LIGA CAMPIONILOR: STEAUA – LYON/ Filiera franceza

Nici nu ne-am dezmeticit bine din coşmarul de la Constanţa, că avem alte două rendezvous- uri cu „prietenii” din Hexagon. Cunoştinţe din 2006, Steaua şi Lyon se reîntîlnesc tot sub copertina Ligii Campionilor, în timp ce Clujul îşi propune să se desfete la Bordeaux cu celebra licoare din regiune după un rezultat pozitiv în faţa „viticultorilor” lui Blanc. Returul, în două săptămîni

Semi-eşecul recent contra naţionalei „Cocoşului galic” nu poate fi decît un avertisment despre resursele fotbalului francez şi, eventual, un stimul de „răzbunare” pentru ai noştri. Asta în cazul în care nu admitem că ne-am bătut singuri. Scurtaţi de toate cele cinci capete în Cupa UEFA, am rămas conectaţi la fotbalul mare doar prin Steaua şi CFR Cluj, care păstrează ambele, în proporţii diferite ce-i drept, şanse la accederea în primăvara europeană. Dacă o vor face din postura de participante în Liga Campionilor sau din cea de competitoare în C2 rămîne de văzut, însă o idee mai clară vom avea abia după această a treia etapă a competiţiei, care marchează jumătatea fazei grupelor. Steaua deschide balul marţi, iar campioana îl continuă miercuri, numitorul comun, după cum spuneam, fi ind adversarul din Franţa. „Roş-albaştrii” primesc, acasă, vizita reginei din Ligue 1, Lyon, elevii lui Trombetta pregătesc canonada pe un stadion cu nume de cîmp de bătălie, mai ceva ca Verdun: „Chaban-Delmas”, arena lui Bordeaux, botezată de fapt în cinstea unui fost primar al urbei, un fel de Pache Protopopescu al francezilor.

Primul succes acasă după 12 ani în Ligă?

Suporterii Stelei nu mai ştiu de cînd au văzut un meci mare al favoriţilor în „Ghencea”. De victorii în Liga Campionilor nici nu mai vorbim: în 32 de jocuri de-a lungul celor cinci campanii de pînă acum în competiţie, Steaua n-a bifat decît patru victorii! Numai două dintre acestea au venit în propriul fi ef: 1-0 cu Rangers în 1995/1996 şi tot 1-0 cu polonezii de la Widzew Lodz în stagiunea imediat următoare. Infi m, în condiţiile în care, dacă vrei să mergi mai departe în Europa, trebuie să strîngi grosul punctelor acasă. În precedentele două participări în Ligă, Rădoi & Co. au făcut exact pe dos. 0-3 cu Lyon, 1-4 cu Real, 1-1 cu Dinamo Kiev, în 2006/2007, respectiv 0-1 cu Arsenal, 0-2 cu Sevilla şi 1-1 cu Slavia Praga. Dacă ar fi să mergem pe linia analogiei, Steaua ar trebui să piardă cu Lyon şi să remizeze în ultimul joc de acasă, cu Fiorentina. Evident, ideal ar fi să spargă ghinionul. Dar statistica nu minte: de 12 ani publicul n-a mai plecat din „Ghencea” animat de o victorie în Liga Campionilor.

Steaua, schimbată la faţă

În cei doi ani care s-au scurs de la prima şi unica vizită a lui Lyon acasă la Steaua, Jean-Michel Aulas şi Juninho au mai încărunţit un pic, Benzema a devenit un superstar pentru „Les Gones”, Houllier s-a transferat la federaţie să ne bîntuie, dar schimbările de proporţii au avut loc la Steaua.

Destul de frapant, antrenorul şi jumătate din echipa rulată contra francezilor în septembrie 2006 au dispărut! Cînd Lyon ne bătea la scor de neprezentare la noi acasă, actualul tehnician Marius Lăcătuş era simplu spectator, şi nimeni nu auzise de Bogdan Stancu sau Dayro Moreno.

Dintre titularii de acum doi ani de la Bucureşti, lipsesc din tabăra oaspeţilor de astăzi nume precum Coupet, Muller, Malouda, Abidal, Wiltord, Tiago. Portughezul Fred şi Benzema au marcat, ultimul fiind atunci o mare speranţă la cei 18 ani ai săi. Între timp, a devenit cel mai bun fotbalist din Franţa şi golgheterul la zi în Ligue 1, dar şi în Champions League, unde are deja trei goluri. Soyez attentifs!

Pe ruta Lyon – Bucureşti, via Constanţa

Jucătorii lui Lyon încep să înveţe româna, şi nu numai datorită celor două partide anterioare cu Steaua. În această vară, ei au venit la Bucureşti pentru a disputa un amical în compania lui Rapid, pierdut în „Giuleşti” cu 1-2. Claude Puel a folosit o echipă experimentală, în care s-au regăsit totuşi şi nişte fotbalişti în mod normal titulari marţi, e vorba de portarul Lloris şi de Reveillere, Ederson, Juninho, Bodmer, Mounier.

Totodată, Lloris, Toulalan şi Benzema au venit acum două săptămîni la Constanţa alături de „Les Bleus”, ultimii doi evoluînd în egalul, 2-2, scos in extremis de „cocoşi” în faţa naţionalei noastre. Cuplul amintit a mai dat piept şi la Euro cu Rădoi, Goian şi Nicoliţă.

Victoria e imperativă

Grupa F este una echilibrată după două etape, şi asta deoarece din patru meciuri de pînă acum trei s-au terminat indecis. Doar eşecul Stelei cu Bayern (0-1) a făcut notă discordantă. Trei puncte pentru codaşa Steaua, după cel scos în Italia, i-ar permite chiar să viseze la optimi, un punct mai mult ar ambiguiza situaţia, în vreme ce un insucces cu Lyon i-ar mai da, realist vorbind, doar şanse la locul 3. Lyon are un punct mai mult ca românii, urmare a remizelor cu Fiorentina şi Bayern, şi ne va întoarce serviciile de gazdă pe 5 noiembrie. Liderii grupei sînt nemţii, cu patru puncte, urmaţi de italieni şi francezi, cu cîte două.

Stiri recente

Cum s-au pregătit arbitrii din Superligă pentru reluarea campionatului

Pentru a doua parte a sezonului de Superligă, care se reia vineri cu meciurile din etapa cu numărul 22,...