MARIAN RADA: NEMURITORUL

0
184

După plecarea lui Răzvan Lucescu, secundul Marian Rada a vrut la rîndul său să părăsească Giuleştiul, acuzat că este ţinut de George Copos. Demisia lui Rednic l-a propulsat pe Rada în funcţia de antrenor principal, cel puţin pînă în vară. În 25 de ani petrecuţi în Grant, tehnicianul a fost jucător, organizator de competiţii, director sportiv, director general, antrenor secund şi antrenor la copii şi juniori

La ora actuală, Marian Rada este cel mai popular personaj din Giuleşti. Viaţa şi cariera acestuia se confundă, aproape în totalitate, cu gruparea vişinie. Deşi clubul Rapid este zguduit din temelii, urmare a ultimelor evenimente, cel care a ieşit cel mai bine din tot acest vîrtej este “fostul” secund Marian Rada. Pentru că fostul a devenit actual antrenor principal. Cel puţin pînă în vară. “Marian Rada are întreaga autoritate şi responsabilitate ce decurge din funcţia de antrenor principal”, a declarat directorul general al grupării din Grant, Constantin Zotta. Postul a fost ocupat de Rada după ce conducătorii oscilaseră între numirea acestuia şi cea a directorului tehnic Nae Manea, un alt personaj agreat în mediile giuleştene. Ofical, secund al lui Rada va fi antrenorul cu portarii, Marius Bratu, însă, din umbră, dar şi de pe teren, în bunul mers al echipei se va implica şi jucătorul Daniel Pancu, recunoscut pentru ataşamentul său faţă de Rapid.

A vrut să plece

În urmă cu mai puţin de un an, imediat după plecarea lui Răzvan Lucescu, Marian Rada declara în exclusivitate pentru publicaţia noastră că este decis să părăsească Grantul. Acesta se arătase scîrbit de faptul că mai multe persoane din interiorul clubului îl acuzau de faptul că George Copos îl ţine “în braţe” la Rapid. “Plec şi voi lăsa locul “rapidiştilor”. Celor care se vaită într-una că au fost alungaţi. Eu n-am stat la Rapid pentru bani”, povestea Marian Rada pentru “SportMagazin”.

Nemuritor şi polivalent

Înscăunarea în fotoliul de antrenor principal poate fi considerată şi ca un premiu pentru sfertul de secol petrecut în Grant. La Rapid, practic, Marian Rada a făcut cam tot ce se putea face. A fost un fel de om bun la toate în diferite etape, dar în special în momentele de criză. Jucător tînăr şi de perspectivă, a sosit de la Autobuzul în 1983 şi tot de la Rapid avea să agaţe ghetele în cui. A devenit organizator de competiţii. A fost apoi director sportiv şi, o scurtă perioadă, director general. S-a ocupat de sectorul juvenil, iar ca antrenor secund a lucrat alături de Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu, Mircea Rednic, Viorel Hizo, Răzvan Lucescu şi Cristiano Bergodi.

Alungat de Becali

Rada nu a fost apreciat de toţi antrenorii cu care a lucrat. În momentul în care cuplul Giovanni Becali – Dan Petrescu a sosit în Grant, cei doi au dorit să îl concedieze pe acesta. Rada s-a văzut retrogradat la o echipă de copii şi juniori, însă nu şi-a prezentat demisia. “Antrenam o echipă de copii în bazinul dezafectat de lîngă stadion. Ştiam însă că lucrurile nu vor rămîne aşa. Cum naiba să fi e Becali patronul Rapidului, iar Petrescu antrenor în Grant? Era împotriva fi rii. Dar atunci, un aşa-zis rapidist mi-a spus: “Uite, băi, Rada, că nu eşti nemuritor, aşa cum se spune””.

A jucat şi la Craiova

În pofida rapidismului său dus la extrem, cariera lui Marian Rada nu este legată în totalitate de Rapid. Înainte de sosirea în Grant a evoluat timp de doi ani la Autobuzul Bucureşti, unde s-a format ca jucător. În sezonul 1986-1987 a evoluat timp de cîteva etape şi la Universitatea Craiova, însă nu avea să se adapteze la clubul din Bănie.

Anti Steaua şi Dinamo

Antrenorul Rapidului este cunoscut drept un anti-stelist şi anti-dinamovist convins. De-a lungul timpului, acesta nu s-a dat la o parte atunci cînd a fost vorba să intre în desele războaie ale declaraţiilor sau să arunce ironii la adresa rivalelor. Rada nu a evitat nici riscul conflictelor fizice cu adversarii din Ghencea şi din Ştefan cel Mare.

           

Integral in numarul 104
(1-7 aprilie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here