Te asteptam si pe retelel sociale

Campionate externe

Meciul saptamanii: Athletic Bilbao – Barcelona (miercuri, 13 mai, 23.00)

Athletic Bilbao şi Barcelona se întâlnesc miercuri în finala Cupei Spaniei, pentru prima oară după 25 de ani. În timp ce bascii vor să îşi adauge în vitrină al 25-lea trofeu în competiţie, una prin care şi-au asigurat biletele de Europa League, echipa „blaugrana”, virtual campioană şi calificată în finala Ligii Campionilor, vânează o triplă istorică

Stadionul Valenciei va fi miercuri un adevărat teatru de război, în care se vor duela pe de o parte echipele lui Pep Guardiola şi Joaquin Caparros, iar pe de alta înfocatele galerii ale celor două cluburi. Barcelona şi Athletic Bilbao se numără printre cele mai vechi şi mai iubite formaţii ale Spaniei, astfel că rivalitatea lor are o istorie bogată. Interesant de ştiut înaintea meciului de miercuri este faptul că acesta este o reeditare a primei finale de Cupa Spaniei, disputate în 1902. În finala respectivei ediţii s-au înfruntat Club Vizcaya (o echipă bască mixtă, formată din componenţii lui Athletic Club şi Bilbao FC) şi FC Barcelona. Prima s-a impus cu scorul de 3-1, dar acest triumf este unul controversat. Clubul de pe „San Mames” şi-a expus trofeul în vitrina clubului şi l-a inclus în palmares, în timp ce Liga Profesionistă şi Federaţia din Spania nu i-l recunosc, deoarece Athletic Bilbao, ca atare, a luat fiinţă în 1903. Alltime, au existat şase finale Barcelona – Bilbao în Copa del Rey, bilanţul fiind echilibrat dacă punem la socoteală şi jocul din 1902.

Finala rescrie statistica

Din pricina acestui dezacord, părerile privind cel mai galonat club din istoria competiţiei sunt împărţite. Barcelona a cucerit 24 de trofee, în timp ce Bilbao a cucerit tot 24, dacă includem şi succesul din 1902, sau 23, dacă excludem victoria în prima finală. În cazul în care îşi vor învinge miercuri adversarii din Catalunia, „Los Leones” nu numai că se vor acoperi de glorie, dar îi vor şi lua faţa Barcelonei (sau o vor egala) în topul all-time al Cupei Spaniei. Şi să fii cel mai de succes club din istoria unei competiţii în care mai participă Barca şi Real Madrid, nu e puţin lucru.

Bătaie cu Maradona

25 de ani a aşteptat Athletic Bilbao o nouă finală în Cupa Spaniei. Ultima oară când bascii au atins ultimul act s-a întâmplat în 1984 iar adversara a fost tot Barcelona! Meciul i-a revenit lui Bilbao (1-0), însă jocul a degenerat într-o bătaie generală, Maradona transformându-se într-un veritabil karateka.

Bilbao ia două milioane de euro

Ca orice finală, şi cea programată la Valencia le va asigura o reţetă financiară excelentă celor două participante. Special pentru a profita de ocazie, Athletic Bilbao a scos pe piaţă un echipament dedicat, împreună cu alte accesorii cu brandul Cupei Spaniei. Numai vânzările de tricouri au fost estimate la 25.000 de unităţi, a câte 80 de euro bucata! Astfel, doar din marketing, Bilbao şi-a asigurat minim două milioane de euro. Barcelona a vândut mai mult, iar oricine va câştiga finala are asigurate venituri suplimentare.

Pronostic: Athletic Bilbao – Barcelona 2

Finale Barcelona – Athletic Bilbao în Cupa Spaniei

1984 Athletic Bilbao – Barcelona 1-0
1953 Barcelona – Athletic Bilbao 2-1
1942 Barcelona – Athletic Bilbao 4-3
1932 Athletic Bilbao – FC Barcelona 1-0
1920 FC Barcelona – Athletic Bilbao 2-0
1902 Club Vizcaya – FC Barcelona 2-1

„Oraşul şi fanii noştri meritau această onoare şi vom da totul pentru a-i face fericiţi”
Joaquin Caparros (Athletic Bilbao)

„Va fi o finală magnifică, în faţa unei echipe mari, Athletic Bilbao, pe un stadion superb, Mestalla”
Pep Guardiola (Barcelona)

„Păcat că Mestalla are doar 55.000 de locuri. Mii de suporteri vor
rămâne pe dinafară” Pablo Orbaiz
(Athletic Bilbao)

Citeste mai multe!