Jos kilturile!

Acesta este verdictul pe care îl dă Romeo Gotineac grupei în care România va juca împotriva Italiei, Scoţiei, Portugaliei şi Noii Zeelande

După prestaţia lăudabilă avută în partida cu Italia, România are datoria să lupte pînă la capăt pentru o victorie cu adevărat istorică în partida cu Scoţia. Echipa lui Franck Haden ne priveşte circumspect şi mizează enorm pe atuul terenului propriu Timp de cîteva zile Parisul a părut o enclavă scoţiană. Kilturile, berea şi vocile un pic guturale ale scoţienilor s-au făcut simţite peste tot de-a lungul marii metropole. Echipa lor a dat lovitura învingînd echipa Franţei chiar în propriul fief, pe „Parc des Princes”. Asta se întîmpla însă la fotbal. Însă dincolo de bere şi whisky, pasiunile scoţienilor se împart egal între două sporturi: fotbal şi rugby. Iar acum a sosit rîndul rugbyului.

Fuga către Edinburg

La un interval de două minute, cite un avion decolează de pe imensul aeroport parizian „Charles de Gaulle”. Multe dintre acestea sînt înţesate cu scoţieni. Purtătorii de kilturi se întorc acasă pentru a-şi susţine echipa în dificila întîlnire cu naţionala României. Întîlnire dificilă, în opinia lor, în pofida diferenţei de valoare, pentru că românii s-au înclinat teribil de greu în faţa Italiei. Jucătorii lui Haden au atuul terenului propriu, dar şi ascendentul moral ocupînd primul loc în Grupa C, după ce au cîştigat prima partidă, împotriva Portugaliei, cu scorul de 56-10. În pofida diferenţei nete de scor, Scoţia nu a avut meciul în mînă, deşi avea în faţă o debutantă la Cupa Mondială.

Atenţie la eseuri!

Românii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că scoţienii sînt adevăraţi specialişti ai eseurilor. În partida cu Portugalia, aceştia au reuşit nu mai puţin de şapte eseuri, două prin Rory Lamont, un excelent jucător.

Se plîng de oboseală

Scoţienii susţin că se simt storşi de puteri după partida cu Portugalia care se pare că i-a solicitat la maximum, deşi adversarul, teoretic, era de o categorie modestă. Echipa lui Haden însă mizează pe alte atuuri. În primul rînd experienţa, net superioară în comparaţie cu cea a „stejarilor”. Apoi, avantajul terenului propriu, avînd în vedere că meciul se joacă la Edinburg, acasă la Sean Connery şi Harry Potter. Şi nu în ultimul rînd aportul publicului, unul efervescent la partidele echipei naţionale de rugby.

Probleme de efectiv

Din fericire pentru noi, Scoţia se confruntă cu probleme de efectiv. Jucătorul din prima linie, Allan Jacobsen a fost trimis acasă în urma unei accidentări suferite în meciul cu Portugalia. Astfel, deşi nu are nici o selecţie la activ, jucătorul în vîrstă de 24 de ani, Alasdeir Dickensen îl va înlocui pe Jacobsen în XV-le scoţian. Sean şi Rory Lamont, precum Nathan Hines şi Alister Hog au stat mai mult prin infirmerie în ultmile zile, dar se pare că vor fi prezenţi pe teren în meciul cu România. Probleme are şi Andrew Anderson, nerefăcut sută la sută după o accidentare suferită în partida cu Africa de Sud.

Sport Magazin numarul 77 (17 – 23 septembrie 2007)

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...