MEDIA/ Interviu Dan Cucu

Bucureştiul este un oraş aglomerat. Multe maşini, blocaje, timp pierdut. Se joacă meciuri importante, se întîmplă evenimente al căror deznodămînt fierbi să-l afli şi tu eşti prins ca într-o capcană. Ciudat, dar totuşi mulţi şoferi zîmbesc liniştiţi. Au radio. Şi acum există unul care emite 24 de ore din 24, iar 20 dintre ele sînt dedicate sportului. Cred că acesta este motivul pentru care nu prea mai vezi nici taximetrişti jucînd table în staţie. Nu se mai plictisesc aşteptînd clienţi. Ascultă Sport Total FM

SportM: Era nevoie de un post de radio de sport?
Dan Cucu (director de programe SPTFM): Ţinînd cont de interesul românilor pentru acest domeniu, cred că era nevoie de mai multe. Noi ne pricepem la fotbal, politică şi femei. Erau foarte multe posturi care vorbeau despre politică şi nici unul care să fie axat exclusiv pe sport. De fapt, a mai fost unul, dar care s-a desfiinţat din cauza unui management prost. Ideea însă a rămas.

SportM: Sînt multe posturi de televiziune dedicate exclusiv sportului şi doar unul de radio. De ce?
Dan Cucu: Oamenii sînt, în general, reticenţi la nou şi preferă să meargă pe cărări bătătorite.

SportM: Concurenţa este unul dintre principalii factori de progres. Care este concurenţa voastră?
Dan Cucu: Majoritatea posturilor de radio tratează subiectele importante din lumea sportului pe diferite tronsoane orare sau la buletinele de ştiri. Dar principala noastră concurenţă o reprezintă televiziunile, cotidienele şi site-urile de sport. Cu ele ne batem pentru informaţie. Noi considerăm că Sport Total FM este cel mai rapid mijloc de informare. Televiziunile trebuie să-şi monteze ştirile, iar ziarele apar o dată la 24 de ore. Noi avem nevoie doar de un telefon pentru a relata ceva din orice colţ al lumii.

SportM: A trecut aproape un an de la lansarea Sport Total FM. Gata cu încălzirea?
Dan Cucu: Este adevărat că pe 15 martie împlinim un anişor, dar am crescut repede. Am trecut de faza junioratului, sîntem la tineret, şi vrem ca pînă în toamnă să ajungem în „big league”.

SportM: Are vreo legătură dorinţa ta cu lansarea noii grile de programe a postului?
Dan Cucu: Da! Am pregătit foarte multe lucruri noi. Va fi şi o diferenţă de stil.

SportM: Detaliază.
Dan Cucu: Am intrat într-o nouă etapă, în care emisiunile vor fi mult mai bine structurate şi vor trata subiecte bine stabilite. Considerăm că ascultătorii preferă să audă mai mult părerile sportivilor sau ale specialiştilor despre evenimente. Vom rămîne însă un post de radio deschis, ca şi pînă acum, invitînd ascultătorii să fie alături de Sport Total FM în emisiunile şi evenimentele pe care le producem şi promovăm.

SportM: Poţi dezvălui cîteva dintre noutăţi?
Dan Cucu: Vor apărea în grilă o mulţime de emisiuni noi. Una din ele este dedicată pariorilor, se va numi „1 solist” şi va fi moderată de fostul arbitru Florin Chivulete. De asemenea, printre noutăţi putem nota „Liga lui Mitică” sau „Antifotbal”, două show-uri radiofonice zilnice, care cu siguranţă vor prinde la public.

SportM: Ce vedete propune SPTFM?
Dan Cucu: Avem multe vedete. Este onorant pentru un post de radio tînăr, aşa cum este al nostru, să poată colabora cu nume ca Marius Mitran, Cosmin Băleanu, Dan Dumitrescu, Horia Ivanovici, Radu Banciu, Andy Stănescu, Gabi Safta, Emil Grădinescu, nume grele în presa sportivă din România. De asemenea, i-am adus în sport şi pe Felix Crainicu sau Mihai Pahonţu, jurnalişti cu vechime în radio, dar debutanţi la un post dedicat sportului. La achiziţii îi pun deocamdată pe Cristi Hîldan, fratele regretatului Cătălin Hîldan, şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, redactorul-şef de la „Sport- Magazin”, Ştefan Lecca, cel care revine astfel la prima dragoste, radioul.

SportM: Doar pentru o oră pe săptămînă!
Dan Cucu: Bună şi aia.

