LIGA CAMPIONILOR: AS ROMA – CFR CLUJ/ In gura “lupilor”

CFR face cunoştinţă cu aerul de Liga Campionilor în “Cetatea Eternă”, pe terenul unei echipe ce ar putea fi lipsite de talismanul său, Francesco Totti. Clujul vrea să strîngă puncte pentru locul trei, Roma, să plece lansat spre ultimul act, care va fi găzduit de propriul stadion

O aventură care a început în 1907 atinge paroxismul după mai bine de o sută de ani, marţi, cînd la Roma ardelenii vor auzi întîia oară cîntată pentru ei muzica dulce a Ligii Campionilor. Regina României vizitează vicecampioana Italiei la “botezul” său în prima competiţie a Europei, un debut cum nu se putea mai greu, dar în acelaşi timp o provocare cum nu se putea mai frumoasă. Să joci pe un “Olimpico” probabil plin de pătimaşii “fani” ai giallorossilor este visul oricărui fotbalist, iar Cristi Chivu, căpitanul naţionalei noastre, o poate confirma după cele patru sezoane petrecute alături de “La Magica”, aşa cum este supranumită gruparea din capitală. Lîngă Colosseum, principala preocupare a “tifosilor” înaintea confruntării cu CFR este situaţia medicală a căpitanului Francesco Totti, “regele” Romei, cel care a evoluat toată viaţa în galben-roşu şi se confundă cu emblema clubului. În ultima săptămînă, s-a desfăşurat o întreagă telenovelă pe această temă. Discuţia era dacă Totti, operat în vară la ligamentele genunchiului drept, dar teoretic refăcut, se poate întoarce pe teren. Mai întîi, doctorul roman Mario Brozzi a anunţat că “Er Pupone” a izbutit o recuperare record şi că este apt de joc, deşi nu pentru 90 de minute. “Totti este într- o condiţie fizică grozavă, revenirea sa pe gazon este iminentă, îndată ce va ajunge la 100% în ce priveşte tonusul muscular”, a spus Brozzi, care a subliniat că “Francesco va fi pregătit să evolueze contra lui CFR Cluj”.

“Er Pupone”, totuşi incert

Lucrurile au luat o întorsătură defavorabilă pentru “macaronari”, însă cît se poate de avantajoasă pentru trupa din Gruia, spre finalul săptămînii trecute, cînd s-a aflat că Totti alături de portarul Alexander Doni (problemă la tendon), Simone Perrotta şi Juan urmau să rateze deplasarea la Palermo, de sîmbătă. Totti era în dubiu şi pentru duelul cu Cluj, el plîngîndu-se de dureri la genunchi la ultimele antrenamente. Romanii nu vor să rişte nimic cu giuvaierul lor, astfel că Spalletti l-ar putea menaja împotriva lui Trică & Co. La urma urmei, are destule opţiuni!

Pericol de pretutindeni

Iar una dintre ele este “noul Totti”, Daniele De Rossi, care miercurea trecută i-a adus Italiei încă trei puncte în campania de calificare la Cupa Mondială, cu o “doppietta” în poarta Georgiei. Desigur, antrenorul “lupilor” este răsfăţat cu opţiuni, lotul său fiind ticsit de vedete. Practic, este greu să nominalizezi un singur pericol pentru poarta lui Stăncioiu, deoarece în fiecare jucător al Romei se ascunde un atacant, şi încă unul letal. Dacă publicul român este destul de familiar cu nucleul roman (apropo de asta, Taddei a revenit după o lungă absenţă), cîteva dintre transferurile din vară trebuie evidenţiate: John Arne Riise, care face ravagii pe stînga într-o zi bună, Julio Baptista, “bestia” neagră care s-a consacrat la Real Madrid, şi francezul Jeremy Menez, lăudat recent de însuşi Zinedine Zidane. N-ar fi exclus ca marţi să îi vedem pe teren pe toţi trei, iar unul, cel puţin, să ne dea motive să îl ţinem minte.

Echipe probabile:

AS Roma: Doni – Cicinho, Mexes, Panucci, Riise – De Rossi, Pizarro, Taddei, Aquilani – Baptista, Vucinic

CFR Cluj: Stăncioiu – Tony, Cadu, Souza, Pereira – Trică, Dani, Culio – E. Kone, Dubarbier – Y. Kone

Roma, tare la debut

AS Roma, care reîntîlneşte o echipă românească după 24 de ani, de la un duel cu Steaua în Cupa Cupelor (1-0 / 0-0), nu a avut probleme în primul meci disputat acasă în ultimele două ediţii ale Ligii Campionilor. Sezonul precedent a învins o altă reprezentantă a Estului, Dinamo Kiev, cu 2-0, în Grupa F, iar acum două stagiuni a realizat un 4-0 cu Şahtiorul lui Mircea Lucescu în Grupa D a competiţiei. În restul “cincinalului”, Roma fie nu a evoluat în Liga Campionilor, fie a pierdut la scor de forfait, 0-3 cu aceeaşi Dinamo Kiev în 2004 (din cauza incidentelor provocate de fani) şi din nou 0-3 cu Real Madrid, în 2002.

De altfel, Roma este redutabilă pe “Olimpico”, unde a strîns şapte puncte sezonul trecut în grupă şi a învins-o pe Real Madrid în “optimi”, iar în Serie A a pierdut un singur meci dintr-un total de 19!

Trombetta, ca Pedrazzini

Duelul cu Roma va fi un debut memorabil nu doar pentru CFR Cluj, ci şi pentru antrenorul său, italianul Maurizio Trombetta, care se află la prima experienţă europeană din postura de “principal” şi, colac peste pupăză, are delicata misiune de a-şi înfrunta conaţionalii! Înscăunat la începutul lunii în locul lui Ioan Andone, Trombetta are 45 de ani şi a mai fost secund la Udinese, Perugia, Napoli, Bologna sau Ancona. El a semnat un contract pe două sezoane. De remarcat similitudinile dintre ascensiunea lui Trombetta şi cea a altui italian din Liga I, stelistul Pedrazzini. La fel ca acesta în 2007, clujeanul a fost “promovat” în startul campionatului, primind imediat şi botezul în Liga Campionilor. Pedrazzini a fost însă menţinut o singură lună, iar Trombetta refuză comparaţiile: “El e el, eu sînt eu. Rămîne de văzut ce voi face”.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...