INTERVIU SERGIU RADU/ ”Vreau sa-mi inchei cariera in Germania”

0
132

Transferat la Energie Cottbus la începutul anului 2006, fostul atacant al Rapidului s-a îndrăgostit imediat de ţara sa adoptivă. După trei ani, “Schijă” a decis să-şi încheie cariera la o echipă germană şi să se stabilească în Koln, unde şi-a achiziţionat recent o casă. Mai mult decât atât, Sergiu şi soţia sa Carmen l-au botezat pe mezinul familiei Radu, Albert Nicola

În iunie 2005, Energie Cottbus se salva miraculos de la retrogradarea în liga a treia germană. După o lună, conducătorii clubului l-au transferat pe Sergiu Radu, care mai jucase până atunci la FC Naţional, Le Mans şi Rapid. A urmat un tur de campionat, la finalul căruia Energie se situa la câteva puncte de locurile care asigurau promovarea în Bundesliga. “Nici cei mai fanatici suporteri, nici jucătorii, nici conucătorii nu se gândeau că putem ajunge în prima ligă. A urmat un retur foarte bun, iar la final… surpriza. Eram în Bundesliga, şi nu prea ne venea să credem”, explică cel poreclit “Schijă”.

Anul lui Sergiu Radu

Sezonul 2006-2007 a fost cel mai bun din cariera atacantului român. La Cottbus, lângă Sergiu Radu a venit şi Vlăduţ Munteanu, iar cei doi au reuşit minuni la formaţia nou-promovată în elita fotbalului german. Sergiu a marcat de 14 ori în Bundesliga pentru Energie, iar cu ajutorul lui Vlăduţ (al doilea marcator al echipei) a salvat practic gruparea din Cottbus de la retrogradare. În vară, oficialii clubului au reuşit o nouă “bombă” şi i-au vândut la Wolfsburg pe cei doi “jucători-minune” pentru 4,5 milioane de euro.

A prins naţionala

La VfL Wolfsburg, Sergiu Radu a avut un început perfect de campionat, marcând două goluri în primele trei etape. Managerul echipei, Felix Magath, care nu-l avea deloc la inimă pe atacantul român l-a scos însă din primul 11 fără să-i dea vreo explicaţie. Cu toate acestea, “Schijă” a fost convocat la naţională de selecţionerul Victor Piţurcă pentru “dubla” cu Belarus şi Germania, reuşind să debuteze în prima reprezentativă. Antrenorul lui Wolfsburg nu l-a mai băgat după aceea deloc în seamă pe jucătorul care făcea furori în Bundesliga, în urmă cu doar câteva luni. Aşa a ajuns la Stuttgart, unde a fost împrumutat pentru returul sezonului 2007-2008.

Îndrăgostit de Koln

În urmă cu opt luni, atacantul în vârstă de 31 de ani a revenit la Wolfsburg, dar Felix Magath a rămas intransigent şi a hotărât să nu-i acorde nici măcar o şansă fostului golgheter de la Energie Cottbus. Pe fir au intrat oficialii clubului, FC Koln, care l-au împrumutat imediat pe Sergiu. Ajuns la echipa lui Podolski, “Schijă” a impresionat prin dăruinţă, chiar dacă nu a mai marcat la fel de des cum a făcut-o la Cottbus. În vară, împrumutul lui Sergiu Radu de la Wolfsburg expiră, dar acesta are gânduri mari în oraşul de care s-a îndrăgostit atât de tare în ultimele luni.

SportM: Salut Sergiu, cum te simţi la Koln după experienţele Cottbus, Wolfsburg şi Stuttgart?
Sergiu Radu: Extraordinar. Mi-am cumpărat o casă în Koln şi m-am hotărât să mă stabilesc aici, după ce termin de jucat fotbal. Eu vreau să mai joc încă vreo trei-patru ani, dacă voi fii sănătos şi să-mi închei cariera în Germania. Până atunci, fetiţa mea Alessia va începe şcoala şi va fii destul de greu să ne întoarcem în România, mai ales că ne-am acomodat aici atât de bine.

SportM: Ce te-a făcut să te îndrăgosteşti atât de repede de oraşul Koln?
Sergiu: E cel mai frumos oraş în care am locuit de când m-am transferat aici şi unul dintre cele mai importante din Germania. Este aşezat perfect, adică foarte aproape de Olanda, Belgia şi Franţa, iar mie îmi convine mult acest lucru. Şi oamenii sunt foarte deschişi şi m-au impresionat imediat. Ce să mai vorbim, e un oraş deosebit.

SportM: Ai ajuns la a patra echipă din Bundesliga în trei ani.
Sergiu: Aşa este, cred că sunt cel mai plimbat jucător român din Germania. (râde) Să vedem ce-mi oferă viitorul, poate mai bifez câteva formaţii. Sunt şanse să continui la Koln, dar există şi posibilitatea să ajung în altă parte, din vară.

SportM: Peste câteva luni vine Lukas Podolski la actuala ta echipă. Ţi-e teamă de concurenţa cu starul naţionalei Germaniei?
Sergiu: Nu e vorba despre asta. Nu am discutat încă nimic cu cei din conducerea clubului. Eu sunt doar împrumutat aici mai am un an de contract cu Wolfsburg şi abia în vară vom vedea ce se va întâmpla.

SportM: La Cottbus ai marcat pe bandă rulantă, nu ţi-e dor de acea perioadă?
Sergiu: La Energie am avut cea mai bună perioadă a mea, dar trebuia să fac un pas înainte în carieră, atât din punct de vedere financiar, cât şi al valorii echipei.

SportM: După tine la Energie Cottbus a ajuns Emil Jula. De ce crezi că nu a reuşit să-ţi calce pe urme?
Sergiu: Emil are nevoie de o perioadă de acomodare şi, din păcate pentru el, nu prea a avut timp de aşa ceva. Echipa trebuie să obţină cât mai multe puncte pentru a se salva de la retrogradare. Oricum, în ultima perioadă, el a jucat din ce în ce mai mult, iar acest lucru îi va da curaj.

SportM: Te mai gândeşti în vreun fel la echipa naţională?
Sergiu: Pentru mine naţionala nu mai intră în discuţie. Dacă am prins o singură dată echipa, când eram în formă maximă şi dădeam goluri aproape meci de meci, e greu de crezut că mai am şanse acum.

SportM: Ce părere ai despre mediatizarea lui Maximilian Nicu?
Sergiu: Nicu joacă meci de meci la o echipă care se luptă pentru titlu în Bundesliga. Eu cred că Maximilian merită să fie convocat, având în vedere că sunt chemaţi la echipa naţională jucători care sunt rezerve în campionate mult mai slabe din Europa de est.

SportM: Totuşi, Max Nicu e crescut cu o altă mentalitate. Crezi că se va acomoda uşor dacă va fii convocat?
Sergiu: E fotbalist profesionist. Va veni la lot, iar dacă va da randament va rămâne acolo, dacă nu, nu va rămâne.

SportM: Albert Streit a fost în aceeaşi situaţie, dar nu a primit nici o şansă din partea selecţionerului.
Sergiu: Poate îl place mai mult selecţionerul pe Nicu. Poate Streit nu a intrat în planurile tactice ale domnului Piţurcă. Să vedem ce va fii până la urmă.

SportM: Presa din Germania scrie că Nicu ar putea ajunge în naţionala lui Joachim Low. Crezi că ne vor lua nemţii faţa?
Sergiu: Maximilian e un jucător bun, dar la naţionala Germaniei nu se ajunge chiar atât de uşor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here