Ligue 1/ Atacul fruntaselor

Etapa din weekend îşi aşteaptă surprizele. Jucînd împotriva unor formaţii din coada clasamentului, fruntaşele Lyon, Bordeaux, Nancy, Nice şi Monaco trebuie să evite orice pas greşit, care poate fi fatal

Chiar şi cînd nu străluceşte, O.L. ştie să profite, asta fiind de fapt o caracteristică ancestrală a echipelor mari. În runda precedentă, deşi a smuls cu greu un „egal” la Saint Etienne (1-1), Bordeaux a pierdut exact cînd îi era lumea mai dragă în faţa lui Lorient (0-1). Iar cele patru puncte luate acum avans de Olympique faţă de Girondins capătă valoarea aurului. Marseille şi-a urlat furia în faţa lui Caen (6-1), în timp ce Monaco s-a înclinat ciudat la Le Mans (0-1), formaţie văduvită de jumătate din efectiv, aflat la CAN. Tot cu aceleaşi probleme se confruntă şi Nancy, care nu a capitulat totuşi în faţa lui Daniel Niculae (0-0), în timp ce Nice a rezistat eroic pe terenul celor de la Toulouse (1-1).

Avantaj mincinos al gazdelor

Ce va urma? Greu de anticipat. Teoretic, runda ar trebui să aparţină fruntaşelor, avînd în vedere că primele cinci clasate evoluează pe propriul teren în faţa unor formaţii mult mai slab cotate, cel puţin prin prisma clasamentului. Dar, cum spuneam, doar teoretic. Este greu de presupus că una dintre codaşele clasamentului, Sochaux, va putea smulge măcar o remiză în faţa Lyonului. Dar, nu trebuie uitat că, în ultimii şase ani, Sochaux s-a întors cu patru remize din fieful lui Olympique. Aproape utopic pare ca „lanterna roşie” Metz să detoneze bomba pe „Jacques Chaban Delmas”, în cuibul girondinilor. Totuşi, sezonul trecut Metz a terminat cu scorul de 3-3 acasă la Bordeaux. Tot teoretizînd, pare imposibil ca Toulouse să le dea lovitura decisivă lui Nancy sau Lille să plece victorioasă din Principat. Există totuşi un echilibru. Nice – Marseille. Cu gazdele totuşi în postura de favorite, dar echipa lui Cisse ştie să devină letală atunci cînd te aştepţi mai puţin.

Allez les roumains!

Noi vom fi însă cu ochii îndreptaţi şi către subsol. Iată că acum trei români se luptă să salveze pe Auxerre de la retrogradare. Pentru că „neamţul” Vlăduţ Munteanu deprinde deja tainele limbii lui Moliere de la Niculae şi Tamaş. Lui Auxerre nu-i va fi în mod sigur deloc uşor la Rennes. Ultima victorie obţinută de oaspeţi pe „La Route de Lorient” are deja patru ani. Însă asta nu înseamnă că după etapă n-am putea vorbi de un nou început.

FOTO: Golgheterul Karim Benzema ţine cu dinţii de avansul de patru puncte luat de O.L.