Mihai Mocanu: Robben, mai bun decît Cruyff

0
91

În ‘70 şi ‘74, batavii ne-au invitat, pentru două amicale la ei acasă. Despre cel din 2 decembrie 1970, scor 2-0 (amble înscrise de Cruyff), am stat de vorbă cu un martor ocular. Este vorba despre Mihai Mocanu (foto sus), declarat oficial cel mai bun fundaş stînga din istoria fotbalului românesc. Partida contra Olandei, disputată la Amsterdam, a fost ultima a anului 1970, an de graţie pentru echipa naţională, care participase în acea vară la Campionatul Mondial din Mexic.

Reporter: Ce vă mai amintiţi despre Olanda – România disputat acum 37 de ani? Mihai Mocanu: Totul! Nu ai cum să uiţi astfel de meciuri. Şi, ţineţi minte, la ora acea noi aveam o carte de vizită. Fusesem la mondiale. Olanda, nu. Batavii, însă, tocmai îşi scoseseră din laboratoare una dintre cele mai frumoase generaţii din istorie. Încă de atunci naţionala Olandei era poreclită “Portocala Mecanică”.

Reporter: Ce avea particular?
Mocanu: Era o echipă foarte bine articulată. Şi asta era valabil pentru toate compartimentele. Jucau cu o precizie extraordinară. Nu povestesc toate aceste amănunte degeaba. Le spun pentru că Olanda are aceleaşi principii şi astăzi.

Reporter: Ce altceva v-a impresionat?
Mocanu: Din punct de vedere tactic erau extraordinari. Jucători în acelaşi timp disciplinaţi, dar şi imprevizibili. Iar Johann Cruyff îi întrecea pe toţi. Ştia cu mingea, ceva incredibil. Eu am spus la momentul respectiv că Olanda pare o combinaţie între fotbalul anglo-saxon şi cel brazilian. Şi nu am greşit.

Reporter: Se poate face o comparaţie între Olanda de acum patru decenii şi cea de astăzi?
Mocanu: Bine, fotbalul a evoluat. E greu să faci o comparaţie. Eu urmăresc fenomenul, nu m-am îndepărtat, şi pot spune că, totuşi, unele principii au rămas la fel. Vorbesc în ceea ce priveşte fotbalul olandez. Şi atunci, şi acum stăteau în teren aproape perfect. Acopereau excelent toate zonele. Iar cînd îşi impuneau partitura era jale!

Reporter: Ce jucător din actuala generaţie a Olandei v-a impresionat?
Mocanu: Arjen Robben!

Reporter: Cu ce jucător din generaţia lui Cruyff poate fi comparat Robben?
Mocanu: Chiar cu Cruyff, fostul meu adversar!

Reporter: Avantaj pentru cine?
Mocanu: Să nu rîdeţi, dar pentru Robben. Este fenomenal. L-am văzut şi în ultimele lui partide la Chelsea şi m-am gîndit cu groază la ce viaţă va avea cel care va evolua fundaş dreapta contra Olandei.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 19 martie 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here