Te asteptam si pe retelel sociale

Tenis

Mari rivalitati ale sportului – Pete Sampras vs. Andre Agassi

Începând cu acest număr, Sport Magazin lansează un nou serial. Săptămână de săptămână vom trata câte o rivalitate care a făcut furori în lumea sportului. Cum Turneul de la Wimbledon este „la modă” în aceste zile, primul episod vine din lumea „sportului alb”, căci acum zece ani Sampras şi Agassi jucau unica lor finală pe iarba londoneză

Întotdeauna tenisul a fascinat lumea prin eleganţa sa. Cursul istoriei a fost unul în care s-au scris nenumărate poveşti, una mai frumoasă ca cealaltă. Rivalităţile nu puteau lipsi. Au fost multe şi încă sunt şi în ziua de azi. Ne-am oprit asupra a doi oameni care au revoluţionat concepţia lumii despre tenis, doi oameni care, deşi aveau stiluri total diferite, au împărţit o rivalitate care făcea de fiecare dată ca audienţele să atingă cote alarmante, în momentul în care se întâlneau pe teren: Pete Sampras şi Andre Agassi.

Începutul

Născut în „Oraşul păcatelor”, Las Vegas, Andre Agassi stă departe de jocurile de noroc şi cazinourile atrăgătoare pe care alţii doar visează să le calce pragul într-o bună zi. În anul 1986 devine jucător profesionist de tenis şi câştigă primul său meci. Avea atunci doar 16 ani şi participa în Turneul de la „La Quinta”, în statul California. Se remarcă prin forţa sa incredibilă în braţ, una moştenită probabil de la tatăl său, Emmanuel, fost pugilist, acesta reprezentând Iranul la două ediţii a jocurilor Olimpice, în 1948 şi 1952.

Doi ani mai târziu, în circuitul ATP apare şi un anume Pete Sampras, un puşti care se antrena de 13 ani, căci atunci când avea numai trei a găsit o rachetă de tenis în pivniţă şi a început să lovească mingile în perete preţ de câteva ore. Pe lângă asemănarea în ceea ce priveşte vârsta debutului, şi Sampras provenea dintr-o familie de emigranţi, părinţii săi fiind greci la origini.

În 1989, cei doi se întâlnesc pentru prima oară într-un meci oficial, la Masters-ul de la Roma. Câştig de cauză are Agassi, care se impune cu 6-2, 6-1. Acesta avea să fie primul joc dintr-o serie de 34 care au schimbat faţa tenisului mondial.

Deceniul americanilor

În 1990, Sampras îşi ia revanşa, la Philadelphia, însă victoria nu avea un gust prea dulce, deoarece Agassi se retrage la 1-1 la seturi, din cauza unei accidentari. Tot anul 90 avea să îi pună pe cei doi faţă în faţă în finala turneului de grand slam, US Open. Lumea se adună să vadă un ultim act al unuia dintre cele mai puternice open-uri de tenis, între un puşti de 19 ani şi unul de 20. Câştigă Sampras, în trei seturi, şi astfel revanşa era completă. Doi ani trec până când cei doi se înfruntă, din nou, într-un turneu de grand slam.

Doi ani în care s-au întâlnit de trei ori, două victorii revenindu-i lui Agassi. De data asta, la Roland Garros, singurul turneu necâştigat vreodată de Sampras până la finalul carierei, se impune Agassi, în sferturile de finală. Un an mai târziu, în aceeaşi fază, la Wibledon, cei doi oferă un adevărat regal, la capătul căruia Sampras învinge în cinci seturi.

În 1995 Agassi îşi răzbună finala din 90, îl bate pe Sampras la Australian Open, în ultimul act, însă „Pistol Pete” îi dă răspunsul la US Open, când îl învinge din nou în fata naţiunii americane. Apoi, până în 1999 cei doi nu se mai întâlnesc niciodată într-un turneu de mare şlem.

Wimbledon 99

„The King of Swing”, aşa cum i se mai spunea lui Pete Sampras, ajunge în finala de la Wimbledon fără a pierde nici măcar un set. Andre Agassi nu are nici el mari probleme, doar două seturi irosite în precedentele şase tururi, şi „prinde” finala. Ca fapt divers, Agassi l-a scos pe Andrei Pavel în primul tur. Ambii ştiau ce înseamnă o finală pe iarba londoneză. Agassi câştigase primul aici, în 1992, însă de atunci nu mai se impusese niciodată, timp în care Sampras a făcut „ravagii” şi a plecat acasă cu trofeul de cinci ori, pierzând doar în 1996.

Agassi venea după ce câştigase Turneul de la Roland Garros, cu o lună în urmă, în timp ce Sampras vroia să îşi mai arate, încă o dată, supremaţia pe iarbă. „The Punisher”, cum era poreclit Andre Agassi, joacă fenomenal, însă Sampras face, în opinia multora, inclusiv a jurnaliştilor de la „The Guardian”, cel mai bun meci al vieţii sale şi câştigă, 6-3, 6-4, 7-5. Acela a fost un „El Clasico” al tenisului din mileniul doi, o partidă care a rămas întipărită în memoria tuturor.

Finalul

Până la urmă cei doi aveau să mai joace încă o finală, de US Open de data asta, în 2002. A treia din lunga rivalitate între ei. Sampras câştiga din nou şi se înscăunează drept rege al tenisului, un tron pe care s-a urcat între timp Roger Federer. „Pistol Pete” îşi încheie cariera după acea finală, în timp ce Agassi mai joacă până în 2006.

Probabil că majoritatea ar spune că Sampras a fost mai bun, însă sunt multe discuţii. Pete a câştigat 14 turnee de mare şlem, însă niciodată la Paris, Andre doar opt, dar are toate trofeele în palmares. Sampras s-a impus de cinci ori în Turneul Campionilor, Agassi o singură dată, însă acesta din urmă are titlul olimpic, în 1996, la Atlanta, în timp ce primul nu a ajuns decât până în turul al treilea, în 1992, la Barcelona. Cert e că cifrele ţin cu Sampras, totuşi cei care decideţi cine a fost mai sus, rămâneţi voi, iubitorii de tenis, cei care tânjesc după o finală jucată întrei doi mari rivali, însă, în acelaşi timp, doi foarte buni prieteni…

„Dacă joci prost împotriva lui Pete, te bate 6-4, 6-4. Dacă joci bine, te bate tot 6-4, 6-4.”
Agassi despre Sampras

„Dacă nu îţi intră primul serviciu împotriva lui, e ca şi cum ai juca pe tocuri, nu ai nici o şansă.”
Sampras despre Agassi

Citeste mai multe!