LIGA CAMPIONILOR: FIORENTINA – STEAUA/ Intoarcerea ”Fiarei”

Marius Lăcătuş revine la Florenţa după optsprezece ani pentru a-şi rescrie istoria în Italia. Ocazia: etapa a doua a Ligii Campionilor. Factorul favorizant: criza din tabăra Fiorentinei

Tragerea la sorţi a grupelor a căpătat conotaţii emoţionale atunci cînd Steaua a picat împreună cu Fiorentina. Şi nu neapărat fiindcă la gruparea „viola” activează atacantul român Adrian Mutu, ci îndeosebi pentru că tehnicianul vicecampioanei, Marius Lăcătuş, a evoluat ca jucător la Firenze la începutul anilor 90, după Copa del Mondo. „În ceea ce priveşte revenirea mea la Firenze, pot spune doar că sper să reuşesc acolo în calitate de antrenor al echipei adverse, dacă din postura de jucător nu am avut foarte mult noroc”, s-a grăbit să comenteze simbolul „roş-albaştrilor”, pentru a preveni inevitabilele speculaţii. A fost o declaraţie diplomatică, dar care chiar şi aşa le-a dat apă la moară „comentatorilor”. „Lăcătuş vrea răzbunare”, s-a putut citi a doua zi pe paginile celor mai multe ziare. Este o exagerare, în realitate antrenorul Stelei exprimîndu-şi doar regretul că experienţa sa în Serie A a fost una pasageră şi prea puţin memorabilă.

Însă, în timp ce lui Mutu i se promite un tratament „preferenţial” la returul din Ghencea, italienii demonstrează că ştiu să respecte valorile, iar Cesare Prandelli a dat asigurări, săptămîna trecută, că publicul de pe „Artemio Franchi” îşi va arăta recunoştinţa faţă de serviciile lui Lăcătuş. „Suporterii noştri ştiu întotdeauna să îi respecte pe toţi cei care au îmbrăcat tricoul violet. Va fi primit bine, aşa cum se cuvine”, a promis Prandelli.

Momentul perfect

În orice caz, dacă ar fi într-adevăr vorba de „vendetta”, vorba italienilor, nici că s-ar putea găsi un moment mai prielnic. La fel ca Roma înaintea „şocului” de pe „Olimpico”, Fiorentina nu se regăseşte în acest debut de stagiune, iar partidele disputate în ultima perioadă stau mărturie. Exceptînd ultima etapă, jucată acasă, cu Genoa, Frey & Co. nu au înregistrat decît o victorie chinuită în campionat, 1-0 pe propriul teren, cu Bologna. În rest, remiza din etapa inaugurală cu Juve (1-1), un eşec la Napoli (1-2), plus gafa de la Lyon (2-2 după ce a condus cu 2-0!) şi umilinţa suferită miercurea trecută, în Cetatea Eternă, 0-3 în faţa lui Lazio. Eşecul de la Roma a fost picătura care a umplut paharul pentru Cesare Prandelli, contrariat de criza inexplicabilă a clubului care în vară a cheltuit peste 40 de milioane de euro pe transferuri. „A fost cea mai rea înfrîngere din cei trei ani ai mei la Fiorentina. Niciodată nu mi-am mai văzut elevii evoluînd atît de slab, pur şi simplu nu au fost o echipă. Sînt supărat, dezamăgit şi enervat”, a spus mentorul lui Mutu, care a identificat totodată şi soluţia ieşirii din criză. „Trebuie să ne regăsim echilibrul şi să fim cu picioarele pe pămînt. Există nişte lucruri la care trebuie să mai lucrăm, în special la coeziunea dintre nou-veniţi şi vechea gardă. Avem nevoie de o reacţie unită a întregului colectiv. Este o situaţie complicată, şi, dacă în trecut spiritul de echipă ne-a ridicat la suprafaţă în momentele dificile, trebuie să ne redescoperim acel spirit.”

Fiorentina: Frey – Zauri, Dainelli, Gamberini, Vargas – Felipe, Almiron, Montolivo – Kuzmanovic,
Gilardino, Mutu

Steaua: Zapata – Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin – Nicoliţă, Rădoi, Toja, Szekely – Semedo,
D. Moreno

Se mai joacă în Grupa F: Bayern – Ol. Lyon

Toja: „Fiorentina e un leu rănit”

Mijlocaşul columbian nu se bucură de pasa proastă a adversarei de marţi: „Seria neagră din ultima vreme poate constitui un stimul suplimentar pentru Fiorentina. Toscanii sînt ca un leu rănit şi ne aşteptăm să fie super-motivaţi, dar trebuie să învingem pe <Artemio Franchi>”.

În altă ordine de idei, Steaua va beneficia în Italia de întoarcerea lui Bănel Nicoliţă, care şi-a ispăşit suspendarea, şi de probabila revenire a lui Mirel Rădoi, în timp ce Ovidiu Petre era incert.

Gilardino vede victoria obligatorie

Dacă sezonul trecut toate flash-urile erau pe Mutu, în acest start de sezon, vedeta Fiorentinei este Alberto Gilardino, renăscut după coşmarul de la Milan. Partenerul „Briliantului” din atacul formaţiei „viola”, care va fi pericolul numărul 1 pentru poarta lui Zapata, este de părere că doar victoria împotriva Stelei poate menţine Fiorentina în cursa pentru optimile Ligii Campionilor. „Este obligatoriu să învingem Steaua pe teren propriu ca să rămînem cu şanse la optimi, mai ales după semi-eşecul din Franţa”, a opinat Gilardino.

Interzis la ratări

Marius Lăcătuş le-a pus în vedere elevilor săi că pe „Artemio Franchi” nu mai au voie să trateze fazele de poartă cu lejeritatea din campionat. „Deschideţi ochii, pentru că nu te întîlneşti de două ori cu o ocazie de gol în Liga Campionilor. Rupeţi plasa, ratările sînt interzise!”, au fost învăţăturile „Fiarei” adresate lui Toja & Co., pe care îi criticase anterior pentru lipsa de concentrare la finalizare. Şi cu Bayern, Steaua putea emite pretenţii la mai mult, într-un meci în care a avut două bare şi o seamă de alte oportunităţi de a înscrie.

Fără menajamente

Deşi au prefaţat meciul de la Florenţa cu derby-ul campionatului, pe terenul lui CFR Cluj, steliştii n-au făcut rabat de la efort şi nu şi-au odihnit jucătorii. „Ne-am propus maximul atît cu CFR Cluj, cît şi cu Fiorentina, aşa că nu ne-am protejat în Gruia”, a explicat „Lăcă”, ale cărui gînduri şi-au găsit corespondent la Prandelli: „Dacă jucăm bine doar în Liga Campionilor, înseamnă că o facem doar pentru imagine. Baza este campionatul”. Fiorentina a primit în weekend vizita lui Genoa, în etapa a cincea a Serie A.

„Nu sîntem favoriţi în faţa Stelei, o echipă foarte competitivă şi bine organizată.”
– Cesare Prandelli, antrenor Fiorentina