LIGUE 1/ Un campionat ciudat

Ligue 1 nu este un campionat ca oricare altul. Comparat cu omoloagele din Anglia, Spania, Italia şi Germania, este lesne de observat particularismul celui din Hexagon

1. Procentajul internaţionalilor

În timp ce proporţia jucătorilor selectaţi la echipele naţionale aglomerează Anglia (67%) şi depăşesc jumătatea în Germania (50,7%), Ligue 1 se clasează pe locul 5 din cinci (31,1%).

2. Proporţia jucătorilor formaţi de club

Aceasta atinge 32,5% în Hexagon, ceea ce înseamnă foarte bine. Pentru că, la acest capitol, Franţa se situează deasupra Spaniei (20,5%), Germaniei (18,2%) şi Angliei (16,1%). Practic, Haxagonul rămîne o fabrică de jucători.

3. Vîrsta jucătorilor

Studiul efectuat demonstrează că întrecerea din Hexagon este una mult mai tînără din acest punct de vedere decît a vecinilor. Media de vîrstă din Ligue 1 este de 24,9 ani, în timp ce, de exemplu în Italia este de 26,4 ani.

4. Proporţia jucătorilor străini

Franţa se află nu numai la cel mai jos nivel comparativ cu celelalte patru ţări (33,1%), dar înregistrează şi cea mai slabă progresie comparativ cu sezonul precedent (+0,9%).

5. Numărul „stranierilor”

În cele cinci mari campionate, Brazilia furnizează contingentul cel mai numeros de fotbalişti (131), urmată de Argentina (81) şi de Franţa (78). Dintre jucătorii francezi care evoluează în străinătate, cei mai mulţi se află în Premier League (39).

6. Stabilitatea jucătorilor

La acest capitol, Germania se clasează pe prima poziţie (39%), urmată de Franţa (36,2%). Ligue 1 plasează un număr de şase cluburi (Nancy, Caen, Bordeaux, Nice, Toulouse şi Valenciennes) printre cele 16 cu o stabilitate egală sau superioară procentajului de 50%.