Liga Campionilor: Olympique Lyon – Steaua/ A doua sansa

Steaua revine pe un „Gerland” cunoscut din 2006 cu un nou antrenor şi cu oportunitatea de a se reabilita după eşecul suferit acum două săptămîni, acasă, în faţa francezilor. Obiectivul nostru: să reacţionăm. Obiectivul lor: să mai ia trei puncte virtual calificante

Francezii au o expresie: „Qui se fait brebis, le loup le mange”, adică, cine se face oaie, va fi mîncat de lup. În „Ghencea”, oile au dat impresia că au avansat în lanţul trofic: 2-0, apoi 3-2, pînă cînd instinctul le-a comandat retragerea şi lupii lui Claude Puel au dat iama în turma nefericitului Lăcătuş. Între timp, păstorul (cel bun, cel rău, depinde a cui variantă o ascultaţi, a patronului sau a galeriei) a fost înlăturat, iar în locul său a fost adus un muntean pe care CV-ul îl recomandă cu prisosinţă: Dorinel.

Trecînd peste circul instalării noului tehnician sau peste oportunitatea alegerii sale, clar este că fostul Matusalem al naţionalei şi al Ligii I are parte de un debut de foc. Vizita pe „Gerland” o surprinde pe Steaua drept „lingura de lemn” a Grupei F, cu un singur punct din primele trei partide.

Dacă obiectivul ar fi primăvara Ligii Campionilor (realist vorbind, nu poate fi), atunci vicecampioanei succesul în Franţa i-ar fi obligatoriu. Pînă la urmă, s-au mai văzut echipe care au pierdut şi primele trei meciuri din grupă, dar s-au calificat luînd nouă puncte din următoarele trei. Diferenţa de valoare şi programul acestor ultime trei partide exclud totuşi scenariul, iar decenţa ne obligă să ne gîndim la un punct sau măcar la o „moarte” frumoasă. Steaua a terminat în genunchi jocul tur, distrusă psihic de revenirea „en fanfare” a francezilor.

Spiritul de pe „Gerland”

Acum, nu poate fi vorba de răzbunare sau de frondă anti OL, ci de revanşă faţă de noi înşine. Echipa din Ghencea nu mai are nimic de pierdut, decît poate o calificare puţin consolatoare în Cupa UEFA, moment ideal să arate iar spiritul şi dezinvoltura cu care remiza pe „Gerland” în 2006 şi trecea pe lîngă un egal pe „Emirates” în 2007.

Afară, mai buni ca acasă

Paradoxal, steliştii au obţinut singurul punct din actuala ediţie a Ligii Campionilor în deplasare, în etapa a doua, pe terenul Fiorentinei lui Mutu, meci încheiat 0-0. Steaua este singura echipă din Grupa F care a pierdut ambele jocuri de acasă, cu Bayern (0 – 1) şi Lyon (3 – 5), contraperformanţă care le mai atîrnă de picioare doar celor de la FC Basel şi Şahtior Doneţk. În ce o priveşte, Lyon a disputat pînă la ora returului cu Steaua un singur joc în faţa propriilor fani, acel 2-2 cu Fiorentina, în care a revenit de la 0-2. În Ligue 1, Lyon bifase acasă (excluzînd vizita lui Le Mans din weekend) patru victorii şi o remiză, tot un 2-2, cu Lille. În al doilea meci al serii, Fiorentina, uşor superioară Stelei graţie celor două puncte acumulate, primeşte vizita liderei grupei, Bayern. Dacă repetă victoria contra italienilor de acum două săptămîni, bavarezii sînt în „optimi”.

Dorinel, de la matineu în Valhalla fotbalului

Meciul cu Lyon reprezintă momentul de gală al lui Dorinel Munteanu, instalat săptămîna trecută pentru, teoretic, următorii doi ani pe banca Stelei. După „botezul de foc” de sîmbătă contra lui Dinamo, în campionat, „Munti” face pasul cel mare în Europa împotriva lui Juninho & Co., sperînd evident la un pas cu dreptul. Pare destul de clar că cele trei jocuri rămase de disputat în Liga Campionilor au fost mirajul suprem pentru tehnicianul care cu două săptămîni în urmă şi-a luat adio de la divizionara secundă U. Cluj într-un meci la Lupeni! Ca jucător, Munteanu a luat parte la douăsprezece partide împotriva echipelor de club din Franţa, din care a pierdut cinci, a remizat în şase şi a cîştigat una singură. În tricoul naţionalei, Dorinel a dat peste „Les Bleus” de trei ori: în calificările la Euro 96 (0-0 şi 1-3), respectiv la turneul final din Anglia, unde tricolorii au cedat cu 0-1 la Newcastle.

Lecţia lui 2006

Steaua poate căuta inspiraţia pe „Gerland” în propriul trecut. Acum doi ani, în ziua de moş Nicolae, Dică (foto) îşi făcea cadou un gol de antologie în plasa lui Coupet. Românii au condus atunci, însă gazdele n-au acceptat starea de fapt şi au forţat egalarea, adusă de Alou Diarra. S-a jucat într-un climat mai degrabă amical, aceea fiind ultima partidă a grupei cu ambele echipele sigure de calificarea în primăvara europeană, chiar dacă în competiţii diferite. În tabăra noastră, singurii „supravieţuitori” al acelui duel din Hexagon sînt Cernea, Goian, Rădoi, Ovidiu Petre, Petre Marin, Sorin Ghionea şi Bănel Nicoliţă.

„Mai sînt trei meciuri în Ligă şi vreau să fac treabă bună şi în Europa. Nu mă sperie jocul de la Lyon, toate partidele sînt grele.” – Dorinel Munteanu (antrenor Steaua)