Luxemburg – Romania / Trei puncte garantate

Luxemburg – România este teoretic o poveste cu fi nal aşteptat, o sesiune de recuperare, prilej de spectacol, dacă putem spune aşa, după extenuanta bătălie „maritimă” din weekend, contra olandei. Deşi un celebru clişeu din fotbal spune că adversarul nu trebuie subestimat niciodată, toate semnele indică o victorie a „tricolorilor”, care ar spori zestrea de puncte pe ultima sută de metri a preliminariilor pentru Euro ‘08

Dacă am fi maliţioşi, am spune că gazdele noastre de miercuri nici n-ar trebui să se mai prezinte la meci, pentru că măcar aşa ar scăpa cu un „onorabil” 0-3 la masa verde, evitînd un scor-fl uviu. De altfel, tot la scor de forfait s-a terminat şi partida tur, disputată în martie, pe stadionul din Piatra Neamţ. Amintirile sînt relativ proaspete, şi acea prestaţie fantomatică a adversarilor noştri, fără şut pe poartă 90 de minute, spune cam totul despre posibilităţile formaţiei antrenate de Guy Hellers. Desigur, meciul de sub „Pietricica” nu poate fi luat decît ca reper foarte îndepărtat, pentru că de atunci s-au schimbat destule lucruri în ambele tabere. Nu, nu vă speriaţi, Luxemburg n-a luat nici un punct în jocurile următoare din campania de califi care! Ba dimpotrivă: a suferit eşecuri pe linie (0-2 şi 0-3 în dubla cu Albania şi alte două înfrîngeri la 0-3 cu Slovenia, respectiv Bulgaria). Schimbarea Luxemburgului ţine mai degrabă de o creştere a experienţei internaţionale, care a adus în mod normal o mai mare uşurinţă la construcţie şi o rezistenţă în creştere. „Lingura de lemn” eternă a tuturor preliminariilor inventate, Luxemburg face aşadar act de prezenţă şi la rendez-vous-ul cu România, însă, ca orice outsider, caută să îşi vîndă cît mai scump pielea în faţa puterii cu care dă piept. Mai ales acasă! O ştiu prea bine Olanda, Bulgaria şi Belarus, trupe care s-au impus cu emoţii pe „Josy Barthel”. Pentru o naţională dintr-o ţară cu sub un milion de locuitori, un 0-1 acasă cu superechipa lui Marco van Basten este deja o fi lă de aur în istoria primei reprezentative. La diferenţă minimă s-au impus în Luxemburg şi bulgarii – pe atunci dirijaţi de Stoicikov, pentru ca ulterior abia Albania să le curme avîntul amfi trionilor. Acum, băieţii lui Piţurcă au şansa să ridice ştacheta şi mai sus, cu un succes cît mai categoric în compania liliputanilor luxemburghezi. Tehnicianul „tricolorilor” va utiliza cu siguranţă, miercuri seară, o garnitură complet diferită de cea pe care s-a bazat la Constanţa. Nu numai din considerente fi zice – vedetele trebuie odihnite -, ci şi din considerente tehnico-tactice, de a-i testa pe jucătorii care n-au jucat deloc sau foarte puţin împotriva batavilor. Piţi promite să le ofere un rol în execuţia Luxemburgului lui Popa, Marius Constantin, Ştefan Radu, Mărgăritescu, Bucur ori Bratu.

Au rămas fără căpitan

Luxemburghezii acuză un şoc de proporţii înaintea duelului cu România. Ei nu vor putea conta, din cauza unei accidentări, tocmai pe căpitanul Jeff Strasser, unul dintre cei doi profesionişti prezenţi în lotul lui Hellers! Strasser, un fundaş care activează în Ligue I, la FC Metz, se recuperează după o leziune la ligamentele piciorului drept. El a ratat şi meciul de sîmbătă al naţionalei sale, de pe terenul Belarusului.

Victime sigure

Preşedintele federaţiei din Luxemburg, Paul Philipp, în trecut jucător profesionist şi chiar antrenor naţional, este resemnat că echipa lui va fi pradă uşoară pentru ai noştri: „Cu un singur profesionist în faţa României, ce să facem? Sîntem victime sigure. La ei sînt toţi profesionişti. Ne-ar trebui minimum patru-cinci, ca să ne opunem cît de cît. Din păcate, momentan nu îi avem”. În condiţiile absenţei lui Strasser, Mario Mutsch (FC Aarau, Elveţia) va fi unicul fotbalist de calibru al gazdelor.

I-am bătut mereu

Pe lîngă partida de la Piatra Neamţ, România a mai disputat de-a lungul timpului două meciuri împotriva Luxemburgului, în 2002 şi 2003, în preliminariile Euro 2004. Aşa cum era de aşteptat, a fost un galop de sănătate pentru ai noştri, care s-au impus cu 7-0 în deplasare şi cu 4-0 pe propriul teren. Palmaresul echipei luxemburgheze este presărat cu eşecuri răsunătoare: aceasta a pierdut de trei ori în istorie cu 0-9, tot de trei ori cu 0-8 şi de cinci ori cu 0-7. Există însă şi un rezultat de referinţă: pe 7 iunie 1995, Luxemburg a bătut, în preliminariile Euro ‘96, cu 1-0, Cehia, formaţie care anul următor avea să joace fi nala Campionatului European!

Cum s-a scris

Meciul tur În martie, naţionala noastră venea după o remiză albă excelentă la Rotterdam şi era obligată să ia trei puncte în faţa micuţei sale adversare. Evident că n-a fost nici o problemă, Mutu & Co. bifînd o victorie la scor, 3-0, importantă şi în perspectiva golaverajului. Echipă modestă şi neexperimentată, Luxemburg avea în componenţă, atunci ca şi acum, aproape numai jucători amatori, pentru care faptul că se duelau dintr-o dată cu staruri ca Mutu şi Chivu era apogeul carierei. Un pic relaxaţi în anumite momente, „tricolorii” au punctat în trei rînduri, prin Mutu, Contra şi Marica, pentru un succes detaşat.

Hellers: Sînteţi cei mai buni

Selecţionerul Luxemburgului, Guy Hellers, este conştient că elevilor săi le este imposibil să le ţină piept românilor, însă speră la o minune şi crede că un punct, miercuri seară, ar fi „fabulos”. „Şi în meciul tur mi-am dorit un egal, dar nu s-a putut. Acum datele problemei s-au schimbat, jucăm acasă şi României nu-i va fi la fel de uşor. România este o trupă de calitate, poate cea mai bună a grupei, şi foarte probabil se va califica la Euro 2008. Noi ne vedem de treaba noastră şi ne dorim să îi încurcăm sau, cel puţin, să participăm la spectacolul pe care ei îl fac de obicei cînd joacă. Un punct ar fi fabulos”, a spus Hellers. Tehnicianul de 43 de ani a preluat postul în decembrie 2005, de la danezul Allan Simonsen. El a evoluat de-a lungul carierei ca mijlocaş central, petrecînd 17 ani la Standard Liege, unde l-a avut coechipier pe actua lul antrenor al Rapidului, Mircea Rednic. Hellers este omul care a semnat victoria de senzaţie a ţării sale cu Cehia, în 1995.

Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)

Stiri recente

Ana Bogdan va participa la JO de la Paris

Ana Bogdan a spus într-un mesaj pe Instagram, că va participa la Jocurile Olmpice de la Paris, astfel că...