Miscarile unei veri fierbinti

Mercato. Cuvînt pe care nu l-am născocit noi. E adoptat din Italia, acolo unde se află marii negociatori de fotbalişti. Unii pleacă, alţii vin. Fiecare club speră că a dat lovitura. Fiecare jucător visează la adevărata carieră. Căpuşele şi băgătorii de seamă îşi freacă palmele mulţumiţi că au pus ghearele pe un ban, de cele mai multe ori, nemuncit şi nemeritat. Mercato-ul mioritic nu ţine cont de gradele de afară şi nici de codul portocaliu. Poate pentru prima oară în istoria sportului cu balonul rotund de la noi vînzoleala a fost atît de mare. Faptul că o treime din echipele prim divizionare pot avea aspiraţii europene din sezonul următor i-a pus pe gînduri şi pe cei mici. Patronii umblă adînc în buzunare sperînd să asculte, dacă nu rîvnitul imn al Ligii Campionilor, măcar acordurile Cupei UEFA. Însă, lupta pentru Champions League se va da tot între Dinamo, Steaua, CFR Cluj şi Rapid, fiind greu de presupus că şi alţii vor putea emite cu adevărat pretenţii la supremaţie.

Hagi a sunat adunarea

După descălecarea în deşert a lui Olăroiu, Hagi a revenit acolo unde visa, la Steaua. Transferurile n-au fost unele foarte spectaculoase, însă Regele speră să le insufle jucătorilor din talentul şi ambiţia sa. Revenirea după accidentare a lui Dică, precum şi aducerea lui Neaga, Bădoi, Guriţă, Emeghara şi Golanski îi inspiră lui Hagi foarte mare încredere. Mai ales că Gigi Becali i-a promis antrenorului că-i va mai aduce doi jucători de clasă mondială, probabil tot din America de Sud, zonă atît de hulită de către latifundiar.

Austeritate giuleşteană

În Grant nu e linişte. Plecările lui Răzvan Lucescu, Bădoi, Zicu şi Ganea, precum şi scandalurile fi nanciare cu Buga, Măldărăşanu şi Coman l-au tîrît pe George Copos într-un adevărat război cu fanii, care îi cer să plece. Însă patronul feroviarilor bucureşteni a persistat în erori. Declarîndu-se stare de austeritate, politica de transferuri a fost reorientată „afară”, de unde au fost aduşi jucători fără nume, dar ieftini. Aceştia n-au reuşit să confi rme în partidele de pregătire, spre nemulţumirea voalată a lui Cristiano Bergodi. În plus, tot din cauza economiei la sînge, cantonamentul din Elveţia s-a dovedit a fi un adevărat fi asco.

Vise europene

Poli, Gloria, Oţelul, FC Vaslui şi Universitatea Craiova îşi caută la rîndul lor drumul către Europa. Pe Bega, planurile au fost măreţe în ultimii ani, dar fi nalul a fost mereu comparabil cu al balonului de săpun. De data aceasta Marian Iancu s-a dovedit mai ponderat, mizînd pe o întinerire a lotului. Sub comanda lui Dushan Uhrin jr. n-au sosit vedete de 24 de carate, însă Ganea, Aliuţă, Dancia şi Vrsic sînt jucători care pot avea un cuvînt greu de spus. Oţelul şi Gloria au simţit cum se poate face performanţă cu bani puţini, iar primele meciuri din Intertoto le-a demonstrat acest fapt. Gălăţenii n-au investit masiv în transferuri, Grigoraş primind sub comandă doar cîţiva iluştri anonimi. Sabău atacă noul sezon cu o sumedenie de „plombe” aduse de la CFR Cluj. Tot cu gînd european pleacă la drum şi Vasluiul lui Porumboiu. Din trupa lui Dorinel Munteanu nu a plecat nimeni însă, în afara lui Bălace nu a sosit nici un jucător cu „nume”. În fi ne, la nivel de declaraţii, oltenii din Bănie par cei mai tari. Mititelu şi-a propus şi în acest an să doboare supremaţia bucureşteană şi să atace Europa. A mişcat repede înregimentîndu-i pe piteştenii Prepeliţă şi Tănasă şi încearcă reactivarea lui Luţu.

„Cîinii” s-au înmulţit

Dinamo pare echipa cea mai aşezată. La nivel de acţionariat e linişte, iar Borcea şi-a ţinut promisiunea de a nu da drumul jucătorilor pentru a păstra o omogenitate de bun augur. Rednic are toate motivele să zîmbească, lotul său fiind completat exact cu jucătorii pe care i-a dorit. Iar în Şoseaua Ştefan cel Mare au poposit numai nume grele: Zicu, Bratu, Opriţa şi Stoican se gîndesc la naţională, iar Chiacu, Năstase şi Izvoranu la multe clipe de glorie în alb şi roşu.

Filiera portugheză

După Dinamo, CFR-ul clujean pare echipa cea mai aproape de îndeplinirea viselor. În ultimii doi ani, ardelenii practic au explodat. Investiţiile s-au făcut cu cap, iar străinii aduşi în Gruia n-au fost culeşi de pe Internet. Lupta de anul trecut pînă în ultima rundă pentru un loc de liberă trecere spre preliminariile Champions League le-a realimentat dorinţa de mărire clujenilor. L-au adus pe Andone, antrenor de top-class. Iar colaborarea cu Benfica Lisabona a dus la o continuare a filierei portughezo-braziliene. Astfel, e de aşteptat ca Simoes, Culio, Leao, Amoreirinha şi Fabbiani să-şi demonstreze valoarea în campionatul românesc, alături de Trică şi Gabriel Mureşan, alţi fotbalişti de valoare sosiţi sub comanda lui Andone. Pregătiţi pentru Europa, ceferiştii vor juca pe un stadion în care s-au investit peste trei milioane de euro vara aceasta.

Continuarea in Sport Magazin numarul 69. De luni, 23 iulie, la toate punctele de difuzare a presei!

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...