Interviu/ Rat: Vreau la o echipa din Vest

0
114

Nu doar campionatul românesc a “luat-o razna” în acest an. În Ucraina, Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev au fost detronate, cel puţin pînă la debutul returului, de Dnepr Dnepropetrovsk. Echipa antrenată de Oleg Protasov a iernat pe primul loc în clasament şi s-a întărit cu golgheterul rapidist Ionuţ Mazilu. Şahtiorul lui Mircea Lucescu şi răzvan raţ e la două puncte de Dnepr şi are un meci mai puţin. Cu cîteva zile înainte de startul returului, raţ explică ce-i place la formaţia lui Protasov şi vorbeşte despre cel mai disputat campionat din istoria fotbalului ucrainean, dar şi despre şansele româniei de a trece de grupa de foc de la Euro 2008

SportM: Răzvan, sîmbătă începe returul campionatului ucrainian, cum vezi lupta pentru titlu?
Răzvan Raţ: Va fi un retur incredibil, şi nu mă hazardez deloc cînd spun asta. Sîntem patru echipe care ne batem pentru a cîştiga campionatul. Dacă în ultimii ani existau doar Şahtior şi Dinamo Kiev, acum au mai apărut două formaţii pe baricade, Dnepr şi Metalist Harkiv. Teoretic, avem şanse mari, dar ştiţi cum e, practica ne omoară pe noi.

SportM: Totuşi, pînă în ultimii ani v-aţi bătut cu Dinamo Kiev, acum aţi petrecut iarna la două puncte în spatele lui Dnepr. Te-a deranjat acest lucru?
Raţ: Trebuie să ţinem cont că noi avem un meci mai puţin disputat, iar dacă învingem, trecem iar peste Dnepr. Cel mai frustrant este că am avut un avans foarte mare la mijlocul turului, dar nu am ştiut să profi tăm.

SportM: Metalist Harkiv este o surpriză, dar dintre Dnepr şi Dinamo Kiev, care ţi se pare mai periculoasă?
Raţ: Amîndouă. Dar trebuie să recunosc că îmi place mult cum joacă cei de la Dnepr.

SportM: Ce spui despre transferul lui Ionuţ Mazilu la echipa din Dnepropetrovsk?
Raţ: Îmi pare bine că Ionuţ a venit în Ucraina. Chiar mă bucur pentru el, pentru că a ajuns la o echipă bună, cu bani. Iar stabilitatea fi nanciară contează mult la o formaţie care are obiective îndrăzneţe.

SportM: Tu eşti de aproape cinci ani în această ţară, cît de greu îi va fi lui Mazilu să se acomodeze?
Raţ: Vă garantez eu că se va integra foarte uşor. Îi cunosc bine pe jucătorii de la Dnepr şi sînt superbăieţi. Îl vor ajuta să se acomodeze cît mai repede. În plus, Mazilu este un fotbalist foarte bun şi se va impune şi aici.

SportM: În vară se împlinesc cinci ani de cînd ai fost transferat la Şahtior. Pînă cînd îl vom mai vedea pe Răzvan Raţ la Doneţk, avînd în vedere că iarna asta s-au interesat de tine echipe ca Schalke, Valencia sau PSV Eindhoven?
Raţ: Îmi doresc mult să fac şi eu pasul spre o echipă mare din Europa. Dar să ştiţi că nu sînt disperat să plec, pentru că mă simt bine în Ucraina. Dacă am rămas aici atîta timp, înseamnă că îmi place aici. Doneţk este a doua mea casă, mai ales că m-am şi căsătorit cu o ucraineancă. Dacă va veni o ofertă foarte bună, atît pentru club, cît şi pentru mine, voi spune da.

SportM: Ciprian Marica a plecat vara trecută la campioana Germaniei, VfB Stuttgart, şi nu i-a mers prea bine. Ţi-e teamă că ai putea să păţeşti şi tu acelaşi lucru?
Raţ: Aici cred că greşiţi. E adevărat că Ciprian nu s-a acomodat de la început la Stuttgart, dar, uşor-uşor, a arătat că nemţii nu au greşit cînd l-au cumparat.

SportM: Ce părere ai despre campionatul din România, cine crezi că va cîştiga titlul? Raţ: Sincer, nu ştiu şi nici nu îmi place să dau pronosticuri. Urmăresc o parte din meciurile din Liga I, dar am plecat de mult din România şi nu ar fi corect să-mi dau eu cu părerea. În toamnă, mi-a plăcut mult cum au jucat cei de la CFR Cluj, dar acum a trecut abia o etapă şi nu mă pot pronunţa.

SportM: Aici se vorbeşte mult de “butoane”, de posibile meciuri strategice. Crezi că vor exista asemenea partide în ultimele 14 etape?
Raţ: No comment. Nu e treaba mea, eu joc la Şatior Doneţk, iar acest lucru este sigurul care mă interesează.

SportM: Se apropie Campionatul European. Unii dintre colegii tăi sînt pesimişti, alţii optimişti. Tu din ce categorie faci parte?
Raţ: În primul rînd, îmi doresc să fi u sănătos pentru a putea participa la această competiţie. Apoi, îmi doresc să joc cît mai bine şi să facem o figură frumoasă, şi cînd spun asta mă refer să trecem cel puţin de grupe.

           

Continuarea in numarul 99
(26 februarie – 3 martie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here