“Micul Print”, din nou pe Bega

0
104

După o experienţă per ansamblu pozitivă la Gent, Alin Stoica revine la Poli Timişoara, echipă de unde a plecat în 2006 din cauza unui conflict cu Gheorghe Hagi

Deşi a fost unul dintre cei mai iubiţi jucători ai lui Gent, Stoica n-a reuşit în acest sezon să-i intre în graţii noului antrenor, norvegianul Trond Sollied, care l-a ignorat constant în campionat. În aceste condiţii, soluţia la care au ajuns cele două părţi a fost rezilierea de comun acord a contractului, românul devenind jucător liber. Aflaţi la curent cu situaţia fostului lor fotbalist, oficialii lui Poli Timişoara au mutat instantaneu, propunîndu- i lui Alin un angajament pe mai multe sezoane. Iniţiativa bănăţenilor a fost una curajoasă, dacă ţinem seama de cum s-a încheiat relaţia dintre Poli şi Stoica în urmă cu două sezoane. Se pare însă că din partea jucătorului n-au existat resentimente, el arătîndu‑se entuziasmat de oferta sosită dinspre fostul său club. Motivele din spatele acestei atitudini sînt, evident, numeroase: de la dorinţa de revanşă în faţa suporterilor de pe “Dan Păltinişanu” şi pînă la dorul de ţară, după ani buni petrecuţi pe meleaguri străine. Nu în ultimul rînd, faptul că va juca sub ochii selecţionerului a fost un stimulent major pentru Stoica, un fotbalist care, în ciuda talentului său indiscutabil, a avut extrem de puţine contacte cu naţionala.

Luptă pentru Euro…

Mijlocaşul crescut la Steaua nu îşi ascunde intenţia de a-i capta, în lunile rămase la dispoziţie, interesul lui Victor Piţurcă, sperînd să prindă lotul pentru turneul final al Campionatului European. “Prin acest transfer, mă gîndesc că voi fi mai aproape şi de ochii lui nea Piţi, e normal. Dacă îmi voi cîştiga locul de titular la Poli, sper chiar că aş putea să fiu convocat pentru Europeanul din Austria şi Elveţia”, spune avîntat Stoica, votat în 2001 cel mai bun tînăr jucător din Jupiler League, campionatul Belgiei.

“¦şi Liga Campionilor

După nouăsprezece etape, Poli ocupă poziţia a cincea, la şase puncte faţă de ocupanta locului doi, Rapid, şi la unsprezece de liderul CFR Cluj. Playmaker-ul nu vede insurmontabile aceste diferenţe, considerînd că returul rezervă multe surprize: “Foarte multe formaţii sînt masate în zona cupelor europene şi cu siguranţă vom avea un retur tensionat, cu o serie de răsturnări de situaţie. Vor fi meciuri decisive, care se vor disputa într-un interval scurt. Sînt încîntat că găsesc Poli într-o situaţie destul de bună, care ne permite să forţăm o clasare excelentă la final”. Altfel spus, cel puţin a doua treaptă a podiumului, care duce în preliminariile Ligii Campionilor.

E îndrăgostit de Timişoara

În ciuda faptului că prima experienţă în Banat s-a terminat rău pentru el, Alin a uitat trecutul, singurele sale amintiri fiind legate de civilizaţia şi atmosfera din Timişoara: “Nu vreau să mai dezgrop morţii, ce a fost a fost. Sînt convins că problemele care au fost la momentul respectiv nu se vor mai repeta. Eu am avut mereu o relaţie foarte bună atît cu oficialii, cît şi cu suporterii. Această revenire la Timişoara mă bucură mult, este un oraş frumos, cu suporteri minunaţi şi un antrenor de top”. La 28 de ani împliniţi în decembrie, Alin Stoica este deja la a opta experienţă de club, vîrful carierei sale înregistrîndu-sepe cînd evolua la formaţia belgiană Anderlecht Bruxelles.

Ce s-a întîmplat în 2006

Transferat acum doi ani la Poli de la FC Naţional, la dorinţa lui Gheorghe Hagi, tehnicianul de atunci al “violeţilor”, Alin Stoica a fost o prezenţă meteorică în efectivul Timişoarei. A apucat să joace numai patru meciuri, fiind exclus din lot de “Rege”, aparent din cauza vieţii extrasportive tumultuoase. A fost un episod cu atît mai şocant, cu cît Hagi l-a caracterizat în dese rînduri pe Stoica drept “urmaşul său” şi “un veritabil număr zece”.

Uhrin şi Iancu, încîntaţi de transfer

Tehnicianul Dusan Uhrin jr. s-a declarat încîntat de venirea lui Alin Stoica, pe care îl consideră un fotbalist extrem de creativ şi de valoros. “L-am văzut în mai multe înregistrări şi pot afirma că multe dintre realizările lui mi s-au părut excelente. Să vedem acum ce formă va arăta cu noi”, a spus cehul, care a comentat şi episodul excluderii jucătorului din lotul lui Poli, de acum doi ani: “Ştiu cîte ceva despre respectivul incident, dar nu iau în considerare. Am văzut destui jucători care au avut o carte de vizită asemănătoare, dar cînd i-am cunoscut au fost total diferiţi”. La rîndul lui, preşedintele Marian Iancu l-a elogiat pe Stoica, fiind de părere că acesta nu va avea probleme în a se adapta, datorită experienţei sale şi a popularităţii printre suporteri: “Noi nu am avut niciodată nici o problemă cu Alin. Ceea ce a fost, a fost între el şi Hagi, iar noi ne-am conformat cu decizia antrenorului. Sînt convins că nu vom mai avea probleme cu el, pentru că e un jucător iubit de public, bun pe postul lui, care ne va fi util. Are 28 de ani şi e momentul să facă ceva şi să se schimbe”.

Amintiri cu Stoica: gol magnific pe “Bernabeu”

Considerat la începuturile carierei unul dintre cei mai promiţători fotbalişti din “noul val”, Alin Stoica s-a ridicat pentru cîţiva ani la înălţimea aşteptărilor generale. După transferul de la Steaua la Anderlecht, el a devenit unul dintre favoriţii suporterilor şi s-a impus ca titular pe “Constant Vanden Stock”. Poate cel mai bun sezon din cariera micuţului mijlocaş a fost cel din 2000-2001, cînd Anderlecht, cu Stoica “vioara întîi”, a cîştigat o serie din care mai făceau parte Manchester United şi Lazio, calificîndu-se în a doua fază a grupelor. Acolo, belgienii au terminat pe trei, în urma lui Real Madrid şi Leeds, însă momentul memorabil pentru foarte mulţi microbişti a rămas golul înscris de Stoica pe “Santiago Bernabeu” în poarta Realului, la vremea respectivă campioana en-titre a Europei.

SportMagazin numarul 94 (22 – 28 ianuarie 2008)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here