MARI RIVALITATI ALE SPORTULUI/ Oxford vs. Cambridge

Cursa anuală de canotaj care pune faţă în faţă, an de an, câte opt sportivi de la universităţile Oxford şi Cambridge reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente sportive din Regatul Unit

În anul 1829 Charles Merivale, student la Cambridge, îi propune bunului său prieten Charles Wordsworth, care urma cursurile la Oxford, să îşi mobilizeze colegii pentru o cursă de canotaj între cele două universităţi. Ideea se materializează şi Oxford izbuteşte să câştige prima cursă pe data de 10 iunie 1829. Acesta este începutul unei rivalităţi care în ani avea să devină, precum vinul de calitate, din ce în ce mai bună.

Bătăliile din secolul XIX

Trec şapte ani până când cele două universităţi ajung să se “dueleze” din nou, doar că de această dată, pe 17 iunie 1836, Cambridge este cea care trece prima linia de sosire.

Anul 1877 aduce una dintre cele mai controversate poveşti din istoria acestei rivalităţi care devenise mai mult decât o simplă luptă sportivă. Scorul general era de 17-16 la victorii pentru Oxford iar pe 24 martie 1877 cele două echipaje merg aproape identic şi trec linia de sosire simultan. Arbitrul decide ca această rundă să se încheie la egalitate şi declară că a văzut ambele ambarcaţiuni trecând în acelasi timp linia de sosire. Ulterior acesta, pe numele său John Phelps, va intra în istorie sub porecla de “Adormitul”.

Nouă ani mai târziu iese la rampă Stanley Muttlebury, considerat şi în ziua de azi unul dintre cei mai buni sportivi din această cursă, el fiind un adevărat simbol pentru Universitatea Cambridge. Muttlebury îşi pune amprenta pe cursă si echipajul său câştigă în primii săi patru ani la echipa universităţii. Scorul devine astfel 23-22 pentru Oxford. Ultimul deceniu al secolului al XIX-lea reprezintă însă o dominaţie clară a acestora, care câştigă nouă din următoarele 11 curse.

Dominaţia Cambridge

O dată cu veacul al XX-lea începe o perioadă în care Cambridge nu se înclină decât în rare rânduri. Între 1924 şi 1936 aceştia câştigă 13 curse la rând, ceea ce reprezintă şi în ziua de azi un record de invincibilitate.

În 1987, un grup de sportivi de clasă de la Oxford se retrage din echipă cu doar şase săptămâni înainte de cursă, intrând în conflict cu antrenorul Dan Topolski. Totul a pornit de la lăsarea în afara lotului a unui american, considerat foarte bun de către colegii săi, în favoarea lui Donald MacDonald, preşedinte al Scoţiei la acea vreme. Tratamentul preferenţial i-a enervat la culme pe aceştia însă, mai mult decât surprinzător, Oxford este formaţia care s-a impus, cu o echipă alcătuită aproape exclusiv din rezerve.

Deşi între 1976 şi 1992 Cambridge nu a câştigat decât o singură dată la încheierea veacului anterior se menţinea în frunte: 76-69.

Istoria recentă

După anul 2000 cursele dintre cele două mari rivale se dovedesc a fi dramatice. În 2002 Cambridge conduce până cu 100 m înainte de final însă unul dintre membrii echipajului, Sebastian Mayer, leşină din cauza efortului iar Oxford câştigă cu doar trei sferturi de lungime distanţă. Un an mai târziu, Wayne Pommen, unul dintre cei mai importanţi oameni ai lui Cambridge se accidentează cu doar două zile înaintea cursei iar Oxford se impune cu doar 30 cm. Răzbunarea vine după 12 luni, în urma unei dispute “demenţiale”, la începutul căreia cele două ambarcaţiuni au intrat în coliziune de mai multe ori.

În ultimii doi ani “marea bătălie” s-a dat la aceeaşi dată, 29 martie, şi a fost câştigată de Oxford. Scorul general, în momentul de faţă, este de 79-75 pentru Cambridge.

Ştiaţi că…

– există şi o cursă a rezervelor, introdusă în 1965, în care Cambridge conduce cu bilanţul de 28-17? Cele două echipaje sunt numite Goldie, pentru Cambridge, respectiv Isis, pentru Oxford.

– în acest an Oxford a avut cel mai greu echipaj din istorie cu o medie de 99.7 kg pe concurent?

– Mike Wherley a devenit în 2008 cel mai bătrân participant şi în acelaşi timp câştigător al “duelului” Oxford-Cambridge, cu vârsta de 36 de ani şi 14 zile în ziua cursei?

– Josh West, de la Cambridge, este cel mai înalt participant din istorie? El măsoară 2.07 m şi s-a aflat în echipajul universităţii sale între 1999 şi 2002.

– şi Cambridge deţine o medie incredibilă, aşa cum Oxford are la greutate, la capitolul înălţimii sportivilor? În 1999 înălţimea medie a echipajului a fost de 1.98 m.

– între 1940 şi 1945 au avut loc patru curse, încheiate cu câte două victorii de fiecare parte, însă nu sunt recunoscute oficial din cauza războiului?

Stiri recente

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA

Sorana Cîrstea continuă să fie jucătoarea din România clasată cel mai bine în clasamentul WTA dat publicităţii luni, menţinându-se...