Mikael Dorsin: Un viking in Gruia

“Multinaţionala” de la CFR Cluj s-a îmbogăţit recent cu un nou nume: este vorba despre fundaşul stînga suedez Mikael Dorsin (26 ani), aflat la final de drum cu campioana Norvegiei, Rosenborg Trondheim. Dorsin, o figură familiară şi în vestiarul naţionalei Suediei, a evoluat titular în actuala ediţie a Champions League şi şi-a pus deja semnătura pe un contract valabil pînă în vara lui 2011

Poziţia de lideri, ocupată în ierarhia Ligii I, îi obligă pe oficialii grupării din Gruia să îşi întărească tot mai mult garnitura care, se speră, va accede datorită cîştigării campionatului în grupele Ligii Campionilor. Politica de achiziţii cu care ne-a obişnuit formaţia ardeleană este una pe cît de simplă pe atît de eficientă: sînt transferaţi jucători tineri, cu o experienţă deloc neglijabilă în fotbalul occidental şi înzestraţi foarte bine la nivel tehnico-tactic, fără a fi prin aceasta intangibili din punct de vedere financiar. Departamentul “scouting” ocupă fără îndoială un loc fruntaş pe lista de priorităţi bugetare a feroviarilor, pentru că altfel nu s-ar putea explica “tunurile”numite Cadu, Fred, Sandberg, Tony, Culio, Semedo sau Fabbiani. Evident că lista descoperirilor sau “invenţiilor” clujene este cu mult mai mare, nereproducînd aici pe toţi cei optsprezece străini aflaţi actualmente sub comanda tehnicianului Ioan Andone. Aspectul esenţial şi totodată cel mai frapant al acestei metode de lucru este că, spre deosebire de majoritatea străinilor care au evoluat în Liga I, despre nici unul dintre cei amintiţi mai sus nu se poate spune că a dezamăgit în “alb-vişiniu”. Ba dimpotrivă: evoluţiile excelente ale lui Semedo sau Fabbiani au atras cereri de naturalizare, din partea unor voci importante ale sportului rege autohton. Aşadar, semne că sub Dealul Feleacului se lucrează profesionist, la un proiect cu obiective extrem de clare, fără precedent pînă acum în România. Iniţial, s-a vorbit despre o “colonie portugheză” la CFR Cluj, dată fiind predilecţia ardelenilor de a “importa” fotbalişti din prima ligă lusitană. Afinităţile lusitane, concretizate într-un parteneriat strategic cu prestigioasa Benfica Lisabona, nu i-au împiedicat totuşi pe Iuliu Mureşan şi subordonaţii săi să privească şi spre alte zări. Galiassi a fost adus din Bolivia, Culio din Chile, iar nigerianul Ogbonna din Israel, de la Hapoel Tel Aviv.

Filiera suedeză

Transferul suedezului Niklas Sandberg, de la AIK Solna, în vară, a fost încă o dovadă a deschiderii clujenilor şi primul semn că noua putere a campionatului stă cu ochii şi pe teritoriul scandinav. Cum experimentul suedez a fost mulţumitor, gruparea din Gruia a decis recent să bată palma cu un alt conaţional al lui Sandberg, Mikael Dorsin, apărătorul stînga de la campioana Norvegiei şi participanta în Grupa B a Ligii Campionilor, Rosenborg. Şi asta, pentru că flancul stîng, unde Panin şi Amoreirinha n-au dat randamentul scontat, trebuie betonat în perspectiva unui retur care se anunţă “de foc”.

Surpriză de proporţii

N-a fost însă deloc uşor pentru CFR Cluj să îl racoleze pe Dorsin, unul dintre cei mai apreciaţi fundaşi suedezi ai momentului, la 26 de ani. Om important în naţionala antrenată de Lars Lagerback, acesta se afla pe final de contract cu Rosenborg, iar fosta adversară a Stelei în preliminariile Ligii nu se putea împăca cu ideea de a-şi pierde una dintre vedete. Instabilitatea de la club (antrenorul Knut Torum şi-a dat demisia, exodul de jucători a început) şi perspectiva de a rata Europa în sezonul următor, din cauza eşecului în campionat, l-au făcut în final pe Dorsin să stopeze orice negociere şi să se reorienteze către… Cluj, România.

Logodnica lui Sandberg l-a “transferat”

Totuşi, cum l-a convins CFR Cluj pe Dorsin să semneze? Este o întrebare care îşi găseşte răspunsul în proiectul extrem de ambiţios al liderului din Liga I. În egală măsură, însă, a fost vorba şi de o intervenţie salutară a celuilalt suedez de la CFR, Niklas Sandberg. Mai bine spus, a partenerei lui Sandberg, care a discutat cu consoarta lui Dorsin, convingînd-o că România poate fi o a doua casă atrăgătoare! “Trebuie să mărturisesc că un mare merit în realizarea transferului lui Mikael îl are şi logodnica lui Sandberg, care a vorbit frumos despre România cu soţia lui Dorsin! Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără ea!”, avea să dezvăluie Iuliu Mureşan.

Dorit şi de AC Milan!

