INTERVIU / Luis Figo: Cine este Mutu?

Superstarul portughez Luis Figo a eclipsat meciul de Cupa UEFA dintre Benfica si Dinamo, dar nu-si mai aduce aminte de înfrîngerea suferita în “Groapa” în 1991, cînd evolua la Sporting Lisabona.

Figo a iscat un mare scandal în Portugalia, mai ales printre fanii lui Sporting, la meciul “leilor” din Liga Campionilor, împotriva lui Inter. Actuala echipa a lusitanului a marcat, prin Crespo, iar fostul idol de pe “Alvalade” s-a bucurat. “Tradatorul!”, au izbucnit fanii lui Sporting. Luis Figo a gasit un pretext pentru a veni în Portugalia ca sa-si explice gestul. A acceptat sa fie imaginea sponsorului unui turneu de fotbal pentru copii. Venirea sa la Lisabona a “retrogradat” meciul dintre Benfica si Dinamo în pagina a doua a ziarelor. Prima pagina a fost dedicata “Regelui”. Interistul si-a reafirmat dragostea pentru Sporting, echipa la care s-a consacrat în fotbalul mare, si si-a explicat gestul prin faptul ca este un fotbalist profesionist. Dupa ce a patit la transferul de la Barcelona la Real, mijlocasul nu mai vrea sa-i fie asociat numele cu al unui tradator.

A uitat de Gestermayer

Prezenta lui Luis Figo la Lisabona, tocmai în perioda în care Dinamo a înfruntat Benfica, a fost un prilej de reîmprospatare a memoriei marelui campion. în 1991, pe cînd era o mare speranta a lui Sporting, a întîlnit Dinamo în turul II al Cupei UEFA. O tragere care parea imposibila pentru “cîini” la acea vreme, mai ales ca pe lînga Figo, în trupa “leilor”, mai stralucea un alt viitor jucator emblematic din Portugalia, Joao Pinto. 1-0 în turul de pe “Estadio Jose Alvalade” a fost însa întors în Soseaua Stefan cel Mare. Dinamo se afla atunci la începutul unui sezon în care nu avea sa cunoasca înfrîngerea în campionat. Dorinel Munteanu, Sulejman Demollari si Gabor Gestermayer, autorul unei duble, au adus calificarea cîinilor.

Reporter: Luis, fara sa te gîndesti prea mult, ce-ti trece prin cap cînd auzi de România?
Figo: Popescu si Hagi, bineînteles. Au fost colegii mei, într-o perioada frumoasa a carierei mele. Au fost doi sau trei ani foarte reusiti la Barcelona, în care, pe lînga trofee, am adunat multe amintiri frumoase. Cu Popescu am avut chiar o relatie foarte apropiata. Pacat ca n-am mai vorbit de ceva vreme. Mi-e dor de el.

Reporter: Ce-i lipseste acum României la nivel de echipa nationala?
Figo: Sincer sa fiu, nu stiu mare lucru despre actuala nationala a României. Eu sînt mai mult fotbalist decît microbist. Am vazut ca de ceva vreme nu va mai calificati la turneele finale. Ratarile în serie sînt periculoase. Acelasi lucru s-a întîmplat si în Portugalia, acum vreo 20 de ani. Cred ca nu ne-am mai calificat vreo zece ani la rînd la nici un turneu, mondial sau european. Oricum, probabil valoarea fotbalistilor români nu mai este asa de mare ca pe vremea cînd jucau Hagi si Popescu.

Reporter: Acum liderii de generatie sînt Mutu si Chivu…
Figo: Cine este Mutu? Ah… de la Fiorentina. Este un atacant bun si e într-o forma excelenta. Important este sa joace în continuare cum a facut-o anul acesta. Chivu este un fundas bun. Dar amîndoi trebuie sa confirme la o echipa cu adevarat mare. Fiorentina si Roma nu fac totusi parte din echipele mari ale Europei. Dar poate o sa devina, cine stie?

“Cupa UEFA nu prea intereseaza pe nimeni”

Reporter: Despre performantele echipelor românesti, mai ales în Cupa UEFA, ce spui?
Figo: îmi cer scuze înca o data, dar nu stiu mare lucru. Sincer, eu cred ca în Europa, în acest moment, daca nu esti în Liga Campionilor, nu aude nimeni de tine. Mai ales daca vii dintr-un campionat mai putin mediatizat. Cupa UEFA nu prea intereseaza pe nimeni în Italia sau Spania. Asta este totusi o mare sansa pentru echipele de mîna a doua, sa zicem, precum cele din Portugalia sau România, sa cîstige trofeul.

Continuarea in Kicker Sportmagazin de luni, 19 februarie 2007

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...