Jocurile online crează dependență?

Popularitatea jocurilor online a crescut atât de mult în ultimii ani încât tot mai multe persoane se întreabă dacă nu există posibilitatea ca, la un moment dat, să devenim dependenți de jocurile pe Internet. Specialiștii confirmă că trebuie să limităm timpul petrecut online, întrucât putem ajunge să petrecem prea mult timp conectați și să neglijăm viața de zi cu zi.

Dezvoltatorii de jocuri ne atrag cu jocuri din ce în ce mai captivante, inclusiv cu jocuri în rețea, unde trebuie să concurăm cu prietenii noștri virtuali sau cu alte persoane, ceea ce ne atrage să petrecem și mai mult timp în fața ecranului calculatorului. Subiectele acestor jocuri au devenit în ultimul timp din ce în ce mai diversificate, existând inclusiv jocuri despre sport, jocuri care stimulează gândirea, până la jocuri online pentru copii sau jocuri de gătit. Deși joculețele online nu prezintă același risc cu jocurile de noroc, de exemplu, unde cei dependenți pot ajunge să piardă sume fabuloase, riscurile dependenței de jocuri nu trebuie să fie neglijate.

În Statele Unite a apărut inclusiv o clinică unde cei dependenți de jocuri online sau de Internet se pot trata, costurile ajungând până la 25,000 de dolari americani pentru o perioadă de minim 45 de zile. Cei mai mulți dintre pacienții clinicii sunt fie tineri care au probleme sau au renunțat la școală sau facultate, fie persoane care nu reușesc să rămână angajate pentru prea mult timp. Există și cazuri de persoane care au investit sume mari de bani în cumpărarea de funcționalități suplimentare pentru jocuri pe Internet. Cei internați la clinica pentru dependență de online sunt ajutați să se reintegreze în viața de zi cu zi, învâțând să facă lucruri simple, dar pe care le-au neglijat din cauza calculatorului – cum ar fi să gătească, să conducă o mașină sau să deseneze.

Cu toate acestea, nimic nu ne împiedică să ne bucurăm de jocurile online, care ne ajută să ne relaxăm sau să ne distrăm – cât timp evităm să devenim dependenți de acestea.