INTERVIU/ Walter Zenga: „Preferatul meu de la Steaua ramane Dica”

În exclusivitate pentru „SportMagazin”, Walter Zenga a vorbit despre cel mai important obiectiv din cariera sa de antrenor, despre fotbalul românesc, dar şi despre noul său hobby, acela de a citi ceea ce postează soţia sa, raluca, pe blogul personal: www.superficiala.com

SportM: Cum v-aţi distrat la petrecerea organizată cu ocazia centenarului lui Inter Milano?
Walter Zenga: A fost o zi minunată, m-am întîlnit cu foştii mei colegi de echipă, cu cei cu care am cîştigat campionatul… iar la stadion 70.000 de persoane m-au aplaudat la intrarea mea pe teren! Preşedintele Moratti m-a îmbrăţişat şi m-a încurajat, de aceea pentru mine a fost un moment foarte special, am petrecut 22 de ani din viaţă la Inter!

SportM: Credeţi cu tărie în visul dumneavoastră de a antrena într-o bună zi Inter Milano?
Walter Zenga: Inter e echipa mea de suflet, am avut marea şansă de a juca la acest mare club, de aceea visul meu este să mă aşez pe banca de antrenori a lui Inter Milano. Acesta e obiectivul meu, se poate întîmpla în viitorul apropiat sau peste 10 ani, dar rămîne dorinţa mea cea mai puternică în carieră!

SportM: La care dintre echipele pe care le-aţi antrenat pînă acum v-aţi simţit cel mai bine?
Walter Zenga: Ca antrenor profesionist, tind să mă gîndesc la viitor, la ascensiunea carierei mele, iar din trecut mi-au rămas momente frumoase, victorii şi calificări importante… Din punct de vedere profesional, cel mai bun an l-am avut cu Steaua Roşie din Belgrad, pentru că am cîştigat campionatul şi cupa, iar în conducerea echipei erau foşti jucători de fotbal cu care colaboram foarte bine. Dar eu am ales atunci să plec, deşi mai aveam un an de contract.

SportM: Cum aţi primit porecla „Spiderman”?
Walter Zenga: Probabil pentru că rolul portarului e asemănător cu cel al unui păianjen care îşi apără plasa… şi se spune că eu o făceam destul de bine!

SportM: În momentul de faţă, ce reprezintă România pentru dumneavoastră?
Walter Zenga: A doua mea casă! O să revin mereu în România, aici avem casa şi familia!

SportM: Sînteti un tip ranchiunos? Purtaţi pică celor care la un moment dat v-au făcut rău?
Walter Zenga: Nu port ranchiună, dar dacă o persoană îmi face rău, o elimin din viaţa mea, închid orice canal de comunicare.
Raluca Rebedea Zenga
SportM: Ce părere aveţi despre criza pe care o traversează Dinamo? A fost o greşeală managerială că şefii dinamovişti nu s-au străduit mai mult să vă ţină la echipă?
Walter Zenga: Îmi pare rău că nu am putut face treabă, iar părerea mea despre criza de la Dinamo am expus-o pe larg domnilor Badea, Borcea, Turcu şi Săvulescu la „ultima cină”, după meciul cu Steaua, moment în care mi-a prezentat demisia.

SportM: Vă plac noii jucători aduşi la Steaua în iarnă?
Walter Zenga: Preferatul meu de la Steaua rămîne în continuare Nicolae Dică!

SportM: Este Steaua pe drumul spre Liga Campionilor în formula Marius Lăcătuş, Adrian Ilie şi Gigi Becali?
Walter Zenga: Nu pot răspunde, nu mai sînt la Steaua şi nu cunosc modul în care lucrează, deci nu pot formula o părere.

SportM: Ce impresie v-a făcut CFR Cluj?
Walter Zenga: CFR, Unirea, Timişoara şi Vaslui nu au schimbat antrenori anul acesta, în schimb, echipele din Bucureşti… Poate în provincie nu există aceeaşi presiune ca în Capitală, ceva care te obligă să cîştigi mereu. De la începerea returului, formaţia CFR Cluj mi se pare mai puţin strălucită ca în tur, poate că şi la ei a ajuns acum acea presiune!

SportM: Aţi făcut trecerea la ortodoxism?
Walter Zenga: Da, ca să mă pot căsători în biserică cu soţia mea, Raluca. De multa vreme am promis sa facem cununia religioasă, din păcate, pînă acum nu am găsit timpul necesar.

SportM: Aţi practicat vreodată vreun sport extrem?
Walter Zenga: Hm… contează dacă am făcut scufundări la peste 30 de metri în Oceanul Indian? Am fost şi pilot la raliuri în Italia!

SportM: Contează lucrurile de firmă?
Walter Zenga: Cînd eram jucător, probabil erau mai importante ca acum. Mi-a trecut, nu mă mai interesează imaginea, ca dovadă a cîţi bani ai, ostentaţia, sînt multe lucruri mult mai semnificative şi mai importante în viaţă.

SportM: Intraţi pe www.superficiala.com, blogul Ralucăi?
Walter Zenga: Desigur! I-am citit şi toate articolele, acum îi citesc şi blogul, nu avem secrete unul faţă de celălalt, şi îmi face mare plăcere să ştiu că pune pasiune în scris şi îşi fructifică ideile! Soţia mea citeşte foarte mult şi are o personalitate aparte, iar blogul e un proiect interesant! Cred că mă pot declara fanul nr. 1.