Ionel Augustin: A fost odata

0
138

A jucat timp de 12 ani la Dinamo. plus alţi trei la echipa securităţii, Victoria. a fost omul care a deschis seria incredibilă de trei goluri în poarta nefericitului Ulistein, pe fostul “23 august”, atunci cînd Dinamo învingea campioana Europei, Hamburger sV, cu 3-0, şi pornea în cel mai frumos parcurs din istorie. tot el a marcat unicul gol al returului cu Dinamo Minsk, după 1-1 în Belarus. a şutat în bară, la 0-0 pe “Anfield Road”, contra “cormoranilor” de la FC Liverpool, o ratare care, transformată în gol, ar fi putut face din Dinamo prima echipă românească de club calificată în finala Cupei Campionilor Europeni. Ionel augustin, alintat de toată lumea Oneaţă, ştie mai bine ca oricine ce înseamnă un derby Steaua – Dinamo. Îşi aminteşte cu regret despre cei 100.000 de oameni care rupeau gardurile pe “23 august” doar ca să vadă un cuplaj al cărui desert, un meci Steaua – Dinamo, era întotdeauna imprevizibil.

Reporter: Ce însemna pe vremuri un meci Steaua – Dinamo?
Ionel Augustin: Un derby adevărat! O rivalitate fantastică.

Reporter: Acum nu mai sînt adevărate?
Augustin: Despre un Steaua – Dinamo poţi spune că şi-a păstrat aura de derby adevărat. Dar despre alte aşa-zise derby-uri, nu.

Reporter: De ce credeţi asta?
Augustin: Nu mai există preocupare. nici măcar din partea spectatorilor. apoi au fost atîtea meciuri strategice, cu rezultate dinainte ştiute, încît lumea s-a îndepărtat de stadion. pe vremea noastră, un meci Steaua – Dinamo decidea campioana. Dacă mai ţineţi minte, se cîştiga titlul cu “+1″, “+2″. se retrograda cu “-2″, cu “-3″.

Reporter: Un derby cu marea rivală însemna o pregătire altfel decît pentru alte partide?
Augustin: Eu unul tratam toate jocurile la fel. aşa am făcut toată viaţa mea. În disputele cu steaua apăreau însă ambiţii speciale. atunci era momentul să ieşi la rampă, pentru că toată lumea era cu ochii pe tine.

Reporter: Era presiunea de acum?
Augustin: Nu!

Reporter: Generalii la Dinamo, familia Ceauşescu la Steaua, nu puneau presiune?
Augustin: aici erau ambiţiile mari, la nivel de conduceri. pe teren ne vedeam de joc, băteam sau eram bătuţi, mergeam la o bere după meci cu adversarii din teren.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni 2 aprilie 2007