INTERVIU/ Valentin Alexandru: „Va fi un retur de foc!”

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, prevede o parte secundă incitantă a campionatului, în pofida crizei economice, şi speră ca investiţiile în fotbalul românesc să continue, dînd un exemplu pozitiv frapant: George Copos

SportM: S-a lăsat cortina peste Liga I. Ce observaţii aveţi după aceste prime 17 etape?
Valentin Alexandru: De data aceasta, comparativ cu alţi ani, e un pic mai diferit sus, la ceea ce ar însemna cîştigarea titlului şi participarea în Europa lucrurile sînt mai strînse. Acest tur a pregătit un retur mai mult decît interesant la vîrf, un retur de foc. Tristă e însă situaţia de jos, cred că am reuşit un record, ca o echipă să facă numai trei puncte în 17 etape. Asta ne dă de gîndit că managementul anumitor formaţii a lăsat de dorit şi nu s-a făcut profesionist.

SportM: Care au fost cea mai plăcută şi cea mai neplăcută surpriză a turului?
Valentin Alexandru: Cea mai neplăcută este Buzăul, care avea un an de experienţă în Liga I şi de la care aşteptam o altă comportare. Iar cea mai plăcută este, indiscutabil, Unirea Urziceni, dar şi Timişoara.

SportM: Unii spun că Timişoara este campioana morală, alţii că Urziceni, iar alţii că Dinamo. Dumneavoastră cum apreciaţi?
Valentin Alexandru: Lucrurile sînt clare, şi dacă eşti fan Petrolul şi dacă simpatizezi cu altcineva, Timişoara este campioana morală. Eu sînt om de aritmetică. Fotbalul se joacă într-un cadru regulamentar, dacă eşti subiectul unor probleme, suporţi sancţiunile prevăzute de legi. Poţi să fii genial, dar dacă începi să faci fărădelegi, societatea vine şi te închide. Repet, campioana pe iarbă e Timişoara, chiar dacă la egalitate cu Dinamo. Iată că şi Craiova, voit sau nevoit, în urma unor sancţiuni, are rezultate mai bune prin păstrarea unor tineri, decît dacă ar fi investit în contracte mari pentru nişte străini nu întotdeauna buni.

Străinii, ok doar la Cluj

SportM: Avem chiar un număr record de străini în Liga I. Au ridicat ei nivelul competiţiei?
Valentin Alexandru: Sînt argumente pro şi contra. CFR Cluj este argumentul pro. În cinci ani, cu ajutorul substanţial al străinilor, a ajuns din divizia a cincea campioană şi în Liga Campionilor. Steaua este argumentul contra, iar de Dinamo nu se poate comenta nimic, fiindcă e pe primul loc.

SportM: Ce a adus nou prima parte a campionatului în materie de antrenorat?
Valentin Alexandru: După mine, urmarea fericită a acestui tur este că, dacă eram învăţaţi cu antrenori consacraţi, de peste 40-45 de ani, acum am asistat la ridicarea unor tehnicieni precum Dan Petrescu, Uhrin, Sabău, Moldovan sau Badea de la Argeş.

SportM: Ce şanse îi acordaţi CFR-ului de a-şi păstra titlul de campioană?
Valentin Alexandru: Foarte greu de spus. Doar iarna aceasta ne poate răspunde. Ar putea pleca Dubarbier, Trică, un jucător determinant, dar să vedem ce se întîmplă cu patronul lui Anorthosis, momentan în arest. La Cluj s-a cunoscut şi plecarea lui Fabbiani, de care se zicea că e gras şi are viaţă amoroasă agitată. Sînt multe variabile, cine va fi adus în loc, cum va decurge omogenizarea. E delicat să dai prognoze. Discuţii se pot face în fotbal doar punctual, pe termen scurt.

Fotbalul, mai greu ca afacerile

SportM: Poate Dinamo termina şi returul pe acelaşi loc?
Valentin Alexandru: Dacă aş fi Nostradamus, v-aş spune! Dar la fotbal eu le-am explicat şi investitorilor că e altfel decît în business. Aici se întîmplă lucruri incredibile, luaţi ratarea lui Apostol din ultimul meci. Trebuie să fii pregătit pentru orice. La fotbal cercul nu se închide aşa de bine ca într-un mediu de afaceri, rece, tehnic.

SportM: Rapidul iernează pe şapte, după un tur al frămîntărilor. Cum comentaţi criza perpetuă din Grant?
Valentin Alexandru: Foarte tare m-a dezamăgit, ca iubitor al fotbalului. Totuşi, în economia asta de piaţă, care are sălbăticie şi puţină substanţă, să vorbim de tradiţii… Toţi îşi arogă dreptul de proprietate, mai ales suporterii. L-au bălăcărit zece ani pe Copos. Dar dacă pleacă Copos, în recesiunea asta, se alege praful. Nimeni nu îşi mai permite să arunce cu banii. Suporterii trebuie să fie corecţi, să facă ce face un fan, nu să îşi dea cu părerea. Toată lumea pune antrenori, jucători. Dar la investit nu se înghesuie nimeni! Nemţii respectă căprăriile. Eu sînt cu burghiul, nu mă iau de şeful de la Mercedes. La noi e o devălmăşie totală, academicianul îl înjură pe analfabet. Şi toţi dau sfaturi, cel mai simplu lucru. Copos a băgat bani la Rapid, aşa zgîrcit cum a fost el numit. Trebuie realizat că în următoarea perioadă nu va mai fi înghesuială în investiţii. Sînt de acord cu Mircea Sandu, care spune că trebuie să micşorăm salariile şi costurile.

SportM: Cum va influenţa criza financiară situaţia din Liga I?
Valentin Alexandru: Nu ştiu exact cum stau investitorii în acest moment, dar probleme vor fi. Recesiunea va afecta şi fotbalul şi va răsturna lucrurile. Va dura ceva pînă ne vom permite iar să aruncăm cu banii.

Continuarea în numărul 140 al SportMagazin (9 – 15 decembrie 2008)