INTERVIU NICOLAE MITEA/ ”Ne batem cu CFR Cluj si Steaua”

Nicolae Mitea a încântat pe toată lumea în meciurile amicale ale dinamoviştilor din această pauză competiţională, după ce a marcat pe bandă rulantă şi şi-a servit ideal colegii din linia ofensivă. Mijlocaşul în vârstă de 23 de ani le-a dat peste nas tuturor celor care l-au catalogat drept un fotbalist terminat şi a arătat de ce Zlatan Ibrahimovic îl striga Maradona când evoluau împreună la Ajax

Nicolae Mitea este unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti români ai ultimilor ani, lucru observat de cei de la Ajax care l-au transferat în vara anului 2003, chiar dacă adunase puţine minute în tricoul lui Dinamo. În primul sezon a marcat de şapte ori, evoluţiile bune repetându- le şi în următorul campionat. Din păcate, ghinionul l-a lovit pe tânărul internaţional iar accidentările l-au ţinut departe de teren o lungă perioadă.

Coşmarul Henk Ten Cate

În toamna lui 2006 şi-a revenit şi a încântat în primele meciuri. Totuşi, antrenorul Henk Ten Cate l-a scos din lotul lui Ajax fără să-i dea vreo explicaţie. Au urmat luni de chin pentru Mitea, care era hotărât să părăseacă Olanda. Până la urmă, Ten Cate l-a trimis în teren, iar „Nicky” a răspuns imediat. În primele două partide a marcat două goluri deşi a jucat, în total, doar 30 de minute. S-a terminat sezonul, dar, din păcate pentru Mitea, ghinioanele s-au ţinut scai de el.

S-a întors acasă

A continuat la Ajax şi în stagiunea 2007- 2008 pentru că a vrut să demonstreze că nu este un fotbalist terminat. A fost un an de coşmar pentru el, iar vara trecută a dat Olanda pe România. Plecat de la Dinamo în urmă cu cinci ani, Mitea a revenit la „prima dragoste”, hotărât să se impună în trupa lui Mircea Rednic.

Pierduse însă întreaga pregătire, lucru care s-a văzut în evoluţiile sale din turul campionatului. A cerut să fi e lăsat să joace la echipa a doua pentru a mai aduna meciuri şi se gândea doar la retur. În pauza de iarnă, Mitea s-a pregătit exemplar şi a fost cel mai bun jucător al „câinilor” în meciurile amicale din cele două stagii de pregătire. Acum, aşteaptă cu nerăbdare să câştige titlul cu Dinamo pentru a juca din nou în grupele Ligii Campionilor

SportM: Nicky, ai impresionat în meciurile de pregătire, cum se explică această explozia a ta?
Nicolae Mitea: În primul rând, eu aveam nevoie de o pregătire fi zică foarte bună pentru că am fost mult timp accidentat, iar în vară am ajuns la Dinamo după ce începuse campionatul. În al doilea rând, eu nu prea aveam meciuri în picioare după accidentările dese pe care le-am suferit în ultimii ani la Ajax. Acum, am avut meciuri aproape din două în două zile, iar acest lucru mi-a prins foarte bine.

SportM: Ai marcat mai multe goluri decât golgheterul echipei, Ionel Dănciulescu. Cât de mult contează pentru tine aceste reuşite?
Mitea: Vă daţi seama că au contat foarte mult pentru că mi-au dat încredere, iar de acest lucru chiar aveam nevoie. Totuşi, eu sunt mijlocaş şi nu sunt disperat să înscriu. Prefer să le dau pase decisive lui Dănciulescu, Niculescu şi Marius Niculae, să marcheze ei şi să câştige echipa. Acum am moralul ridicat şi abia aştept meciurile ofi ciale.

SportM: Începe returul săptămâna aceasta.
Mitea: Vor fi câteva luni foarte grele. E o presiune foarte mare asupra noastră, mai ales la început. Trebuie să câştigăm neapărat primele cinci meciuri pentru că adversarii noştri nu sunt unii de top şi nu avem voie să facem vreun pas greşit.

SportM: În partidele amicale, Dinamo a impresionat prin apetitul ofensiv, crezi că va fi la fel şi în campionat?
Mitea: Sincer, nu contează câte goluri dăm. Atâta timp cât marcăm cu unul mai mult decât adversarul e perfect. Acum doar punctele contează şi trebuie să câştigăm cât mai multe pentru a fi campioni.

SportM: Care sunt principalele voastre adversare în lupta pentru titlu?
Mitea: Eu cred că ne batem cu CFR Cluj şi Steaua. Au crescut mult echipele din provincie, dar cred că anul acesta se luptă pentru campionat doar echipele din Bucureşti şi CFR-ul.

SportM: Ai jucat în Liga Campionilor cu Ajax, ar fi o performanţă mai mare pentru tine dacă ai reveni la „masa bogaţilor”, dar cu Dinamo?
Mitea: Glumind puţin, pot spune că ar fi şi mai mare dacă am trece şi de faza grupelor. Mai avem mult până acolo. Prima dată noi trebuie să câştigăm campionatul. De aceea am revenit la Dinamo, pentru a juca din nou în Champions League.

SportM: Ce ne poţi spune despre echipa naţională, îl vom revedea pe Nicolae Mitea la prima reprezentativă?
Mitea: Ar fi senzaţional să revin pentru că am mai jucat la naţională şi este un sentiment unic să ţi se cânte imnul. Pe mine m-au tras mult în jos accidentările, dar au trecut şi nu mai vreau să vorbesc despre ele. Vreau să mă gândesc la viitor. Acum, depinde de mine, să joc cât mai bine la echipa de club, şi dacă domnul Piţurcă va avea nevoie de mine voi răspunde prezent imediat.

SportM: În prima etapă a returului jucaţi cu Pandurii acasă, cum vezi meciul?
Mitea: Văd o victorie pentru că trebuie să începem cu dreptul şi nu avem altă variantă. E important pentru moralul nostru să luăm cele trei puncte din jocul cu Pandurii.

Continuarea în numărul 150 al SportMagazin (24 februarie – 2 martie 2009)