INTERVIU JERRY GANE/ ”A venit timpul nostru”

Jerry Gane este un cititor fidel al revistei SportMagazin încă de pe vremea cînd eram powered by Kicker

SportM: Jerry, ce ai simţit cînd ai îmbrăcat pentru prima dată tricoul Universităţii Craiova?
Jerry Gane: A fost ceva incredibil, aveam emoţii mari. La 17 ani să debutezi la echipa ta de suflet înseamnă ceva. Mă luase nea Sorin Cîrţu de mult în lotul mare, dar tot am avut emoţii. Rezultatul prefer însă să nu mi-l amintesc. (n.r. SC Bacău-Universitatea Craiova 6-0)

SportM: Au urmat doi ani la concitadina Electroputere.
Gane: Mi-a prins foarte bine acel transfer, pentru că m-am „călit” şi eu. Am avut un an foarte bun în divizia B în care am marcat multe goluri şi am promovat, iar în „A” am terminat pe trei şi ne-am calificat în Cupa UEFA.

SportM: În următorii patru ani ai terminat de două ori pe locul secund cu Universitatea. Cît de mare e regretul că nu ai cîştigat nici un titlu de campion?
Gane: Îmi amintesc că am fost foarte aproape, dar au fost două meciuri în care am pierdut titlul. Am făcut un 0-0 acasă cu Bistriţa şi am pierdut cu 0-1 în deplasare cu Steaua. În „Ghencea” au fost vreo opt mii de olteni în tribună, dar nu a intrat mingea în plasă. Am ratat şi eu o ocazie mare, iar Gică (n.r. Craioveanu) a avut o bară. Din păcate acolo s-a jucat tot.

SportM: În vara lui 1996 a venit transferul la Osasuna. Ce a însemnat pentru tine acea mutare?
Gane: Am plecat în Spania cu mult entuziasm. M-a sunat impresarul meu, Giovanni Becali şi eram foarte bucuros. M-a dorit mult Rafa Benitez, care era antrenor la Osasuna atunci. Din păcate rezultatele nu au fost prea bune, iar în acel an am schimbat trei antrenori.

SportM: Ai amintiri foarte frumoase şi din cei cinci ani petrecuţi în Elveţia.
Gane: Cînd am ajuns la Saint Gallen nu ştiam mare lucru despre această echipă, dar m-am simţit excelent acolo. Am cîştigat două campionate şi am avut parte de meciuri mari în cupele europene. Am eliminat Chelsea, Steaua şi am fost aproape să trecem de Galatasaray, cu Hagi şi Popescu în teren şi cu Mircea Lucescu pe bancă.

SportM: În 2004 ai revenit la Craiova dar ai plecat în China după cîteva etape. De ce?
Gane: M-am întors la prima şi marea mea iubire, Universitatea. Din păcate, am stat puţin la Craiova atunci. Mai multe nu vrea să spun despre acea perioadă.

SportM: În februarie 2006 ai semnat iar cu „Ştiinţa”, deşi echipa era în liga a doua.
Gane: A fost un sacrificiu atunci, dar a meritat din plin. Îmi doream mult să ajut Craiova să revină în divizia A, pentru că mă durea sufletul cînd vedeam echipa mea favorită în liga secundă. Din fericire, am reuşit să pun umărul la acea promovare.

SportM: În urmă cu an ai revenit la Universitatea. Ce ne poţi spune despre antrenorul Jerry Gane?
Gane: Mi-am dorit mult să rămîn în fotbal, iar bucuria a fost foarte mare pentru că am debutat în antrenorat la echipa mea de suflet, la care mi-am început şi cariera de jucător.

SportM: E mai greu pe bancă decît îţi era în teren în faţa fundaşilor adverşi?
Gane: Era mai simplu ca atacant, acum este o treabă mult mai complexă. Ca jucător trăieşti nişte senzaţii unice, mai ales cînd marchezi, şi mi-e dor de acele momente.

SportM: Ce planuri aveţi la Craiova în acest sezon?
Gane: Ne dorim să ajungem în cupele europene pentru că Universitatea a lipsit cam mult din Europa. Avem mulţi jucători tineri, care şi-au demonstrat valoarea şi au fost convocaţi şi la naţională sau la echipa de tineret a României. Avem potenţial şi ne-am săturat să tot răbdăm, să vedem Bucureştiul la putere. Cred că a venit timpul nostru.

SportM: Urmează două meciuri consecutive foarte dificile pentru Craiova. Cum vezi partidele cu Rapid şi Steaua?
Gane: Sînt două meciuri de orgoliu şi stadionul nostru va fi arhiplin. Vor fi două jocuri foarte disputate pentru că se întîlnesc nişte formaţii foarte bune, care practică un fotbal frumos.