Extrem de atractiv datorită valorii sale incontestabile, dar şi deoarece, fiind pe finalul înţelegerii cu Rosenborg, nu costa nimic, Dorsin a fost curtat de mai multe cluburi puternice. Ca un amănunt interesant, printre competitoarele liderului Ligii I s-a numărat chiar şi campioana Europei, AC Milan! Pe lîngă trupa lui Carlo Ancelotti, care pînă la urmă s-a retras din cursă, au mai fost pe fir numeroase grupări din cele mai tari campionate ale continentului: Tottenham Hotspur (Premier League), AC Torino (Serie A), Strasbourg (Ligue 1) sau FC Bruges (Jupiler League), dar şi formaţii din Bundesliga. Cel mai aproape de a obţine semnătura fundaşului a fost însă echipa greacă Panathinaikos Atena, care şi-a trimis în acest scop doi emisari la Trondheim. Aceştia au avut o mare dezamăgire în Norvegia, pentru că Dorsin bătuse deja palma cu CFR! “Am fost la întrecere cu nume grele. Grecilor de la Panathinaikos nu le-a venit să creadă că le-am luat-o înainte. Au fost foarte frustraţi. Noi am lucrat în mare secret. Am înregistrat contractul la LPF şi Dorsin e al nostru”, spune satisfăcut boss-ul din Gruia.

Are la activ trei sezoane în Liga Campionilor

Prezent la Rosenborg din stagiunea 2004-2005, Mikael Dorsin a evoluat în trei sezoane de Liga Campionilor, ceea ce, evident, i-a crescut exponenţial experienţa şi cota de piaţă. La primul sezon în competiţie, Dorsin a impresionat în bătăliile cu mamuţii Arsenal şi PSV, care au şi mers mai departe. În 2005-2006, suedezul a repetat figura frumoasă în faţa lui Lyon şi Real Madrid, chit că şi-a marcat un gol în proprie poartă în eşecul de acasă contra “galacticilor” (0-2). Confirmarea internaţională a venit în acest sezon al Ligii, cînd Rosenborg, cu Dorsin fenomenal în apărare, a remizat pe Stamford Bridge şi a bătut Valencia cu 2-0 în Ţara Fiordurilor! De notat că, pe lîngă prestaţia sclipitoare din defensivă, Dorsin a fost coautor la gol împotriva “liliecilor”, pe 24 noiembrie, cînd a şi fost desemnat omul meciului.

“Chilipirul” Dorsin

Cu greu se poate închipui o afacere mai reuşită decît cea pe care tocmai şi-a trecut-o în cont CFR Cluj. Un internaţional suedez de 26 de ani, aflat în cea mai bună formă sportivă a carierei, luat practic gratis, în condiţiile în care valorează cîteva milioane bune de euro! Din cifrele oficiale, Dorsin a încasat un bonus de 500.000 de euro la semnătură şi va cîştiga o jumătate de milion de euro pe sezon. Întrucît contractul se derulează pînă în vara lui 2011, ajungem la un cîştig salarial de aproape două milioane de euro! Site-ul rosenborg.info avansează o variantă şi mai interesantă, notînd că Dorsin va încasa 1,25 de milioane de euro pe an! Per Jonsson, impresarul jucătorului, a alimentat speculaţiile, declarînd pentru fotbolldirekt. com că “oferta Clujului a fost de nerefuzat, peste cele ale multor cluburi europene. Vor ajunge ca Şahtior Doneţk”.

A fost monitorizat şase luni

Clujul lucrează după standarde vestice şi asta se vede. Orice jucător remarcat de scouterii clubului este ţinut sub observaţie o lungă perioadă, înainte de a fi recomandat spre transfer. Întocmai ca Sandberg, Dorsin a fost monitorizat o jumătate de an, timp în care abilităţile lui au fost atent analizate. În cazul în care Mikael nu ar fi semnat, erau stabilite contacte cu cîţiva potenţiali înlocuitori. Lista scurtă era compusă exclusiv din scandinavi: titularul postului de fundaş stînga în naţionala Suediei, Erik Edman (Rennes), danezul Jan Kristiansen (Nurnberg) şi alt suedez, Max von Schlebrugge (Anderlecht). Schlebrugge era văzut chiar mai bine ca Dorsin, dar a declinat oferta, motivînd că se simte bine la Bruxelles.

Vine în decembrie

Dorsin va sosi în România luna viitoare, după ce îşi va termina contractul cu Rosenborg, scadent în decembrie. Trupa din Trondheim a jucat sîmbătă ultima etapă de Tippeligaen, la Aalesund, însă mai are de tras în Liga Campionilor. Marţi, Rosenborg joacă pe “Mestalla” cu Valencia, pe 28 noiembrie primeşte vizita lui Chelsea şi încheie faza grupelor pe 11 decembrie, în fieful lui Schalke 04.

Sport Magazin numarul 84 (5 noiembrie – 12 noiembrie 2007)

Stiri recente

Trăiește bucuria victoriei, cu pariuri online pe sporturile preferate

Din tribune, din fața televizorului sau cu ochii-n ecranul telefonului - oriunde te-ai afla ești un suporter înflăcărat al...