INTERVIU IONUT LUPESCU/ ”Nationala nu va fi afectata de criza”

0
135

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, afirmă că numai o politică de austeritate şi management al resurselor poate ajuta cluburile să treacă hopul crizei economice. “Kaiserul” mai spune că bugetele de salarii trebuie limitate, dar şi că Federaţia nu are probleme, mai ales că va avea un nou sponsor

SportM: Criza economică mondială nu ocoleşte nici fotbalul. Care este atmosfera vizavi de acest subiect în cercurile înalte?
Ionuţ Lupescu: Pentru cele două foruri în sine, FIFA şi UEFA, nu este îngrijorare, dar există temeri pentru cluburi, pentru că unele sînt bazate pe investitori, altele pe acţiuni, iar această eterogenitate în organizare face ca situaţia unora să fie delicată. Cine s-a organizat bine, nu va avea probleme, dar sînt multe cazuri în care situaţia nu este roz. Foarte multe cluburi au exagerat cu salariile, sînt jucători de valoare medie plătiţi regeşte, şi asta a destabilizat balanţa.

SportM: S-a făcut risipă de bani în ultimele decenii şi acum se suportă consecinţele?
Lupescu: Odată şi odată, trebuia să se producă un şoc. Sigur, valoarea se plăteşte, dar trebuie ţinut cont şi de bunul simţ.

SportM: La UEFA, se pregătesc măsuri pentru ca cluburile îndatorate să nu mai fie admise în competiţiile europene. Despre ce este vorba mai exact?
Lupescu: Manualul de licenţiere este refăcut şi înăsprit, ca echipele participante în cupele europene să îndeplinească anumite criterii, dintre care cel mai important este ca salariile să nu depăşească 50% din bugetul clubului. Dar nu numai atît. Noile reglementări merg de la financiar la infrastructură. Echipele care nu vor respecta noile prevederi îşi pot lua adio de la competiţiile continentale.

Riscul unui singur patron

SportM: Blatter şi Platini au criticat investitorii străini din fotbalul englez, de pildă. S-a deteriorat situaţia şi din cauza lor?
Lupescu: Nu aş spune, dar consider că soluţia nu este ca un club să se învîrtă în jurul unei singure persoane, a unui unic patron. Cu siguranţă nu este cea mai sănătoasă metodă, pentru că sporeşte fragilitatea clubului. Cînd finanţatorul începe să aibă probleme, echipa se scufundă cu el.

SportM: În Japonia (n.r. – unde directorul general al FRF a participat la CM al cluburilor) care sînt spiritele?
Lupescu: Şi aici e recesiune, în economie şi prin extensie în fotbal. Sony a redus vreo 8.000 de locuri, Toyota, cel mai mare producător auto de la ei, are probleme, toate marile companii sînt afectate. Iar dacă marii jucători de pe piaţa internaţională întîmpină dificultăţi, ce să mai spunem de cei mici?

SportM: Apropo de asta, cum afectează criza fotbalul românesc?
Lupescu: Cine va şti să îşi administreze foarte bine bugetele, să vadă ca salariile să nu depăşească 50%, să facă un management bun, va trece cu brio această încercare. Dar pentru anumite formaţii e pericol, mai ales că anul acesta bugetul va fi consolidat în manualul de licenţiere.

Sponsor nou la FRF

SportM: Ce măsuri poate lua Federaţia?
Lupescu: E greu să iei o măsură radicală, dar ne străduim să facem cluburile să adopte o politică mai austeră, de ajustare a bugetelor, de salarizare echilibrată, fiindcă degeaba îi dai unuia salariu mare dacă nu mai ai să le dai nimic altora cincisprezece. E foarte greu însă, pentru că sînt contracte în derulare. Şi fotbaliştii trebuie să conştientizeze momentul.

SportM: Cum resimte criza FRF-ul?
Lupescu: Şi noi am avut un partener care a cerut să reziliem contractul, dar ne vor veni un partener şi un sponsor principal potenţi financiar. Dar chiar şi aşa trebuie să drămuim banii, pentru că asta înseamnă management de calitate.

SportM: În ce măsură va afecta criza Campionatul Mondial din 2010 şi pregătirile pentru Euro 2012?
Lupescu: Pe noi nu ne va afecta, ca întotdeauna le oferim băieţilor cele mai bune condiţii, depinde doar de ei să joace şi să-i facă din nou fericiţi pe români.

Continuarea acestui interviu numai în numărul 143 al revistei Sport Magazin (6-12 ianuarie 2009)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here