League One/ Grandoarea si decadenta lui Leeds

Cu un palmares de invidiat, Leeds United se luptă în liga a treia pentru a regăsi gloria de altădată. Gruparea la care a jucat cîndva Eric Cantona îşi pune acum speranţele în ploaia de goluri promisă de starul norvegian Tore Andre Flo

Aici a fost născocit fotbalul. În Anglia, patria mamă. Aici unde nimeni nu se miră dacă la o partidă din liga a treia sînt prezenţi 60.000 de suporteri cărora nu le pasă că, la aceeaşi oră, pe alte arene, Arsenal, Manchester, Chelsea sau Liverpool fac spectacol şi stabilesc ierarhii.

Ce palmares!

Leeds United. Nume de legendă. Dar unde este “gaşca nebună”? Căci printre echipele din Premier League nu-i regăsim numele, nici măcar în subsol. Cum să fi e în divizia a treia? Este imposibil cu un asemenea palmares. Leeds: titlul de campioană (1969, 1974, 1992), fi nalistă în Cupa Campionilor Europeni (1975) şi semifi nalistă în Champions League (2001), fi nalistă în Cupa Cupelor (1973), fi nalistă în Cupa UEFA (1971), cîştigătoare a Cupei Oraşelor Tîrguri (1968, 1971), Cupa Angliei (1972), Cupa Ligii (1968). Şi totuşi e adevărat. Leeds United se luptă în League 1, încercînd să obţină promovarea evitînd play-off -ul.

Retrogradare de ordin financiar

Deşi bazele echipei au fost puse în 1904, clubul a fost fondat în 1919. Perioada grandioasă a început abia în 1968, o dată cu cîştigarea primului trofeu european, Cupa Oraşelor Tîrguri. În anii următori, Leeds avea să cîştige atît campionatul, cît şi cupa, devenind un nume respectat în fotbalul englez. În fine, avea să urmeze un nou titlu, de data aceasta şi ultimul, în 1992, atunci cînd la Leeds activa şi inegalabilul Eric Cantona. În pofi da faptului că în 2001 juca o semifinală a Ligii Campionilor şi era lider în Premier League, la 1 ianuarie 2002, Leeds avea să fi e retrogradată în Division 2. Motivul? Nereguli financiare.

Lupta pentru supremaţie

Actualitatea ne arată o echipă Leeds în căutarea gloriei de altădată. Este greu să revii pe pisc după ce te-ai prăbuşit, însă nu imposibil. În League 1 lupta e strînsă. Promovează primele două clasate, iar următoarele patru merg în play-off . Swansea, Carlise, Notthingham Forest, Doncaster şi Leyton se bat pentru supremaţie. Între ele se afl ă şi Leeds United, echipă care caută să se impună prin prisma experienţei, tradiţiei şi, nu în ultimul rînd, a valorii lotului.

Vedeta: Tore Andre Flo

Deşi evoluează în liga a treia, din lotul celor de la Leeds nu lipsesc supervalorile. Iar perla din atacul formaţiei engleze este vîrful Tore Andre Flo. Ajuns la vîrsta de 34 de ani, atacantul norvegian a mai trecut în patria natală pe la Songdal, Tromse şi SK Bran. A urmat apoi marele pas în Anglia, la Chelsea, în 1997. După şase ani petrecuţi la Londra, Flo s-a transferat la Glasgow Rangers, dar, după două sezoane în Scoţia, a revenit în Insulă, sub culorile lui Sunderland. Şi-a încercat şansa în “Cizmă”, jucînd pentru Sienna, a trecut o perioadă pe la Vaalerenga, semnînd în urmă cu un an pentru Leeds United. Timp de aproape un deceniu a fost titular indiscutabil în naţionala Norvegiei. Palmaresul său este unul impresionant avînd în vitrină Cupa Cupelor, Cupa Angliei şi Cupa Ligii, toate cucerite în tricoul lui Chelsea, dar şi 23 de goluri marcate pentru naţionala Norvegiei.

Ploaia de stele

Între anii 1997 şi 2000, Leeds s-a aflat în permanenţă pe podium. Semifinala jucată în Cupa UEFA, dar şi prestaţiile din campionatul intern au ridicat echipa la acelaşi statut cu Manchester United. Preşedintele de atunci, Peter Risdale, a vîrît adînc mîna în visteria clubului, aducînd jucători de calibru precum Olivier Dacourt, Mark Viduka, Robbie Keane sau Harry Kewell. Însă transferul “bombă” avea să fie cel al lui Rio Ferdinand, pentru care West Ham a plătit 30 de milioane de euro.

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...