Interviul saptamanii: Marius Stoica

Marius Stoica, al doilea rutier profesionist din istoria României şi totodată singurul ciclist autohton participant la ultimele două ediţii ale campionatului mondial, se lasă de ciclism la doar 21 de ani

SportM: Ce te-a determinat să iei o astfel de decizie radicală la o vîrstă timpurie?
Marius Stoica: E prea mult dopaj în acest sport. După un anumit nivel, dacă nu îţi bagi nimic în vene, nu ai şanse să ajungi prea departe. După ultimul campionat mondial la care am participat, am luat în secret hotărîrea să zic stop ciclismului. Prefer să rămîn un om sănătos.

SportM: Cu ce te ocupi în prezent, ţinînd cont că nu mai faci sport?
Marius Stoica: Lucrez într-o discotecă din Italia, ţară unde locuiesc de zece ani. Sînt entertainer, dansez şi încerc în general să le fac pe fete să se simtă bine. M-a ajutat probabil şi faptul că în trecut am lucrat în domeniul modelling-ului.

SportM: Ai renunţat de tot la mersul pe bicicletă?
Marius Stoica: Nu chiar. Cînd e soare afară, mai ies cu amicii la o tură, dar doar pentru distracţie.

SportM: Cum au reacţionat cei din jurul tău cînd ai luat această decizie?
Marius Stoica: În România, cred că eşti primul care află acest lucru. Cu cei de la echipa italiană, unde eram înscris, m-am certat mai demult. Nu se ocupau cum trebuie de mine şi am renunţat ulterior la colaborare.

SportM: Nu ai avut între timp dorinţă să revii în ţară, să concurezi pentru o echipă din România?
Marius Stoica: E adevărat că anul trecut am participat în Turul României pentru Dinamo, dar nu era ceva constant. Am avut o ofertă de la Clubul Olimpia-Delma 2003, care dorea să îşi facă o echipă continentală. Am refuzat, deoarece nu îmi puteau garanta participarea la nişte competiţii puternice din străinătate.

SportM: Recent, cei de la Dinamo au definitivat lotul pentru “Mica Buclă” şi tu eşti anunţat printre oamenii de bază. Cum este posibil?
Marius Stoica: E simplu, ei nu ştiu încă de decizia mea. Am avut ceva neînţelegeri cu ei anul trecut. Nu şi-au onorat toate obligaţiile financiare faţă de mine şi nu mai doream oricum să colaborăm.

SportM: Ediţia din acest an a Turului Ciclist al României va face parte după foarte mult timp din calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale. Nu este un amănunt important care te-ar putea determina să revii asupra retragerii tale?
Marius Stoica: În funcţie de timpul liber pe care îl voi avea în luniile viitoare, voi mai încerca să mă antrenez. E dificil însă, pentru că am alte priorităţi în acest moment.

SportM: Financiar este mai rentabilă noua ta slujbă decît ciclismul de performanţă?
Marius Stoica: Va deveni în viitorul apropiat, pentru că patroana discotecii unde lucrez intenţionează să mă facă managerul localului. Mă voi ocupa probabil de mai multe afaceri cu cluburi de noapte.

SportM: Vei renunţa definitiv la orice legătură cu ciclismul?
Marius Stoica: Nu. Cînd voi avea banii necesari, voi discuta cu federaţia posibilitatea creării unei echipe sută la sută româneşti, care să participe la cel mai înalt nivel. Vom alege şapte ciclişti români talentaţi şi, cu timpul, poate vom crea o echipă competitivă pe plan internaţional.

           

Continuarea in numarul 97
(12-18 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...