.000 de euro.

Mahamadou Diarra, Real Madrid – 300.000 euro

Mijlocaşul african al lui Real Madrid a fost amendat de club cu echivalentul salariului său pe o lună, pentru că a întîrziat fără motiv să revină în Spania după ce participase împreună cu naţionala statului Mali la Cupa Africii.

Stefan Effenberg, Bayern Munchen – 90.000 euro

Fostul international german de fotbal Stefan Effenberg a pierdut în apel procesul său pentru ultraj, tribunalul din Brunswick obligîndu-l la plata unei amenzi în valoare de 90.000 de euro. După aproape zece ore de audieri, tribunalul l-a găsit pe Effenberg vinovat de insultă la adresa unui poliţist. Fapta s-a întîmplat în luna februarie a anului 2003, pe cînd fotbalistul se întorcea acasă după un meci de campionat. Acesta a recunoscut că circula “un pic prea repede”, însă a susţinut că i-a urat doar “bună seara” agentului poliţiei rutiere ce îl oprise. Nu a fost crezut!

Flavio Conceiçao, Deportivo La Coruňa – 150.000 euro

Brazilianul a trebuit să plătească această sumă după ce “a uitat” data la care trebuia să se întoarcă din concediu. Conducerea clubului spaniol i-a reamintit că vacanţa luase sfîrşit şi în acelaşi timp i-a comunicat cît îl costă fiecare zi extra pe care vrea să şi-o petreacă în sînul familiei.

Cristiano Ronaldo, Manchester United – 132.000 euro

“Idolul homosexualilor” a scos din propriul buzunar suma de 132.000 de euro, după ce a primit un cartonaş roşu, la un atac extrem de dur comis în timpul unui meci din campionatul intern. Ronaldo este un abonat la astfel de pedepse, el fiind pînă acum amendat dintr-o multitudine de motive, inclusiv pentru vina de a fi trimis SMS-uri în timpul unui antrenament.

Rafinha, FC. Schalke – 700.000 euro

Clubul german Schalke 04 nu a dorit ca Rafinha să evolueze pentru Brazilia la Jocurile Olimpice de la Beijing şi a cîştigat la CAS disputa cu FIFA, cea care ceruse ca toţi jucătorii sub 23 de ani să primească liber de la cluburi pentru a participa la Olimpiadă. Fundaşul nu a ţinut însă cont de nimic şi a decis să se alăture lotului carioca. Cele 35 de zile de absenţă au fost transformate de germani într-o amendă usturătoare: 700.000 de euro. A meritat medalia de bronz?

Romario, CF Barcelona – 50.000 euro

Brazilienii sînt renumiţi pentru talentul lor, dar şi pentru dragostea exagerată faţă de plajele cu nisip fin. Pe vremea cînd evolua la Barcelona, Romario de Souza Faria a scos de mai multe ori bani din buzunar pentru o miuţă în plus jucată pe Copacabana. Cea mai piperată amendă a fost de 50.000 de euro atunci cînd s-a întors în Spania cu 23 de zile mai tîrziu decît trebuia. A declarat că a trebuit să se ocupe de un proiect privind ajutorarea copiilor străzii în Rio de Janeiro.

Rafael van der Vaart, HSV – 50.000 euro

Olandezul zburător simpatizează cu CF Valencia. Este dreptul lui, nu-i aşa? Dar de aici şi pînă la a te fotografia în tricoul spaniolilor cînd tu evoluezi la Hamburger SV este cale lungă. Cam cît 1.000 de bancnote de 500 de euro puse cap la cap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here