LIGUE 1/ OM infrunta Bordeaux in weekend

Olympique Marseille – Girondins Bordeaux nu este doar un derby de tradiţie în Ligue 1. Bordeaux va da buzna în Champions League, în timp ce Marseille speră să intre în
preliminarii, însă doar cu condiţia unei victorii asupra rivalei din weekend

De 44 de ori s-au întîlnit cele două mari echipe dinHexagon pe arena „Velodrome”, începînd cu anul 1932. Meciurile şi-au cîştigat fără probleme titulatura de derby, indiferent de perioadele mai mult sau mai puţin faste prin care au trecut ambele grupări. Acum, obiectivele sînt diferite, dar toate drumurile au o singură ţintă: Champions League.

Bordeaux a început sezonul în forţă şi a ţinut trena lyonezilor. Deşi este greu de crezut că Olympique Lyon îşi va permite luxul de a rata al şaptelea titlu consecutiv, la Bordeaux, speranţa moare ultima. Şi pe bună dreptate, avînd în vedere că, în fotbal, minunile sînt la ordinea zilei. Dar, pentru a sufla pînă la final în ceafa Lyonului, Girondins trebuie să dea lovitura în port, la Marsilia. Altfel, titlul va fi ratat. Nu şi Liga Campionilor, echipa de pe poziţia secundă din Ligue 1 intrînd, la rîndul ei, direct în grupele competiţiei europene.

Cu gîndul la preliminarii

De partea cealaltă, socotelile sînt altele, însă tot cu gînd de Champions League. O.M. a început sezonul cît se poate de prost. Şi-a revenit pe parcurs, însă prea tîrziu pentru a repara chiar tot. Echipa a urcat în clasament şi a atins podiumul. Dar, doar atît. Lyon e undeva departe, iar Bordeaux nu mai poate fi detronată.

Însă Champions League a devenit un obiectiv palpabil. Nu direct în grupe, ci trecînd prin furcile caudine ale preliminariilor. Numai că pînă la îndeplinirea dezideratului mai există un „hop” care se numeşte Nancy. Iar pentru a dărîma pe Nancy de pe un soclu pe care s-a căţărat cu multe etape în urmă, Bordeaux trebuie răpusă pe „Velodrome”.

Victorioşi pe „Velodrome”

În Marsilia, tradiţia este de partea gazdelor. Pentru că O.M. şi-a adjudecat un număr de 25 de victorii, în timp ce Bordeaux a învins de numai patru ori. Meciul din sezonul trecut a fost unul tensionat şi sub semnul echilibrului. În faţa a 55.000 de spectatori a învins Marseille, cu 2-1, însă a trebuit să tremure pînă la fluierul final.