Interviul saptamanii: Ion Oncescu

0
135

Desi a trebuit sa dea piept cu adevarati colosi de peste 130 kg, Ion Oncescu (foto) a reusit sa devina dublu campion mondial de skanderberg gratie unei pregatiri mentale speciale

SportM: Sincer, te aşteptai să devii campion mondial?
Ion Oncescu: Da, cel puţin la mîna stîngă. La braţul drept nu puteam garanta primul loc, îmi estimam şansele de reuşită în jur de 30 la sută, ceea ce oricum este destul de mult.

SportM: Cum a decurs concursul efectiv?
Oncescu: Am început puţin mai greu, îmi ia ceva timp să mă încălzesc. Am plecat de pe tabloul pierzătorilor, am crezut că mi-am găsit naşul în persoana rusului care a fost finalist. Pînă la urmă, am reuşit să mă răzbun…

SportM: În ce a constat pregătirea pentru acest campionat mondial?
Oncescu: Timp de două luni m-am relaxat complet. Am mîncat, am dormit mult, am făcut jogging şi m-am uitat la fi lme. Am evitat să mai merg cu motocicleta sau să fac aşadar orice activitate care mi-ar fi putut consuma din energie.

SportM: Fără tras de fi are?
Oncescu: E o prostie cine gîndeşte că trebuie să stai zeci de ore în sală înaintea meciurilor. Am preferat să lucrez doar la capitolul mental. M-am izolat puţin de lume, chiar şi cînd am mai ieşit cu un grup de prieteni am redus la minimum dialogurile. Am purtat totodată mănuşi şi căciuliţă pe cap pentru a nu consuma în mod inutil din energia organismului.

SportM: Cum poate un sportiv de 90 kg să învingă un colos de peste 130 kg?
Oncescu: Mulţi nu înţeleg acest lucru şi nici nu vreau să fac vreun efort să le explic. Rămîne să descopere singuri metoda, deoarece încă nu am de gînd să mă retrag.

SportM: Cînd estimezi că se va întîmpla totuşi acest lucru?
Oncescu: Am doar 29 de ani şi încă 12-13 ani mă simt capabil să concurez la cel mai înalt nivel. De skanderberg mă voi lăsa însă complet peste vreo 20 de ani, îmi pare rău să îmi dezamăgesc adversarii…

Poster cu Ion Oncescu, numai in numarul 81 al Sport Magazin!


SportM: Urmează o perioadă de vacanţă sau alte concursuri?
Oncescu: Peste o lună şi jumătate voi participa la Cupa Mondială din Varşovia, competiţie rezervată profesioniştilor. Este un concurs important, primul loc urmînd a cîştiga 20.000 de dolari. Voi întîlni acolo şi cîţiva sportivi mai bine pregătiţi din punct de vedere “alimentar”, asta ca să fi u subtil…

SportM: Apropo, ce a mîncat Ion Oncescu înainte de interviu?
Oncescu: Un baton granobar, atît, iar ieri nişte cereale. Probabil mai încolo voi mînca cîteva grepfruituri.

SportM: În ce constă însă alimentaţia ta în general?
Oncescu: Multă carne de curcan fi artă, friptură de capră şi iaurturi dietetice. La capitolul ciudăţenii, pot adăuga afi nele şi coacăzele, în jur de 200-300 de grame pe zi. Îmi asigură mai degrabă un confort psihic decît fi zic, deoarece m-am obişnuit aşa încă din copilărie.

SportM: Ce îţi place să faci în timpul liber?
Oncescu: Am avut ca hobby alpinismul, dar greutatea nu prea îmi mai permite acest lucru. Aş vrea totuşi să plec cîteva zile pe la munte să scap de mizeria şi nebunia din Bucureşti.

SportM: Cucerirea celor două medalii de aur ţi-a adus şi vreo recompensă financiară?
Oncescu: Da, însă doar de la sponsorul meu principal.

SportM: Nimic de la statul român?
Oncescu: Ioc… Nici nu mă aştepam însă şi nici nu am nevoie de nimic din partea statului român. O singură dată am cerut un abonament la piscină şi nici măcar acest lucru nu au fost în stare să îmi asigure. În schimb, în Bulgaria un campion european primeşte un apartament pentru fi ecare medalie de aur cucerită.

SportM: Momentan, nu există o federaţie naţională de skanderberg recunoscută ofi cial. Te vei implica în organizarea şi punerea ei pe picioare?
Oncescu: Personal, nu am nevoie de aşa ceva, dar pentru mulţi alţi sportivi ar fi o mînă de ajutor. Pentru un băiat de la ţară, afl at la început de drum, cîteva milioane pot reprezenta exact diferenţa între a continua sau nu acest sport.

Continuarea in Sport Magazin numarul 81 (15 – 21 octombrie 2007)