Interviul saptamanii: Paula Dinuta

Campioană naţională şi medaliată cu bronz la Campionatul European pe echipe cu Progresul Bucureşti, Paula Dinuţă va pleca în această vară la studii în SUA. Acolo, frumoasa jucătoare de 18 ani speră ca participarea ei în campionatul universitar american să îi dea ulterior şansa unei ascensiuni spectaculoase în circuitul feminin mondial

SportM: Cum şi cînd ai început să practici tenisul?
Paula Dinuţă: Tata a fost atlet de performanţă şi vroia să fac şi eu un sport. Aşa că la şase ani m-a dus la tenis şi mi-a plăcut imediat.

SportM: Pînă în prezent ai cîştigat bani din tenis?
Paula Dinuţă: Da, dar mai mult simbolic. În general, am primit mai mult diplome, trofee şi premii în echipament sportiv.

SportM: Te poţi întreţine doar din tenis la 18 ani?
Paula Dinuţă: Foarte greu în România. Dacă ajungi însă la un nivel de top şi joci în WTA, poţi să obţii şi acest lucru.

SportM: Te-ai gîndit şi la o alternativă pentru tenis, în cazul în care nu vei reuşi să obţii rezultate notabile în viitor?
Paula Dinuţă: Da, am ales special ceva care să nu fi e strict pe domeniu sportiv. O să merg la vară la universitate în America, unde voi studia Relaţii şi Comunicare.

SportM: În circuitul feminin există în ultimii ani o adevărată inflaţie de jucătoare din fostul bloc comunist şi specialiştii au dat şi două explicaţii pentru acest fenomen. Prima ar fi că tenisul e o modalitate de reuşi în viaţă pentru cei săraci şi a doua că cei care s-au îmbogăţit de pe urma tranziţiei îşi permit luxul de a-şi da copiii la tenis. Cum vezi acest fenomen?
Paula Dinuţă: Nu sînt de acord, per ansamblu, cu aceste afirmaţii. E adevărat că există poate mai multe fete care joacă tenis, dar majoritatea se lasă pe la 15-16 ani. Cît despre capitolul bani, aş putea spune că e cu două tăişuri. E bine să ai bani, dar fără valoare oricum nu vei ajunge prea departe. Dacă ai însă talent, ai şanse să ajungi sus, indiferent de situaţia fi nanciară a părinţilor tăi.

SportM: Cum ţi s-a părut şedinţa foto, ai avut emoţii?
Paula Dinuţă: Deşi a fost pentru prima dată, chiar nu am avut emoţii. Totul a decurs ok şi poate voi mai face şi altele în viitor.

SportM: Ai accepta să pozezi pentru o revistă de bărbaţi, gen FHM?
Paula Dinuţă: Da, de ce nu ?!… Ar fi o provocare inedită.

SportM: Cîţi bani poate scoate un sportiv din imaginea sa?
Paula Dinuţă: Depinde mult şi de performanţele realizate. Cel mai elocvent exemplu este Şarapova. Este într-adevăr drăguţă, dar sînt multe fete mai frumoase ca ea în tenis care nu scot bani din reclame, deoarece nu sînt în top. A muncit mult că să îşi creeze această imagine şi nu merită decît laude.

SportM: Care este jucătoarea ta de tenis preferată?
Paula Dinuţă: Sincer, în România nu am nici un idol. Îmi place însă mult Justine Henin. Este o luptătoare formidabilă, a trecut prin multe momente nefericite în cariera ei şi, cu toate acestea, a rămas mereu în top. Are totodată şi un bagaj tehnic de invidiat, lucru ce îi asigură un mare avantaj în faţa adversarelor.

SportM: Te asemeni cu ea ca stil de joc?
Paula Dinuţă: Nu neapărat, pentru că eu lovesc reverul cu ambele mîini. Joc însă destul de mult slice şi sînt genul de jucătoare care face risipă de efort pe teren. Nu pot face prea mult servici-voleu, pentru că nu îmi permite nici înălţimea. Prefer astfel raliurile de pe fundul terenului.

SportM: Cu acest stil există riscul să nu te poţi adapta pe suprafaţa rapidă.
Paula Dinuţă: E adevărat că am jucat mai mult pe zgură, dar sînt destul de optimistă că mă voi obişnui şi cu suprafaţa Hard. Ţinînd cont că voi sta în America minimum patru ani, atît cît durează studiile, voi avea ocazia să recuperez din urmă.

SportM: În ultimii ani, tenisul feminin românesc a produs multe junioare cu rezultate bune la nivel internaţional, dar care, din păcate, nu au confirmat la nivelul senioarelor. Cum vezi tu această problemă din interior?
Paula Dinuţă: Nu se poate da o explicaţie generală, în opinia mea. Cum am zis şi mai devreme, probabil multe se plictisesc de sport înainte de a împlini 18 ani şi îşi reorientează atenţia către alte domenii.

SportM: Se poate vorbi despre o epuizare fi zică şi psihică în aceste cazuri?
Paula Dinuţă: Poate, eu însă nu mă pot plînge că am avut parte de antrenamente chinuitoare, că am făcut tenis cu forţa.

SportM: Mulţi părinţi exagerează uneori cu dorinţa de a-şi vedea copilul un mare campion. Ai simţit vreodată o asemenea presiune?
Paula Dinuţă: Nu, ai mei m-au susţinut tot timpul, indiferent de ce rezultate am obţinut.

SportM: Te-ai gîndit vreodată să renunţi la tenis de-alungul carierei?
Paula Dinuţă: Nu. Au existat totuşi şi momente difi cile, după anumite înfrîngeri, care m-au făcut pentru cîteva clipe să îmi analizez mai bine viitorul.

SportM: Te vezi jucînd tenis şi peste 30 de ani?
Paula Dinuţă: De întreţinere o voi face probabil toată viaţa, dar de performanţă, rămîne de văzut.

Integral in SportMagazin numarul 94 (22 – 28 ianuarie 2008)

           

Continuarea in numarul 94 al Sport Magazin

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...