LIGA CAMPIONILOR/ Tributul fricii

Obişnuit să se implice în alcătuirea echipei şi să se impună în faţa antrenorilor şi jucătorilor, Gigi Becali a omis să le inspire „supuşilor” săi un lucru elementar: curajul

Steaua a visat frumos înaintea acestui prim examen din actuala ediţie a grupelor Ligii Campionilor. Chiar dacă la Bucureşti sosea celebra Bayern Munchen, existau premisele unei victorii. Experienţa europeană acumulată, ascendentul moral din campionat, ambiţia proverbială a lui Lăcătuş, orgoliul mereu nesatisfăcut complet al lui Gigi Becali, valoarea lotului de jucători, aportul unui public cald şi chiar condiţiile meteo, toate acestea păreau atuuri ale Stelei. În plus, victoria obţinută cu o seară în urmă de clujeni confirma zicala că, în fotbal, orice este posibil. „Îi batem pe nemţi!”, se putea citi pe buzele tuturor.

La un pas de dezastru

Finalul meciului avea să consemneze, din păcate, şi prima înfrîngere a Stelei. Majoritatea a catalogat înfrîngerea ca pe una nemeritată, prin prisma faptului că „roş-albaştrii” au avut ghinionul a două bare. Impresia este însă una falsă. Bayern a început meciul în forţă şi l-a stăpînit în permanenţă, cel puţin pe parcursul primei reprize. Pînă la golul marcat de Van Buyten, şi destul timp după aceea, germanii au avut o sumedenie de ocazii de a marca, doar norocul şi proverbialul Zapata reuşind să păstreze o diferenţă minimă. Pentru că, în mod cert, un al doilea gol primit de stelişti ar fi transformat partida într-un dezastru românesc.

Unde eşti, Mirel Rădoi?

Conform obiceiului, Gigi Becali a fost unul dintre cei mai optimişti români. Grandomania şi temeritatea sa proverbială s-au păstrat însă între pereţii de nepătruns ai aşa-zisului „palat” al patronului. Pentru că, preocupat să lege o nouă „frăţie de cruce” şi cu pedanţii oaspeţi din Germania, Becali a uitat să le inspire fotbaliştilor săi exact ceea ce aceştia aveau cu adevărat nevoie pe terenul de joc: curajul.

Teoretic, Bayern a fost superioară la toate capitolele. Practic, Steaua putea întoarce rezultatul de pe tabelă. A plătit însă tribut fricii, datorate poate şi absenţei lui Mirel Rădoi, singurul jucător stelist capabil să îşi privească adversarul în ochi fără să clipească.