Marin Condescu: ”Portughezii ne vor salva”

Preşedintele Pandurilor crede că principala diferenţă dintre fotbaliştii străini şi cei români este disciplina tactică, iar cei din urmă sînt de multe ori supraevaluaţi. El e convins că noile achiziţii vor scăpa echipa de retrogradare

SportM: Domnule Condescu, aţi făcut o campanie de achiziţii impresionantă în pauza de iarnă. Pot aceşti jucători să salveze Pandurii de la retrogradare?
Marin Condescu: Cu siguranţă, şi drept să vă spun, altă soluţie nu aveam. Jucătorii care erau au adus echipa pe locul 17. Cei care au venit acum sîntem convinşi că ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivul: evitarea retrogradării.

SportM: Aveţi în lot a doua colonie portugheză din campionat…
Condescu: Comparaţia cu CFR Cluj este inevitabilă, însă, spre deosebire de lider, noi am adus şi toată banca tehnică şi medicală tot din Portugalia. Am făcut asta pentru a reuşi integrarea mai rapidă a jucătorilor. La Cluj, unde există un antrenor român de o valoare indiscutabilă, a existat totodată timp de adaptare, de cristalizare. Noi sîntem obligaţi să ne mişcăm repede, să accelerăm acomodarea, timpul nu e de partea noastră.

SportM: De ce v-aţi oprit asupra Portugaliei?
Condescu: E simplu, vorbim de piaţa cea mai indicată în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ. Valoric, e cea mai bună piaţă, iar fotbalul de acolo este similar în multe privinţe celui românesc.

SportM: Ce au străinii în plus faţă de fotbaliştii noştri?
Condescu: Ceea ce îi diferenţiază, în principal, de jucătorii de la noi sînt profesionalismul şi disciplina tactică. Românii sînt înzestraţi de la natură, tehnici şi inventivi, dar e ştiut şi că această inventivitate dăunează grupului. De multe ori, românii sînt individualişti şi inventivi cînd nu trebuie. Străinii înţeleg mai bine că au de făcut o treabă în folosul echipei şi că pentru acest lucru sînt plătiţi. În ce priveşte preţul străinilor în discuţie, parcă se apropie mai mult de realitate. Noi, în România, am distrus piaţa cu sume care, în majoritatea cazurilor, n-au reflectat valoarea jucătorului. Aduceţi-vă aminte cînd Universitatea a spart piaţa cu transferuri de 500 de milioane, cînd preţul unui jucător era de numai 50-60.

SportM: Aţi bifat o premieră şi prin aducerea “principalului” Joaquim Teixeira. De ce v-aţi oprit la el şi cum vi se pare pînă acum?
Condescu: Întreg staff-ul tehnic este o premieră la noi, şi antrenorul secund Nobre Rosa a fost mare jucător la Benfica, la fel şi antrenorul cu portarii, Castro, care a făcut carieră la Boavista. De ce ei? Vă mărturisesc, am negociat şi cu tehnicieni români, am spus clar unde sîntem şi ce aşteptăm. Teixeira a fost pînă la urmă varianta optimă. Prin aducerea lui, credibilitatea noastră pe pieţele externe a crescut considerabil. La toate aceste transferuri, faptul că avem un antrenor portughez a deschis multe uşi şi a semnat multe contracte. Jucătorii din Portugalia vin altfel la Pandurii cînd ştiu că aici vor fi “în familie” cu tot staff-ul tehnic.

SportM: Cum aţi caracteriza rezultatele din partidele de pregătire?
Condescu: Per total, a fost o perioadă de acomodare, de clarificare. Sînt zece-unsprezece jucători noi, au plecat nu neapărat cei care n-au avut valoare, ci cei care au fost utilizaţi mai puţin. În Liga I, nu mai pornim de la 0 la adevăr, ca în vară, ci de la minus 15. Toate amicalele din această perioadă ne-au ajutat să ne perfecţionăm. Au fost meciuri grele, cu formaţii de primă divizie, dar, ca întotdeauna, şi mai dificile s-au dovedit cele cu ambiţioasele formaţii din diviziile a doua sau a treia portugheză. Şi echipa din Angola a reprezentat o parteneră redutabilă.

SportM: Ce obiectiv aveţi pentru primele trei etape din 2008?
Condescu: Îmi doresc să nu pierdem acasă şi să luăm puncte din deplasarea de la Craiova, dar şi să mergem mai departe în Cupă. Asta înseamnă automat să facem meciuri mari pe propriul teren cu Poli Timişoara şi Steaua, să obţinem măcar o remiză la Universitatea şi să eliminăm Gloria din “sferturile” Cupei.

           

Continuarea in numarul 97
(12-18 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Comentatorul sportiv Octavian Vintilă a murit la 86 de ani

Comentatorul sportiv de la Radio România Actualităţi, Octavian Vintilă a murit, vineri, la vârsta de 86 de ani. El...