LIGA CAMPIONILOR/ Pe ruta Urziceni – Villarreal

Urziceniul pare câştigătoarea românească a concursului “Vreau să fiu mare”. Mai jos vă prezentăm alte câteva formaţii din oraşe greu de localizat pe hartă care au surprins recent Europa, dovedind că, în fotbal, mărimea este relativă

FC Bate Borisov (Belarus)

Copia bielorusă a Unirii Urziceni. Echipa unui oraş aflat la 64 de km de capitala Minsk, BATE evoluează pe un stadion mai mic decât al ialomiţenilor (5500 de locuri) dar asta nu a împiedicat- o să devină campioana Belarusului în 2007-2008. Intrată în Liga Campionilor cu cel mai mic coeficient din istorie, BATE s-a dovedit o nucă tare, Juventus fiind incapabilă să o învingă în Grupa H! Ca şi la Urziceni, jucătorii locali formează grosul lotului. Antrenorul Viktor Goncharenko are multe asemănări cu Dan Petrescu. “Îmi place să mă consider un democrat cu tendinţe dictatoriale. Pentru mine disciplina este de bază”, afirmă tehnicianul de, atenţie, 31 de ani!

Anorthosis Famagusta (Cipru)

A făcut istorie în toamnă, devenind prima formaţie din Cipru calificată în grupele Ligii Campionilor, performanţă obţinută după ce a eliminat superputerea din Grecia, Olympiakos Pireu. Apoi, a remizat la Bremen cu viitoarea finalistă a Cupei UEFA, Werder, şi a bătut-o pe Panathinaikos. După ce ţinut-o în şah pe Inter în “Insula Afroditei”, scor 3-3, Anorthosis a fost la un pas de o calificare memorabilă în optimi, dar un nou egal cu Werder Bremen i-a retezat aripile europene. Artizanul succesului lui Anorthosis a fost gruzinul Temuri Ketsbaia (40 de ani). Stadionul lui Anorthosis numără 9782 de locuri.

AaB Aalborg (Danemarca)

În Danemarca, lumea vorbea până nu demult doar de Brondby şi de FC Copenhaga, dar ascensiunea lui Aalborg le-a dat microbiştilor un nou subiect de conversaţie. Înfiinţată în 1885, formaţia locală a luat primul titlu după mai bine de un secol, în 1995, iar în 2008 a devenit prima echipă daneză pătrunsă în Liga Campionilor. Două remize, cu Celtic şi Villarreal, în faza grupelor, i-au eliberat certificatul de calitate. Calificată în primăvara Cupei UEFA, Aalborg a eliminat-o pe Deportivo cu scorul general de 6-1, după care a pierdut în optimi la penalty-uri, contra lui Manchester City.

CFR Cluj (România)

Formaţia din Ardeal a transpus povestea Cenuşăresei în lumea fotbalului. În 2001, CFR Cluj evolua în Divizia C, dar o dată cu venirea lui Arpad Paszkany la cârma echipei, trupa feroviară a promovat de două ori la rând. Investiţiile continue au dat roade tot mai bune, CFR câştigând primul său titlu în 2008, la care s-a adăugat Cupa României. Viaţa în Liga Campionilor s-a materializat într-o victorie la Roma şi o remiză cu Chelsea, care au făcut înconjurul lumii.

Villarreal (Spania)

O altă clonă a Unirii Urziceni, de această dată din Spania. Poreclită “Submarinul Galben” datorită echipamentului specific, Villarreal provine dintr-un orăşel de 49.000 de locuitori. Spre comparaţie, stadionul din localitate, “El Madrigal”, poate găzdui 25.000 de suporteri. În acest moment, este considerată echipafanion a comunităţii valenciene, în condiţiile crizei de rezultate a Valenciei. Villarreal a intrat în careul de aşi al Europei în 2006, iar în 2008 a concurat-o serios la titlu în Spania pe Real Madrid.

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...