INTERVIU Mircea Lucescu: As fi vrut sa joc impotriva Stelei

Pare departe, dar este de fapt foarte aproape. în timp ce îl vinde pe Timosciuk pentru o sumă record, urmăreşte meciul dintre Dinamo şi Jiul. Ar fi vrut să întîlnească Steaua în Cupa UEFA şi crede că merităm două echipe în Champions League. Recunoaşte că Rinat Ahmetov este cu ochii pe Răzvan Lucescu şi ştie secretul unui rezultat bun cu Olanda. Despre cine e vorba? Cum despre cine? Mircea Lucescu.

Reporter: Domnule Lucescu, sînteţi foarte greu de prins în ultima perioadă.
Mircea Lucescu: Aşa e. Fotbalul de acum este altfel. Presupune mai multă mişcare, nu numai pe teren, ci şi în afara lui. Noi, antrenorii, sîntem mai lesne de găsit într-un aeroport decît acasă. Acum, de exemplu, abia m-am întors de la Sevilla.
Reporter: Vă sperie Sevilla?
Lucescu: La acest nivel, o echipă adversă trebuie studiată în mod obligatoriu în cele mai mici detalii. Altfel n-ai nici o şansă. Sevilla este cu adevărat o forţă a momentului. Vine dintr-un fotbal puternic din punct de vedere economic, are un antrenor valoros şi norocos şi un public vulcanic care poate timora arbitrii.

„Aş fi vrut să joc împotriva Stelei, dar nu pentru a scăpa de Sevilla”

Reporter: V-ar fi plăcut să întîlniţi Steaua în această fază a competiţiei?
Lucescu: Logic. Nu neapărat prin prisma faptului că Sevilla e mai puternică. Mie îmi pare rău că Steaua a avut ghinion încă din momentul tragerii la sorţi. Orice adversar în afara Sevillei ar fi putut fi eliminat de Steaua.
Reporter: Totuşi, Steaua şi Dinamo au fost eliminate după patru înfrîngeri şi au marcat un singur gol în patru partide.
Lucescu: Ä‚sta-i fotbalul. Nu poţi fi învingător chiar în fiecare zi. Să nu uităm ce a făcut Steaua anul trecut şi să nu uităm că a ajuns în Champions League după atîta vreme. Şi, repet, a avut ghinionul de a întîlni Sevilla. în schimb, Dinamo a plătit tribut lipsei de experienţă.
Reporter: Nu credeţi că echipele noastre au părăsit Europa pe uşa din dos în acest an?
Lucescu. Nu se poate pune problema aşa. Vedeţi cum se schimbă optica după un an în care echipele româneşti au obţinut performanţe? Important este că s-a ajuns sus, acolo unde nu cu mult timp în urmă nici nu visam. S-a creat o emulaţie pozitivă în fotbalul românesc şi a apărut o stare de spirit care parcă dă aripi. Echipele româneşti au văzut că se poate şi toate îşi doresc mai mult.

„UEFA ne-a oferit un premiu meritat pentru Champions League”

Reporter: în mod normal, echipele noastre n-ar fi trebuit să aibă un parcurs mai bun decît cel de acum doi ani?
Lucescu: Nu-i uşor. în fotbalul de nivel înalt e la fel ca la sprint. Ai nevoie de doi ani pentru a cîştiga o cursă, apoi de încă cinci pentru aţi îmbunătăţi performanţa cu încă o secundă. E greu să rămîi sus. E nevoie de foarte multă muncă şi eşti dependent şi de alţi factori. Măcar de am reuşi să ajungem în fiecare an să repetăm recentele performanţe.
Reporter: Faptul că există şansele de a participa cu două echipe în Champions League, nu e o pălărie prea mare pentru noi?
Lucescu: De ce? Cum să fie? Staţi să ne înţelegem. Ä‚sta îl putem considera drept un premiu meritat acordat de către UEFA. Şi nu numai atît. Acestea sînt consecinţele unei situaţii favorabile prin care trece fotbalul românesc. Un fotbal care s-a ridicat singur prin organizare şi dorinţă de mai mult. Va trebui să ştim să profităm de ceea ce ne-a oferit UEFA.

„Există un echilibru pe care nu l-am mai întîlnit niciodată în fotbalul românesc”

Reporter: Chiar vedeţi o schimbare a fotbalului românesc?
Lucescu: Sigur. A crescut enorm. Există un echilibru între echipele din campionat pe care chiar nu ştiu dacă l-am mai întîlnit vreodată. Am urmărit partida dintre Dinamo şi Jiul. Cîndva, Jiul încasa fără probleme cinci goluri. Acum, Dinamo s-a chinuit fără să joace rău, pentru că Jiul a jucat bine. Şi ce diferenţă e în clasament!
Reporter: Ce părere aveţi de faptul că, din ce în ce mai des, echipele joacă pe alte terenuri sau în faţa unor tribune goale din pricina incidentelor create de suporteri?
Lucescu: Pe mine mă surprinde neplăcut faptul că fanii s-au îndepărtat de stadioane cînd fotbalul a crescut ca nivel. Reacţia de neparticipare ar trebui să îngrijoreze. Personal, cred că suspendarea terenului nu-i o soluţie. Nu se poate să nu existe o alternativă. Să fie mărite amenzile, la fel şi preţul biletelor.

„Polii puterii sînt încă doar în Bucureşti”

Reporter: Credeţi că investiţiile făcute la CFR Cluj şi Poli Timişoara vor putea întrerupe dominaţia Capitalei?
Lucescu: Este destul de greu în acest moment. Dar nu se poate vorbi de o dominaţie a Capitalei, ci de un pol al puterii. Acum, puterea este împărţită, firesc, între cele trei echipe din Bucureşti. Atunci cînd se va investi puternic şi pe termen lung, undeva în provincie, puterea se poate muta. Deci, nu Capitala decide, ci puterea. Sînt atîtea exemple. Universitatea Craiova a putut. Argeş, UTA, Cluj şi-au impus supremaţia la un moment dat, chiar dacă existau interese politice mai mici sau mai mari. Problema actuală este că echipele din provincie se mulţumesc prea mult cu punctele obţinute acasă.

Continuarea in SportMagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007

 

Stiri recente

Tricolorii la Euro 2024: Echipele de start la meciul Belgia – România

Echipele de start la meciul Belgia – România, de la Koln, programat la ora 22.00, în grupa E a...