LIGA CAMPIONILOR-GRUPA A/ Botezul de foc al CFR-ului

Echipa din Gruia are de trecut un botez de foc în competiţia supremă a Europei: clujenii vor întîlni în Grupa A finalista ultimei ediţii, Chelsea Londra, vicecampioana Italiei, AS Roma, şi pe cea a Franţei, Bordeaux!

În condiţiile în care CFR Cluj a fost aşezată în urna a patra în cadrul tragerii la sorţi de la Monaco, din cauza coeficientului scăzut, posibilitatea de a nimeri o grupă accesibilă era destul de redusă. Excluzînd Steaua, rămîneau totuşi primele douăzeci şi trei de cluburi de pe continent, şi efectiv nu existau variante bune şi variante rele, doar variante dificile. Însă, în competiţia celor mai buni, ar fi stupid să te gîndeşti la portiţe de scăpare. Înaintea efectuării tragerii, patronul „feroviarilor”, Arpad Paszkany, spera la o grupă cu Lyon, Werder Bremen şi Basel, din care, spunea el, Trică & Co. ar fi putut scoate chiar şi 11 puncte. Dorinţa nu i s-a împlinit, ba dimpotrivă. Deşi a evitat în ultimul moment o serie extrem de tare, cu Real, Juventus şi Zenit Sankt-Petersburg, „locomotiva” din Gruia a fost trimisă de mîna lui Cristiano Ronaldo în depoul Grupei A, acolo unde o aşteptau Chelsea, Roma şi Bordeaux.

De ce să nu fim sinceri, prima reacţie a fost una de stupoare şi de scepticism, fiind evident că primele două locuri în grupă, cel puţin pe hîrtie, le sînt rezervate englezilor şi italienilor, doar „Girondinii” părînd un adversar accesibil. Acelaşi Paszkany, care mai afirmase că nu vrea să îşi imagineze o variantă pesimistă şi că nu şi-ar dori o echipă din Anglia, a revenit cu un discurs decent şi realist: „Ca să glumim puţin, Chelsea, Roma şi Bordeaux vor avea o grupă grea. S-a ştiut încă înainte de tragerea la sorţi că vor fi numai adversari de calibru. Se putea şi mai bine, dar asta e. Nu ştiu dacă se putea şi mai rău în schimb. Vom întîlni trei echipe foarte puternice, care au cultura fotbalului. Ne vom juca şansa, nu avem ce pierde. Sîntem buturuga mică, vom încerca să răsturnăm carul mare. Sînt sigur că vom face şi noi puncte”.

Jucătorul exponenţial al lui CFR, Eugen Trică, crede că formaţia sa îşi va disputa locul 3 al grupei cu Bordeaux: „E o grupă foarte grea, în care putem să ne batem pentru locul 3 cu Bordeaux. Chelsea e foarte puternică şi nu ştim dacă putem să facem mare lucru. Dar, după ce am văzut şi pe AS Roma în Ghencea, dacă vor juca la fel, zic că avem şanse. Ne vom bate cu Bordeaux pentru locul 3!”.

Dacă va reuşi CFR să se achite onorabil de sarcini la debutul absolut în Liga Campionilor, o vom afla în circa două săptămîni. CFR îşi începe aventura europeană pe 16 septembrie, în fieful lui AS Roma, „Stadio Olimpico”, iar ultimul său meci din grupă constă tot într-o deplasare, contra lui Chelsea, pe „Stamford Bridge”.

CHELSEA LOND RA

Fondată: 1905
Antrenor: Luiz Felipe Scolari (Brazilia)
Stadion: „Stamford Bridge” (42.000 de locuri)
Clasarea în sezonul 2007-2008: Locul 2 în Premier League
Palmares: 3 titluri de campioană (1955, 2005, 2006), 4 Cupe ale Angliei (1970,1997, 2000, 2007), 4 Cupe ale Ligii, Cupa Cupelor (1971, 1998) şi Supercupa Europei (1998)
Vedete: Didier Drogba, Michael Ballack, Deco, John Terry, Nicolas Anelka, Petr Cech, Frank Lampard, Joe Cole

Echipa la care s-a consacrat Dan Petrescu, totodată vicecampioana Angliei şi a Europei în sezonul anterior, Chelsea a devenit o forţă în Premier League, dar şi pe continent abia după ce a fost cumpărată în 2003 de miliardarul rus Roman Abramovici. Mutu a făcut şi el parte din planurile esticului, pînă la deznodămîntul cunoscut de toată lumea. După patru semifi nale în ultimele cinci sezoane în Liga Campionilor, Chelsea a jucat în mai ultimul act la Moscova, pierdut dramatic, la penalty-uri, contra lui Manchester United. Nou instalat pe banca tehnică, brazilianul Luiz Felipe Scolari are ca misiune recîştigarea titlului şi supremaţia în Europa. Lotul este unul fabulos, cu Drogba, Deco, Lampard, cărora era aşteptat să li se alăture Robinho.

AS ROMA

Fondată: 1927
Antrenor: Luciano Spalletti (Italia)
Stadion: „Stadio Olimpico” (72.000 de locuri)
Clasarea în sezonul 2007-2008: Locul 2 în Serie A
Palmares: 3 titluri de campioană (1942, 1983, 2001), 9 Cupe, două Supercupe, o Cupă a Oraşelor Tîrguri (1961) Vedete: Francesco Totti, Daniele De Rossi, Philippe Mexes, David Pizarro, John Arne Riise, Julio Baptista, Doni
Popularitatea Romei printre suporterii români a crescut în perioada în care Cristi Chivu a evoluat pe „Stadio Olimpico”. Clubul din „Cetatea Eternă” nu a mai cîştigat „lo scudetto” din 2001, dar în ultimii ani a stat permanent în coasta lui Inter. „Giallorossii” au pierdut în această vară un amical cu Steaua la Bucureşti, scor 1-4. Roma nu are realizări deosebite în cupele europene. Sfert-fi nalistă în ultimele două ediţii ale Ligii Campionilor.

GIRONDINS DE BORDEAUX

Fondată: 1881
Antrenor: Laurent Blanc (Franţa)
Stadion: „Chaban Delmas” (34.000 de locuri)
Clasarea în sezonul 2007-2008: Locul 2 în Ligue 1
Palmares: 5 titluri de campioană, 3 Cupe, două Cupe ale Ligii (2002, 2007)
Vedete: Alou Diarra, Ulrich Rame, Diego Placente, Yoann Gourcuff

La prima vedere, este cel mai accesibil adversar pentru CFR Cluj şi principala rivală la locul 3. Aparenţele pot fiînsă înşelătoare, francezii declarînd de altfel că le convine să fi e subestimaţi. Evident, Bordeaux nu se compară cu Lyon, însă este vicecampioana din Hexagon şi are pe bancă un fost campion mondial, Laurent Blanc. Fanii de pe „Chaban Delmas” pun o presiune imensă pe oaspeţi.