INTERVIU MARIO MARINICA/ ”Imi doresc sa antrenez Romania la o Cupa Mondiala!”

Aflat la începutul celor doi ani de contract cu Black Leopards, Mario Marinică trăieşte din plin experienţa “exotică” în Africa de Sud şi este încântat de faptul că localnicii “mănâncă fotbalul pe pâine”, împărtăşindu- i entuziasmul pentru sportul cu balonul rotund. El vorbeşte în exclusivitate pentru Sport Magazin despre cum se vede viaţa în ţara-gazdă a Cupei Mondiale, despre problemele fotbalului românesc, dar şi despre visurile carierei sale

SportM: Ce v-a determinat să alegeţi Africa de Sud?
Marinică: Pot spune că un număr de factori. Este parte a unui schimb de experienţă între Federaţia Engleză (FA, n.r.), cu care am colaborat şi pentru care mai lucrez, şi Federaţia Sud- Africană. Contractul s-a realizat prin FA şi este într-un fel garantat de FA. Presupune să antrenez o echipă de Divizia 1 de aici (n.r. – liga secundă din Africa de Sud), cu scopul de a aduce jucători în Premier League şi de a educa şi creşte în valoare antrenorii locali, de a le spori valoarea antrenorială.

SportM: Pe ce perioadă aţi semnat cu Black Leopards şi ce ne puteţi spune despre ei?
Marinică: Am semnat pe doi ani, de pe 14 iunie 2009 până pe 30 iunie 2011 şi practic încercăm să aducem echipa în Premier League (n.r. – eşalonul de elită sud-african) şi să lăsăm ceva şi pentru Campionatul Mondial. Va veni şi Manchester City aici, va disputa două amicale cu două echipe de primă divizie, Kaiser Chiefs şi Orlando Pirates, e o acţiune mai amplă, de familiarizare cu Africa de Sud în vederea turneului de anul viitor. Mai ales că Anglia încearcă să aducă următoarea Cupă Mondială în Insulă.

Cât despre Black Leopards, au fost 8 ani de zile în Premier League, şi au retrogradat acum doi ani. Au printre cele mai bune condiţii de pregătire: două terenuri de antrenament, o sală de forţă super-dotată, unsprezece maşini de alergat, 20 de biciclete, practic tot ce trebuie în materie de forţă. Stadion de 40.000 de locuri, unde vom juca în a treia parte a campionatului, pentru că actualmente este în reconstrucţie. Trebuia să se joace pe el Cupa Mondială, va fi stadion de rezervă anul viitor. Black Leopards este o echipă a provinciei. Eu am un apartament într-o vilă, locuiesc în Louis Trichardt, acolo unde este cazată şi echipa. E ca un cantonament la Săftica, al lui Dinamo, sau Otopeni, ca să vă faceţi o idee. Ne pregătim în Thohoyandou, unde e şi stadionul. Echipa are de fapt două stadioane, cel mare, şi unul mai mic de 8000 de locuri.

SportM: Sud-africanii au un sistem diferit, pe conferinţe?
Marinică: Sunt ca la noi, Divizia B1 şi B2, doar că la noi este sistemul Est-Vest, la ei este Nord-Sud. Sunt implicate opt echipe, deoarece la nivelul acesta trebuie să fii stabil financiar. Trebuie să îţi câştigi Divizia, iar cele două câştigătoare dispută un baraj de promovare. Pierzătoarea şi echipele de pe locul doi, plus echipa de pe locul 17 din Premier League dispută şi ele un play-off la în urma căruia se decide a doua nou-promovată.

Cu Marcello Lippi, Mircea Rădulescu şi Victor Stănculescu, la conferinţa UEFA de la Coverciano în 2007

SportM: Cum este atmosfera? Cum v-au primit fanii?
Marinică: Fantastic! Fotbalul aici se mănâncă pe pâine, echipa este iubită, pe străzi, în oraşe, vezi numeroşi fani. Am jucat deja două amicale, cu echipe mici, să văd valoarea jucătorilor, meciuri de încălzire aş spune, şi aveam zeci de spectatori, cu vuvuzela, era o gălăgie ceva nemaipomenit (râde)…nici nu puteam comunica cu jucătorii!

SportM: Care este modelul dumneavoastră ca antrenor?
Marinică: Întotdeauna am fost de părere că antrenorii sunt cei mai mari hoţi, şi eu am luat câte ceva de la fiecare. Dacă e să o iau aşa, Arrigo Sacchi şi Bora Milutinovici, care mereu a făcut performanţă cu echipe mici. Iar Sacchi a fost cizmar, a plecat de jos, şi a câştigat apoi Cupa Campionilor cu AC Milan şi a inventat sistemul modern de 4-4-2.

