Jubileu pentru ‘Il Luce’

0
104

Săptămîna trecută, Mircea Lucescu a intrat în istoria campioanei Ucrainei, ajungînd la 1000 de zile petrecute la Şahtior Doneţk.

în primăvara lui 2004, Mircea Lucescu a părăsit Turcia, după patru sezoane petrecute la Galatasaray şi Beşiktaş, şi a ajuns în Ucraina. Ademenit de banii lui Rinat Ahmetov şi de setea de rezultate a patronului lui Şahtior Doneţk, cel mai mare antrenor român a acceptat provocarea şi le-a aruncat mănuşa rivalilor de la Dinamo Kiev. “Ştiam ce performanţe a reuşit formaţia din Kiev, atît pe plan intern, cît şi internaţional şi am decis împreună cu patronul Ahmetov să începem reconstrucţia la Şahtior de la zero. Am adus jucători tineri, dar şi fotbalişti cu experienţă”, a povestit Lucescu pe site-ul “ukrainiansoccer” cum a început dominaţia formaţiei din Doneţk.

Două campionate consecutive

Dacă în sezonul 2003-2004, Mircea Lucescu a prins doar ultimele etape, anul următor, tehnicianul a reuşit o minune cu o echipă din care făceau parte cinci români: Stoican, Raţ, Bărcăuan, Marica şi Florea. Prima dată a calificat echipa în Liga Campionilor, dar lipsa de experinţă pe plan internaţional şi adversarii mult mai valoroşi nu i-au dat prea multe şanse. Cu toate acestea, Şahtior nu a părăsiut Europa pe uşa din spate. A rămas în Cupa UEFA încă două tururi, dar triumful lui “Il Luce” a venit la finalul sezonului, cînd gruparea din Doneţk a cucerit titlul în Ucraina.    
Anul următor, ghinionul s-a lipit de echipa lui Lucescu, care a fost eliminată de Inter Milano în ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor. Din nou Cupa UEFA, dar cel mai important, Şahtior s-a concentrat asupra campionatului intern pe care l-a dominat autoritar: 24 de victorii, şase remize şi o singură înfrîngere. A fost al doilea titlu consecutiv pentru Mircea Lucescu, performanţă pe care nu a reuşit-o nici în Turcia, nici în România.
“Ceea ce a făcut Mircea Lucescu aici este ceva extraordinar. Am obţinut performanţe incredibile într-un timp foarte scurt, lucru la care nimeni nu se aştepta. Bineînţeles că meritul principal îl are antrenorul.”, povesteşte internaţionalul Răzvan Raţ.
în actualul sezon, campioana Ucrainei a ajuns din nou în grupele Ligii Campionilor, iar zilele acestea se luptă cu Nancy pentru accederea în optimile Cupei UEFA. Lupta din întrecerea internă se duce pînă la capat, chiar dacă echipa din Doneţk ocupă locul secund la finalul turului, la patru puncte de lider.

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53 (19-25 februarie)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here