INTERVIU VASILE MAFTEI/ ”Cei de la Rapid au dorit neaparat sa ma vanda”

A venit la Rapid în urmă cu zece ani şi a câştigat tot ce se putea pe plan intern cu formaţia pe care a condus-o din postura de căpitan în ultimele sezoane. A jucat pe mai multe posturi, libero, fundaş central, iar în ultimul sezon a evoluat pe banda dreaptă. În această vară, Vasile Maftei s-a despărţit de marea sa dragoste, fiind vândut la campioana României, unirea urziceni. În weekend, Maftei se va afla faţă în faţă cu echipa la care a adunat aproape 300 de meciuri oficiale

SportM: Vasile, cum a fost despărţirea de Rapid după ce ai jucat o viaţă în Giuleşti?
Vasile Maftei: A fost greu tare pentru mine, având în vedere că am jucat atâta timp la Rapid, dar trebuie să privim în viitor.

SportM: Te aşteptai să te acomodezi atât de uşor la Unirea?
Maftei: Nu e chiar aşa de uşor. Este o echipă foarte bine organizată, cu un antrenor ambiţios, perseverent şi sever, care ţine mult la unitatea grupului. Pentru el toţi jucătorii sunt la fel.

SportM: Te gândeai în urmă cu un an-doi că vei pleca de la Rapid la campioana României, care se va numi Unirea Urziceni?
Maftei: Sincer, nu mă aşteptam, dar acum sunt bucuros că am ajuns aici. Este o echipă foarte bună, care a demonstrat sezonul trecut că a meritat să câştige titlul.

SportM: Ai plecat pe acelaşi salariu ca la Rapid. De ce?
Maftei: Cei de aici m-au dorit mult, în special Dan Petrescu şi Mihai Stoica, iar cei de la Rapid au dorit neapărat să mă vândă.

SportM: Să înţelegem că eşti dezamăgit de cei din conducerea Rapidului?
Maftei: Nu sunt dezamăgit, dar puteau să mă întrebe şi pe mine dacă sunt de acord sau nu cu acest transfer. Normal era să mă anunţe cineva de la Rapid şi pe mine. Dar lasă că m-a anunţat Meme.

SportM: Până la urmă ai făcut un pas înainte şi vei juca în Champions League. Visai să mai prinzi acest tren?
Maftei: Mă bucur foarte mult pentru acest lucru. Sincer, nu mai credeam că voi apuca să joc şi eu în Liga Campionilor. La situaţia prin care trece Rapidul acum îmi era greu să mai sper la Champions League. O să fie o experienţă frumoasă, chiar unică, pentru că participarea în grupele Ligii sau la un turneu final cu echipa naţională reprezintă vârful carierei unui fotbalist.

SportM: Toţi jucătorii de la Unirea au făcut pronosticuri în ceea ce priveşte tragerea la sorţi a grupelor Ligii Campionilor. Tu pe cine îţi doreşti în grupă cu voi?
Maftei: Toate echipele sunt foarte puternice. Nici nu ştii pe care să ţi-o doreşti ca adversară.

SportM: CFR Cluj a reuşit să acumuleze patru puncte ediţia trecută. Speri la mai mult?
Maftei: Este greu să vorbeşti despre o calificare în primăvara europeană a Ligii Campionilor, dar trebuie să visăm şi să încercăm. Dacă nu credem că putem realiza ceva, mai bine nu ne mai prezentăm. Ce vreţi să facem, să ne gândim că pierdem înainte să intrăm pe teren? Să fim serioşi, surprize s-au mai întâmplat în fotbal. CFR-ul a demonstrat că se poate, iar acelaşi lucru trebuie să-l facem şi noi.

SportM: CFR, după ce a luat titlul, a avut un an mai slab. Crezi că Unirea se va putea menţine în frunte şi sezonul viitor?
Maftei: Cu siguranţă că se poate. Suntem o echipă puternică, suntem campioana României şi nu văd de ce să nu putem să ne batem şi anul acesta pentru titlu.

SportM: Ai debutat la Unirea în Supercupa României, disputată chiar pe Giuleşti. Ţi-a fost greu să îmbraci alt tricou decât cel al Rapidului?
Maftei: A fost ceva ciudat să joc pe Giuleşti şi să nu o fac pentru Rapid. Credeţi-mă că mi-a fost greu, dar până la urmă am trecut peste emoţii. Din păcate nu am câştigat trofeul, iar acest lucru conta cel mai mult pentru noi atunci.

SportM: Dacă ţi-a fost atât de greu să joci pe Giuleşti, cum va fi sâmbătă, când Unirea întâlneşte chiar pe Rapid?
Maftei: M-aţi băgat în ceaţă. Nu ştiu cum şi ce va fi la ora meciului. La Supercupă a fost cum a fost, dar sămbătă îmi va fi şi mai greu. Sunt câţiva băieţi pe care i-am avut colegi ani buni, iar acum îmi vor fi adversari. Chiar m-am gândit puţin la meciul ăsta şi nu pot să-mi închipui ce va fi la finalul săptămânii.

SportM: Norocul tău este că nu jucaţi pe Giuleşti că riscai să confunzi vestiarele.
Maftei: Nu ştiu ce să zic. O să mă concentrez 90 de minute doar la joc pentru că eu sunt acum jucătorul Unirii Urziceni, chiar dacă Rapid va rămâne echipa mea de suflet toată viaţa. La ora jocului nu va mai fi loc însă de sentimente.

SportM: Cum crezi că se vor comporta suporterii giuleşteni?
Maftei: Unii sunt supăraţi că am plecat, alţii sunt bucuroşi, dar suporterii adevăraţi ştiu că atâta timp cât am jucat la Rapid am dat totul şi am pus mult suflet. Am avut şi meciuri bune şi meciuri proaste, dar am făcut tot ce a ţinut de mine să-mi ajut echipa.

SportM: Ai adunat aproape 300 de partide oficiale în tricoul alb-vişiniu, dar oficialii clubului nu s-au comportat tocmai civilizat cu tine. Ţi se pare normal?
Maftei: Repet, nu vreau să reproşez ceva cuiva. Totuşi, era normal să mă întrebe şi pe mine dacă vreau să plec. Măcar aşa… de obraz.

SportM: Erai printre ultimii supravieţuitori ai echipei care a ajuns în sferturile Cupei UEFA în 2006. Cam toţi au plecat în ultimii doi ani de la Rapid. De ce crezi că s-a întâmplat acest lucru?
Maftei: Vă răspund cu o întrebare. Cum au plecat toţi aceşti jucători? S-a destrămat tot. Nu au ştiut să păstreze echipa, să păstreze antrenorul. Cineva nu a ştiut să fie alături de noi, de antrenor, iar acesta s-a săturat şi el la un moment dat şi a plecat.

Interviul complet în numărul 173 al revistei Sport Magazin (4 – 10 august 2009)

Acum puteţi găsi revista “SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională. 

Stiri recente

Departamentul american al Justiţiei va plăti 100 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, pentru a pune capăt...

Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de...