Marica, Magic!

0
191

Pentru Ciprian Marica, luna care abia s-a încheiat va rămîne una dintre cele mai memorabile ale carierei. Mai întîi, el a bifat o reuşită sub tricolor, în faţa albaniei, în etapa de fi nal a preliminariilor euro, pentru ca apoi să-i dăruiască lui Stuttgart două victorii: una în Bundesliga, cu eintracht (gol şi “assist”), şi una de prestigiu, în Ligă, contra lui rangers, în care a marcat golul decisiv, de 3-2!

După un start cenuşiu al aventurii sale germane, Ciprian Marica zîmbeşte din nou. De cîteva săptămîni, pe strada internaţionalului român a ieşit iar soarele. Pentru atacantul de 22 de ani, semnele bune au început o dată cu califi carea naţionalei noastre la Euro 2008, după o pauză de opt ani. De la transferul său la Stuttgart , în vară, evoluţiile sub tricolor au fost unica supapă de defulare a lui Marica, vizibil neacomodat cu stilul Bundesligii. Era fi resc ca tot echipa naţională să fi e medicamentul pentru problemele vîrfului originar din Bucureşti. Confruntat cu critici tot mai mari în Germania, unde nu puncta, Ciprian a profi tat de etapele fi nale ale preliminariilor CE pentru a-şi mai tempera contestatarii. În octombrie, înscria un gol al uşurării în Luxemburg, meci la capătul căruia primeam biletele de avion pentru Austria şi Elveţia. Pe 21 noiembrie, la balul de adio al bătrînei arene “Naţional”, totodată epilogul calificărilor, Marica a ieşit din nou la rampă. Într-o zi de sărbătoare, victima lui a fost reprezentativa Albaniei. Omniprezent pe teren, “neamţul” a făcut tot ceea ce la club nu i se dădea oportunitatea să facă. L-a adus pe Curri în pragul disperării şi albanezul a fost eliminat, a executat nemilos un penalty şi a mai scos unul în favoarea lui Dică.

“One-man show” contra lui Eintracht

Toată lumea a sesizat metamorfoza din jocul pînă atunci crispat al fostului “miner”. Îşi revenise, redevenise omul de gol care impresiona la Şahtior, în campionat şi în Liga Campionilor. Observaţia avea să fi e întărită extrem de repede: trei zile mai tîrziu, cu ocazia meciului disputat de VfB Stuttgart la Eintracht Frankfurt. Marica n-a fost nici atunci titular, însă accidentarea lui Gomez l-a ajutat să intre pe gazon în minutul 41. A exploatat la maximum şansa care i se oferea şi a schimbat faţa meciului. Eintracht condusese cu 1-0, dar campioana, împinsă de la spate de un gol şi de un “assist” al românului, s-a impus cu 4-1!

Gol senzaţional cu Glasgow Rangers

Impresionat de prestaţia elevului său, tehnicianul Armin Veh l-a titularizat marţea trecută în partida cu scoţienii de la Glasgow Rangers, din Grupa E a Ligii Campionilor. Un duel capital pentru onoarea şvabilor, care pierduseră toate întîlnirile precedente. Veh a demonstrat inspiraţie, deoarece pariul lui s-a dovedit încă o dată cîştigător. În minutul 85, cînd jocul se îndrepta spre un egal, 2-2, Marica s-a infi ltrat în careul “cimpoierilor” şi a deviat fabulos centrarea de pe stînga a lui Magnin. Presa germană, cea care îi făcuse viaţa grea din primele zile, a schimbat imediat registrul: “Marica a reuşit un gol de zahăr” (“Bild”), “Românul a adus prima victorie a lui VfB” (“Kicker”).

Omul momentului la Stuttgart

Golul de poveste marcat în plasa lui McGregor a sporit enorm admiraţia fanilor faţă de Marica. Suporterii l-au votat în unanimitate omul partidei şi au dat năvală în magazinul clubului, care vinde zilnic sute de tricouri cu numele noii vedete a lui VfB. Şi colegii de la Stuttgart i-au adus elogii lui Cipi după “bijuteria” izbutită contra vicecampioanei Scoţiei. “E un băiat foarte bun şi pe teren, şi în afara lui. Are valoare şi se integrează tot mai bine în echipă. Sînt convins că acesta e doar începutul şi că va realiza multe lucruri memorabile în acest tricou”, a declarat brazilianul Cacau, partenerul lui Marica în linia de atac a “alb-roşiilor”.

Sport Magazin numarul 88 (4 – 10 decembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here