SportM: Aţi antrenat şi în România. Care sunt principalele probleme ale fotbalului românesc, în viziunea dumneavoastră?
Marinică: E o întrebare dificilă. Prima ar fi delăsarea neaşteptată. Toţi cred că atunci când au ajuns sus, munca a luat sfârşit, nu realizează că tocmai atunci vine cea mai mare provocare. Este o dovadă de lipsă de profesionalism. Altă problemă de la noi este că nu se lucrează de mici la sala de forţă, comparativ cu ce se cere în ziua de azi, forţă, rezistenţă, forţă în regim de viteză. Dar cea mai mare problemă de la noi este în proporţie de 99% la conducători. E valabil doar 5 minute ce zic, nu se fac planuri pe termen mediu şi lung. La Buzău am încercat ceva, am şi realizat multe din cele propuse, dar nu am putut menţine respectivele realizări. În România se schimbă de la o zi la alta lucrurile!

SportM: Ce părere aveţi despre finalul de sezon din Liga I?
Marinică: DNA-ul a influenţat foarte bine campionatul. S-a jucat mai bine, cu dăruire. Jucătorii au avut sentimentul că îşi pot arăta adevărata valoare. Meciurile au fost parcă mai imprevizibile şi mai plăcute. Înainte, de multe ori, fotbaliştii intrau în teren cu impresia că meciurile sunt deja făcute. Sigur, a fost surpriza cu Urziceniul. Pentru mine n-a fost de fapt o surpriză! Am jucat de trei ori contra lui Dan Petrescu, două meciuri în campionat şi un amical, şi mi s-a părut echipa cel mai bine pregătită fizic, dar şi cu cea mai mare dăruire. Dinamo s-a văzut prea repede cu sacii în căruţă, s-a lăsat pe o ureche sau pe tânjală, cum zicem noi.

SportM: Aţi vizionat meciurile de la Cupa Confederaţiilor? Cum credeţi că va fi Cupa Mondială din 2010?
Marinică: Am văzut toate meciurile, o parte din ele şi pe stadion. Aici e o problemă. Poate nu se realizează dar Johannesburg este la 1750 m altitudine, deşi nu sunt munţi. Aţi văzut că brazilienii au avut dificultăţi, pentru că e ca atunci când joacă în Uruguay sau Mexic. Va fi iarnă, la 5 se întunecă, temperatura scade foarte mult când este întuneric, sunt -10 grade noaptea faţă de 25-26 ziua. Jucătorii au evoluat cu malete şi mănuşi la Cupa Confederaţiilor. Deci se anunţă probleme de adaptare pentru multe participante. De asemenea, va fi mult zgomot, perturbare, ceea ce va pune probleme câtorva naţionale. Echipa Angliei va veni aici la anul, să facă un turneu de pregătire înainte de Cupa Mondială, tocmai în acest scop, să se obişnuiască cu locul.

SportM: Care este visul carierei dumneavoastră? Premier League?
Marinică: Normal, asta îşi doreşte cam orice antrenor. Pe Arsenal o simpatizez foarte mult, mai ales că am lucrat acolo şi am avut performanţe cu “tunarii”. Mi-aş dori să iau titlul cu ei. Sau măcar să antrenez o echipă de Premier League. Apoi, să ajung la echipa naţională a României sau Angliei, cu care să particip la Cupa Mondială.

SportM: Ce părere aveţi despre transferul lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid, o va slăbi pe Manchester United?
Marinică: Nu cred! Aşa am spus şi când am fost întrebat despre transferul lui Henry de la Arsenal. Manchester, consider eu, nu stă într-un jucător. El deja era foarte influent, iar ca echipa să depindă de el, nu era bine. Cred că echipa are de beneficiat de pe urma plecării lui Ronaldo. Mai ales dacă se va materializa şi vreunul din transferurile vehiculate, precum Villa sau Ribery, nu îmi fac probleme. Manchester va fi tot Manchester. Am fost surprins de Liverpool că nu a luat titlul, dar în final nu s-au dovedit suficient de copţi. În noul sezon, cred că bătălia se va da între Arsenal şi Liverpool, iar la locul doi se vor bate Chelsea şi Manchester United.

Foto sus: Roy Hodgson (stânga, managerul lui Fulham) şi Mario Marinică

Stiri recente

Perfecționism în gimnastică, cu Andrei Muntean – Podcast Business Philosophy

https://www.youtube.com/watch?v=wKRFlSE85Kk&t=2659s Podcastul Business Philosophy l-a avut ca invitat pe Andrei Muntean, singurul gimnast român calificat la Jocurile Olimpice de la...