SportM: Haide să trecem la ceva mai delicat, relaţia cu cluburile.
Dan Cucu: Nu sîntem un tabloid al radiourilor. Nu urmărim scandalul cu orice preţ, ci vrem să oferim informaţie. Dacă însă cineva greşeşte, nu vom avea nici o reţinere în a deveni duri, indiferent de numele respectivei persoane.

SportM: Deci UTA are voie să joace prost?
Dan Cucu: UTA joacă de foarte multe ori prost şi am spus răspicat acest lucru pe post.

SportM: Am întrebat despre echipa arădeană pentru că, pentru cei care nu ştiu, în spatele postului SPTFM se afl ă fi nanţatorul acestei echipe, Nicolae Bara.
Dan Cucu: Aşa cum fără doar şi poate ascultătorii fideli şi-au dat seama, niciodată nu am avut parti-pris-uri. Politica editorială a postului este stabilită de către conducere. Nu vine nimeni din afară, nici măcar domnul Bara, cel care dă banii, să ne spună „faceţi asta sau asta”.

SportM: Se ştie că sînt unii sportivi, antrenori sau conducători care aleargă după publicitate şi alţii care fug de ea. Cine vrea să se audă pe radio şi cine nu?
Dan Cucu: Cel mai uşor om de adus într-o emisiune este Mircea Rădulescu. Nu ştie să zică nu. Şi dacă îl chemi în studio la 12 noaptea, el îţi vine. În a doua categorie, cea a timizilor, este Marius Lăcătuş. În perioada cînd antrena UTA, venea săptămînal în redacţie, dar nu l-am putut cunvinge să intre în „borcan” şi să vorbească la microfon decît de două ori. Este genul care preferă mai întîi să facă.

SportM: La capitolul preşedinţi, ce ne poţi spune?
Dan Cucu: Ei reacţionează în funcţie de modul jurnalistic în care te-ai comportat faţă de ei. Dacă li se pare că i-ai nedreptăţit într-o emisiune, nu mai acceptă invitaţii din partea ta, considerînd că astfel te pedepsesc. Uite, să-ţi dau un exemplu: din motive de suprafaţă, consider eu, Vasile Turcu nu mai răspunde Sport Total FM. Acest lucru îi face însă rău doar lui şi, eventual, suporterilor lui Dinamo. Bine, de fapt Vasile Turcu nici nu prea are multe de spus, iar atunci cînd încearcă să o facă, apare Borcea, îi dă peste mînuţă şi îi aminteşte cine este şeful.

SportM: Cum staţi cu audienţa?
Dan Cucu: În clipa de faţă, avem cam 35.000 de ascultători în Bucureşti, zilnic. La aceştia se mai adaugă probabil cîteva sute care ne recepţionează cu ajutorul internetului. Ştim sigur asta, pentru că am fost sunaţi din Canada, Franţa sau chiar Tadjikistan.

SportM: Deocamdată, vă auziţi doar în Bucureşti, pe 105,8Mz sau pe internet. Aveţi de gînd să schimbaţi acest lucru în viitorul apropiat?
Dan Cucu: Ne vom auzi în curînd la Constanţa, acolo unde mai sînt doar cîteva probleme tehnice de rezolvat, în Oltenia, unde am semnat un parteneriat cu un post local, în Galaţi, Braşov, Cluj şi, bineînţeles, Arad. Încercăm să acoperim cît mai curînd principalele oraşe.

SportM: Ca să folosesc un termen stresant, cînd este deadline-ul?
Dan Cucu: Noi ne-am propus ca o dată cu noua grilă de programe să putem fi ascultaţi în încă două oraşe. Nu am reuşit, dar sînt sigur că fi nalul campionatului de fotbal va putea fi ascultat la radio Sport Total FM în cel puţin cinci oraşe mari.

SportM: La ce să se aştepte de la voi cei care vor ajunge pe 105,8 Mz?
Dan Cucu: La foarte multe evenimente transmise în direct, la informaţii calde, la emisiuni bune şi foarte bune şi la evenimente făcute cu şi pentru iubitorii sportului. Într-un cuvînt, cei care aleg să petreacă alături de noi timpul cînd stau în maşină, la serviciu şi, de ce nu, acasă, pot fi siguri că vor fi la curent cu tot ce mişcă-n sport. Vom fi rapizi, profesionişti şi antrenanţi.

SportM: Vă doresc success, Dane, pentru că bafta este pentru cei nepregătiţi.
Dan Cucu: Mulţumesc. Trebuie să avem, pentru că punem foarte mult sufl et în ceea ce facem.

           

Continuarea in numarul 96
(5-11 februarie 2008)
Sport Magazin