INTERVIU/ Gigi Multescu: M-am saturat sa fiu Sisif!

0
134

Cel mai nou nume de pe banca tehnica a lui Dinamo este Gigi Multescu. Atasat de club şi independent în raport cu grupurile de interese din fotbalul nostru, fostul mare jucător al “cîinilor” din anii ‘80 vrea să rămînă la o echipă mare, sătul de peregrinări la echipe mici, pe care le-a ajutat de atîtea ori

SportM: A venit surprinzător numirea dumneavoastră la Dinamo sau vă aşteptaţi la această propunere?
Gigi Mulţescu: Ca să fiu sincer, o aşteptam, dar nu mă aşteptam. Adică mi se părea normal să se gîndească cineva la mine, dar nu în acest moment. Echipa a început bine anul 2008 în campionat, avea două victorii, deci o schimbare la nivelul conducerii tehnice mi se părea improbabilă. Dar mă bucur că s-a întîmplat aşa, este clubul la care am jucat foarte mult şi la care ţin. Am mai fost antrenor aici, în 1990, într-o perioadă grea pentru Dinamo, şi sper că acest lucru nu a fost uitat.

SportM: Care este obiectivul dumneavoastră?
Mulţescu: Participarea în Cupa UEFA. Dar dacă prindem un culoar bun şi putem să urcăm pe doi, cu atît mai bine.

SportM: Depinde continuarea contractului dumneavoastră de participarea în Cupa UEFA?
Mulţescu: Nu, dar nici să nu ne gîndim că nu vom ajunge acolo. De la vară vom mai vedea, dar, din campionatul următor, nu ne putem concentra pe altceva decît pe locul I. Este o obişnuinţă la Dinamo, sper să o regăsim. Eu am contract pe un an şi jumătate cu clubul, aş vrea să-l pot termina.

SportM: Se aude că unii dintre conducători nu văd cu ochi buni sosirea dumneavoastră la club. Este adevărat?
Mulţescu: Nu ştiu nimic despre aşa ceva. Aţi văzut pe undeva vreo declaraţie în acest sens? Eu vă spun sincer că mie nu mi s-a transmis aşa ceva. Apropo de declaraţii, m-a întrebat un ziarist dacă îmi place vreun jucător de la Universitatea Cluj, i-am spus că Goga şi a apărut în presă că vreau să îl aduc la Dinamo! Băiatul e talentat, într-adevăr, dar are şi caracter şi a spus că vrea să rămînă acolo pentu a ajuta echipa. În plus, perioada de transferuri s-a terminat.

SportM: Credeţi că se mai poate salva Clujul?
Mulţescu: Sînt convins că da. Tot despre Universitatea, am văzut că antrenorul lor mă acuză că vreau să destabilizez echipa înainte de meciul direct, spunînd că îl vreau pe Goga. Păi mai sînt trei săptămîni pînă jucăm cu ei şi eu am declarat doar că îmi place fotbalistul. Probabil încearcă unii să se disculpe dacă nu au rezultate.

SportM: Vi s-a mai întîmplat în carieră ca echipa dumneavoastră să înscrie atîtea autogoluri, cum a făcut Universitatea?
Mulţescu: Nu, şi cred că situaţia e fără precedent în lume: şase autogoluri în retur, şi patru marcate de acelaşi jucător!

SportM: Ce se întîmpla cu Park?
Mulţescu: El era mai agitat un pic. Vroia să facă mai multe decît era necesar şi uneori ieşea prost. Vedea că portarul iese pe minge şi se băga şi el, deşi era cu faţa spre poartă şi vedea bine ce se întîmplă. E inadmisibil.

SportM: Revenind la Dinamo, aveţi un lot care să vă poată susţine în atingerea obiectivului?
Mulţescu: Prefer să nu vorbesc acum despre lot, ci la vară. Pînă atunci, dacă sînt la Dinamo, înseamnă că au valoare.

SportM: Sînteţi pro sau contra importului de jucători?
Mulţescu: Eu am stat mult timp într-o competiţie, cea turcă, în care creşterea calitativă a fost determinată de stranieri. Acolo au venit, însă, fotbalişti ca Hagi şi Popescu, în jurul cărora s-au format zeci de talente. Aşa stranieri ne-ar trebui şi nouă. Ei au mulţi străini în echipele din prima ligă şi uite că naţionala nu are de suferit: merg la Euro la fel ca şi noi, deci nu asta ar fi o problemă. Important e ca jucătorii pe care îi aduci din altă ţară să fie exemple. Nu mai dau exemplul Fenerbahce, un alt motiv de mîndrie pentru campionatul turc.

SportM: Aţi mai avut oferte de acolo?
Mulţescu: Sigur, în iarnă. Am preferat să aştept ceva de acasă, pentru că e de înţeles aşa ceva. Dacă a fost să fie Dinamo, cu atît mai bine.

SportM: Trabzonspor?
Mulţescu: Nu, o echipă din partea de jos a clasamentului. La Trabzon era dorit Hagi, dar ei au spus că e mai bine să nu aducă un străin în mijlocul campionatului. Cei de la Trabzon sînt un club mai naţionalist, mai tradiţionalist.

SportM: Veţi rămîne să antrenaţi doar în România?
Mulţescu: Nu pot spune aşa ceva. Dacă voi reuşi la Dinamo, da. Nu mai vreau să ridic echipe mici şi apoi să fiu obligat să plec şi să o iau de la capăt. M-am săturat să fiu Sisif!

SportM: Cum vi se pare Liga I?
Mulţescu: Returul a început într-un tempo foarte ridicat. În partea de sus sînt echipe cu jucători mai tehnici, deci era normal să apară şi spectacolul. La retrogradare e vorba mai mult de combativitate, dar şi acolo lucrurile sînt în ascensiune. Se vede o preocupare mai mare din partea cluburilor, jucătorii sînt stimulaţi. Am început să ne apropiem, ca dinamică şi ritm, de campionatele serioase.

SportM: Va rezista CFR Cluj în etapele care au mai rămas?
Mulţescu: E greu de spus, lucrurile s-au mai schimbat după victoria Stelei în meci direct. Oricum, din ce-am văzut la televizor, Andone are o echipă puternică. N-au cedat în repriza a doua din Ghencea, deşi presiunea a fost teribilă.

SportM: Cine e principala urmăritoare a CFR-ului, acum?
Mulţescu: Cred că Steaua. Şi Rapid are un joc bun, dar trece printr-o perioadă cu probleme interne evidente. Nu vreau eu să vorbesc despre ele, pentru că e alt club decît cel la care lucrez.

           

Continuarea in numarul 101
(11-17 martie 2008)
Sport Magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here